#bunemanierepestetot - Cand si cum telefonam?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
10.12.2021
#bunemanierepestetot - Cand si cum telefonam?


Telefonul a devenit un accesoriu indispensabil, iar discutiile cu cei dragi, prieteni sau alte cunostinte fac parte din rutina fiecaruia. Codul bunelor maniere isi face loc si in cadrul unei discutii telefonice, indiferent ca vorbim de colegi de munca sau oameni mai apropiati. Iata mai jos cateva aspecte de care este indicat sa tii cont:

1. Cand vrei sa apelezi pe cineva nu trebuie sa lasi sa sune mai mult de cinci ori. De asemenea, in cazul in care trebuie sa raspunzi, o poti face cel tarziu dupa al cincilea apel.

2. In functie de tara in care locuiesc, oamenii folosesc anumite expresii atunci cand suna sau raspund unui apel telefonic. De pilda, in Romania, cei care suna se prezinta intotdeauna dupa formulele traditionale de salut: ,,buna seara’’, ,,buna ziua”, ,,alo” etc.

3. Atunci cand apelul se realizeaza in interes de serviciu, cel care suna se va prezenta si cu profesia, ca de exemplu: ,,Sunt managerul... si as dori a vorbesc cu...”.

4. Este nepoliticos ca un barbat care doreste sa discute telefonic cu o femeie sau o femeie care cere la telefon un barbat sa nu se prezinte sotului/sotiei.

5. Este recomandat ca cel/cea care a sunat sa finalizeze discutia, exceptie facand situatia in care interlocutorul are motive importante sa inchida.

6. Nu este nevoie sa ne mentionam numele in cazul in care avem nevoie de o informatie de la o centrala, de la gara etc.

7. Este indicat sa folosim conversatiile telefonice pentru a transmite informatii precise, iar convorbirea sa nu dureze foarte mult.

8. Indiferent daca suna cineva in timp ce te relaxezi sau ai foarte multa treaba, este de preferat sa raspunzi frumos si calm. Daca esti ocupat, evita sa raspunzi si sa reprosezi persoanei ca te deranjeaza, poti suna tu ulterior.

9. Trebuie sa ai grija sa nu suni nici prea devreme, dimineaata, nici prea tarziu, seara.

10. Sunt situatii in care nu se recomanda sa folosim telefonul. De exemplu, nu inviti pe cineva la o nunta, botez, logodna printr-un apel telefonic. Nu se transmit telefonic condoleante, ci personal sau in scris.