Raspundem la 8 intrebari frecvente in imobiliare. Vezi raspunsurile!

30.01.2025, Autor: Magdalena Gliga
Raspundem la 8 intrebari frecvente in imobiliare. Vezi raspunsurile!
 

Suntem pe piata imobiliara de aproape 10 ani si am inteles ca fiecare client are nevoi speciale si cerinte particulare, astfel ca am inteles repede ca trebuie sa oferim un serviciu imobiliar personalizat. Sunt totusi cateva intrebari care s-au repetat (si inca se repeta) in discutiile cu clientii nostri. In acest articol de pe blogul nostru imobiliar raspundem la aceste intrebari.

1. “Vreau sa cumpar un imobil. Ce pasi trebuie sa urmez?”

Sa achizitionezi un imobil poate dura mult, iar procesul se dovedeste a fi adesea anevoios. Notam aici cativa pasi corecti si importanti, care pot usura acest proces.

a. Stabileste clar bugetul pentru achizitie si mergi la banca ca sa analizezi toate optiunile de finantare, in caz ca ai nevoie de un credit.
b. Fa o lista cu ce caracteristici trebuie sa aiba locuinta pe care ti-o doresti, la ce anume poti face compromis si care sunt zonele pe care le preferi.
c. Contacteaza o agentie imobiliara Sibiu si discuta cu agentul nevoile tale, iar apoi mergi la vizionari.
d. Nu te opri la primul apartament vizionat. Consideram ca este bine sa vezi macar 3, 4 imobile inainte de a-ti face o idee.
e. Inainte sa semnezi antecontractul asigura-te ca ai pus toate intrebarile, ca ai lamurit aspectele si ca documentele au fost verificate cu succes.

2. “Am o proprietate de vanzare in Sibiu. De ce documente am nevoie ca sa finalizez cu succes tranzactia?”

Daca esti in postura de vanzator, trebuie sa stii ca este o lista de documente pe care trebuie sa le ai pregatite ca sa finalizezi cu succes o tranzactie imobiliara:

• Carte Funciara actualizata, care atesta dreptul de proprietate.
• Extras de Carte Funciara pentru vanzare (se obține de la OCPI)
• Actul de proprietate (contract de vanzare-cumparare, donatie, mostenire), in functie de situatia care se aplica
• Certificatul energetic, necesar pentru orice tranzacție imobiliara.
• Cadastrul si intabularea, care stabilesc exact suprafata si pozitia locuintei.
• Adeverinta de la asociatia de proprietari, daca este cazul.
• Actele de identitate ale vanzatorului si cumparatorului.

Aceste documente sunt solicitate de biroul notarial, care va intocmi noul contract de vanzare cumparare si va valida tranzactia.

3. "Cum sa fac sa tranzactionez mai repede imobilul pe care il am listat la vanzare?"

Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le faci, daca vrei sa vinzi mai repede imobilul listat la vanzare. Este foarte important sa stabilesti un pret corect, bazat pe analiza pietei imobiliare Sibiu, dar si pe baza cererii. In acest sens, te va ajuta consilierea unui agent imobiliar.

Colaborarea cu o agentie te va ajuta sa ai si fotografii de calitate, tur virtual, video de prezentare, descriere corecta si pertinenta a imobilului. Toate aceste lucruri ajuta la promovarea si vanzarea rapida a acestui imobil.

4. "Vreau sa cumpar un imobil cu credit ipotecar, dar nu stiu exact ce varianta se potriveste. Ce ma sfatuiti?"

Daca nu ai toata suma necesara achizitionarii, un credit ipotecar este solutia ideala pentru tine. De altfel, noi le recomandam clientilor sa mearga la banca pentru a analiza optiunile de finantare inainte sa incepem procedura de vizionare a imobilelor. Ba mai mult, experienta noastra ne dovedeste ca este mai bine sa colaborezi cu un broker de credite. Acesta are o colaborare cu mai multe banci si solutioneaza cu succes multe spete complicate.

5. "Ce este mai bine? Sa cumpar un apartament nou sau un apartament vechi?"

Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de buget, de nevoile pe care tu si familia ta le aveti, dar si de de preferintele personale. Noi consideram ca este mai bine sa alegi un apartament nou, din mai multe motive. Mentionam aici instalatiile noi de curent, gaz, apa canal, finisajele noi cu garantie, facilitati mai bune – locuri de parcare, spatii verzi, locuri de joaca pentru copii, blocuri cu lift, dar si eficienta energetica ridicata. Principalul avantaj al apartamentelor in imobile vechi este cu siguranta locatia, proximitatea de scoli, centre comerciale, parcuri. Blocurile noi se dezvolta mai ales in zonele limitrofe orasului, dar exista cartiere in plina dezvoltare, unde sunt centre comerciale, cabinete medicale, scoli. Analizeaza cu atentie optiunile si alege ce se potriveste mai bine pentru tine.

6. "Cumpar un apartament de vanzare in Sibiu. Ce taxe mai am de achitat, in afara de pretul imobilului de vanzare?"

Pe langa pretul de vanzare al locuintei, clientii cumparatori trebuie sa ia in calcul si alte cheltuieli, atunci cand incheie o tranzactie imobiliara. Printre acestea mentionam taxele notariale (acestea pot varia in functie de valoarea imobilului) si taxele pentru intabulare si inscriere in cartea funciara. Tot aici merita mentionate eventuale costuri de renovare si mobilare a apartamentului, dar si comisionul aferent agentiei imobiliare.

7. "Am gasit un imobil care imi place si pe care vreau sa il cumpar. Care sunt acele lucruri la care trebuie sa acorda maxima atentie?"

Asa cum am spus si mai sus, este bine ca clientii sa vizioneze macar 3, 4 imobile inainte sa ia decizia finala. De asemenea, dupa ce gasiti un imobil pe care doriti sa il cumparati, fiti atenti la urmatoarele aspecte. Pentru ca cel mai important atuu al unui imobil este locatia, analizeaza cu atentie cartierul in care urmeaza sa cumperi, vezi daca sunt magazine in proximitate, vezi daca este un cartier galagios, etc.
Verificati cu atentie actele de proprietate si legalitatea constructiei, verifica eventualele datorii la utilitati si/sau la asocitatia de proprietari. De asemenea, analizati starea imobilului si evaluati ce investitii mai trebuie facute ulterior.

8. "Am niste bani economisiti. Merita sa investesc intr-un imobil pentru inchiriere?"

Da, cu siguranta da. Investiile in imobiliare raman unele dintre cele mai sigure investitii. Un apartament inchiriat aduce un venit pasiv constant. Inainte sa achizitionezi insa pentru inchiriere trebuie sa iei in calcul locatia (este bine sa cumperi un apartament amplasat in zona centrala, aproape de scoli/ universitati si/sau corporatii si zone industriale).

Calculeaza de asemenea randamentul investitiei si gandeste-te de la inceput cui vrei sa te adresezi cu inchirierea: studentilor, unei familii, unor expati. Este posibil sa fie nevoie sa il finisezi/ amenajezi in functie de asta.

Articol de Magdalena Gliga