Lemnul pentru constructia caselor ingrijire si tratamente

03.08.2020, Autor: Magdalena Gliga
Lemnul pentru constructia caselor ingrijire si tratamente

Datorită beneficiilor, a costurilor mai reduse, dar și a versatilității, casele din lemn sunt o variantă preferată de mulți oameni Totuși, nu orice lemn este pretabil pentru a construi o casă.

Lemnul de construcție necesită o îngrijire aparte, fiind un material natural, care poate suferi datorită schimbărilor de temperatură, a precipitaților, a insectelor și a rozătoarelor, dar și a trecerii timpului. Dacă însă materialul de construcție este tratat corespunzător și sunt aplicate substanțe care au rolul de a crește durata de viață, casele de lemn pot rezista fără probleme câteva decenii.
În acest material îți prezentăm câteva tratamente de bază care se aplică în general lemnului pentru construcție.

1. Hidrofugarea

Este tratamentul care ține departe umezeala și protejează lemnul de putrefacție. Acesta se face prin aplicarea uleiului de in, de nuci, sau a altor uleiuri minerale.

2. Ignifugare 

Ajută la protejarea construcției împotriva incendiilor. Acesta se poate aplica prin pensulare, pulverizare sau imersie. Lemnul tratat astfel nu este imun la foc, dar crește rezistența la foc și scade viteza de propagare a flăcărilor.

3. Tratament împotriva insectelor

Îl face de obicei producătorul prin încălzirea lemnului sau prin fierberea lui la abur. Tratamentul cu grund ajută de asemenea la protejarea împotriva insectelor, dar și la intărirea lui.

4. Antiseptizarea

Este un tratament care trebuie aplicat împotriva ciupercilor și bureților care pot afecta lemnul.


5. Aplicarea baițului 

Baițul este o substanta transparenta folosita pentru tratarea lemnului, dar este utilizata si pentru a scoate in evidenta fibrele lemnului. Baițul poate contine substante fungicide si insecticide si ofera protectie la intemperii.

6. Protejarea impotriva razelor ultraviolete si a poluantilor chimici.

Lumina soarelui și razele ultraviolete pe care acesta le emite duc la fragilizarea si decolorarea lemnului, creand un teren propice pentru insecte, dar si pentru aparitia mucegaiului sau a altor microorganisme.

Vantul si praful sunt alti factori care afecteaza in timp calitatea lemnului, asa ca acesta trebuie protejat prin vopsire și lăcuire. Vopsirea este cea mai eficienta metoda de protejare in cazul unui mediu agresiv, iar lacuirea protejeaza lemnul si ii ofera un aspect proaspat.
Un articol semnat de Radu Popa
Foto credit: google.ro