Cartierul Turnisor - un cartier ravnit pe piata de imobiliare Sibiu

26.03.2020, Autor: Magdalena Gliga
Cartierul Turnisor - un cartier ravnit pe piata de imobiliare Sibiu
 
In trecut, cartierul Turnisor a fost un sat sasesc de langa orasul Sibiu. Acest sat dateaza din secolul al XIII-lea, iar bazele lui au fost puse de o colonie saseasca. Asezarea a fost intemeiata si are atestare documentara inca din anul 1336. Incepand cu anul 1734 au inceput sa se stabileasca in acesta zona si landeri.

Dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, satul Turnisor este inglobat ca si cartier marginas al municipiul Sibiu. Dupa anul 1980, autoritatile comuniste demoleaza o mare parte a caselor sasesti situate pe strada Alba Iulia pana la intersectia cu strazile Eduard Albert Bietz si Calea Turnisorului. In locul acestora se construiesc blocuri din materiala prefabricate.
In present, cartierul Turnisor( Neppendorf in limba germana) este un cartier al orasului Sibiu.

Caracteristicile principale ale acestui cartier:

1. Perimetru

Cartierul Turnisor este intins pe o suprafata destul de mare, aproape similara cu cea pe care se intinde carierul Hipodrom. Aici exista atat case cat si apartamente de vanzare.

2. Delimitari

Ca si delimaitari fata de restul cartierelor din Sibiu, Turnisorul este asezat in patea de vest a orasului, iar partea nord-vestica a cartierului o reprezinta chiar iesirea din oras. In partea de sud-est, cartierul este marginit de raul Cibin, in partea nord-vestica strada Distribuitiei este cea care face delimitarea.

3. Populatie

Desi suprafata pe care se afla cartierul Turnisor, este una semnificativa, fiind similara cu cea pe care se intinde cartierul Hipodrom. Cu toate acestea numarul populatiei este mai putin de o tremie fata de cea pe care o detine cartierul Hipodrom. Astfel, numarul celor care locuiesc in acest cartier este de aproximativ 13.100 de locuitori, aceste date fiind centralizate la ultimul racensamant. In ultimii ani s-au construit mai multe blocuri, ceea ce se demonstreaza ca populatia este in continua crestere.

4. Zone

Ca si celalate cartiere, Turnisorul are mai multe zone: zone comerciale situate cu preponderenta pe strada Alba Iulia, atat la intrarea in cartier ca si la iesirea din Sibiu, zone de case si zone de blocuri.

5. Tipuri de constuctii:

Initial, Cartierul Turnisor a fost un cartier exclusiv de case. Ulterior s-au demolat o parte din casele sasesti si s-au contruit blocuri. Dupa anii 2000 a inceput contructia unuia dintre cele mai mari ansambluri rezidentiale de blocuri noi din Sibiu, Ansamblul Alma. Acesta s-a contruit atat pe strada Frunzei, cat si pe strada Ogorului. Cea mai mare parte a blocurilor sunt structurate pe parter plus patru etaje. Totusi exista si cateva blocuri turn atat in zona Alba Iulia cat si in Ansamblul Rezidential Alma. In present aceasta zona este una dintre cele mai apreciate si ravnite ca catre sibieni. De aceea cererea de apartamente de vanzare in Sibiu este destul de mare.

6. Obiective turistice si institutii de interes

Un monument istoric important situat in cartierul Turnisor il constituie Biserica Evanghelica care dateaza inca din secolul al XIII-lea. Ea a fost transformată radical în secolul al XVIII-lea, înlăturându-i-se navele laterale și adăugându-i-se actualul turn situat deasupra corului.
Un alt obiectiv turistic il reprezinta unul dintre cele mai vechi edificii de cult ortodox, si anume biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” situata in Piata “Iancu de Hunedoara”. Aceasta a fost construita in jurul anului 1800.
In zona exista si institutii de interes precum: unitati bancare, scoli si gradinite, farmacii si cabinete medicale si zone comerciale.

7. Distanta fata de centru

Desi este un cartier situat la marginea orasului, distanta fata de centrul orasului nu este mare. Drumul parcurs cu piciorul pana in centru se pot face intre 20-40 minute in functie de zona din care se pleaca. Cu mijlocul de transport in comun sau cu masina, se poate ajunge in 5-15 minute in functie de momentul zilei si de zona din care se porneste.

8. Infrastructura si linii de transport in comun

Infrastructura in aceasta zona este una bine dezvoltata, astfel legatura cu alte zone din Sibiu este una usor de facut. S-au creat linii directe spre mai multe zone principale ale orasului.
Linia 8 – Traseu- Turnisor - Piata Cibin - Sembraz
Linia 10 - Traseu – Turnisor – Piata Cibin - Sembraz
Linia 11 – Traseu – Calea Cisnadiei – Zona industrial- vest

9. Parcuri si zone verzi

Datorita faptului ca in acest cartier exista zone de case, spatiile verzi nu lipsesc. Nu putem spune ca exista multe parcuri in aceasta zona, dar au fost amenajate pe langa blocurile nou construite mai multe locuri de joaca pentru copii.


Foto credit: google.ro
Articol de Irina Pavelescu