Selimbar este considerata cea mai bogata comuna din judetul Sibiu si se afla in topul celor mai bogate comune din intreaga tara. Aceasta este situta in partea de sud-est a municipiului Sibiu.
Comuna Şelimbăr este o comună cu un bogat trecut istoric, iar datorita pozitionarii ei, in apropiere de orasul Sibiu, a avut de multe ori un rol important în evenimente din istoria Transilvaniei. Evenimentul istoric cel mai important este cu siguranţă Bătălia de la Şelimbăr.
Comuna Şelimbăr este atestata documentar înca din perioada antică de vestigii neolitice care au fost descoperite în Cristian. Chiar daca nu s-au organizat cercetari sistematice pe teritoriul comunei, obiectele descoperite în imprejurimea localitatii şi in vecinatate, permit reconstruirea istoriei umane de pe aceste zone.
In urma faptului ca pe teritoriul Selimbarului s-au facut niste sapaturi si cercetari, se atesta faptul ca aceasta comuna dateaza inca din secolul al XIII-lea. Aici s-a descoperit un depozit de unelte agricole si de fierarie, datand din secolul mai sus mentionat.
Revenind in zilele noastre putem spune ca Selimbar este o comuna care a inflorit mult in ultimii ani. De aici vine si titlul de cea mai bogata comuna din judetul Sibiu.
Perimetru
Suprafaţa totală pe care se intinde intreaga comuna Selimbar este de 7232,95 hectare, iar satul Selimbar care este si resedinta comunei are o întindere de 648,54 hectare.
Delimitari
Localitatea Șelimbăr este situata in partea sud-estica pe cursul Raului Sevis la o distanță de 5 km de orașul reședința (Sibiu), fiind situat în centrul județului, pe Drumul Natioanal 1.
Populatie
Conform recensamantului care s-a efectuat in anul 2011, populația comunei Șelimbăr era de 7.028 de locuitori la momentul respectiv. Potrivit declaratiei primarului acestei localitati, numarul locuitorilor s-a marit considerabil cu un procent de aproximativ 47% .”10.260 de locuitori aveam la 31 decembrie 2016 (în statistica ). Populația crește în continuare în ritm accelerat, încât aș spune că până în 2022 ajungem la vreo 18.000 de locuitori”, estimează Marius Grec.
Zone
Se poate spune ca si Selimbar poate fi impartit pe mai multe zone: zona de promenata unde se gaseste mall-ul si alte alte zone comerciale, zona de case unde se gasesc vechile case sasesti , si zone noi de blocuri,vile si case.
Tipuri de constructii
Daca pana nu demult aceasta comuna era populata exclusiv de case, in ultimii ani s-au construit foarte multe locuinte de vanzare, atat apartamente cat si case. Printre proiectele construite in Selimbar, care au avut un real succes se numara
Ansamblul Rezidential EBS si
Ansamblul Rezidential Imperial Group. Acestea au fost vandute aproape in intregime incă de la stadiul de proiect. Un alt proiect situat in Selimbar in care se mai gasesc apartamente de vanzare in momentul de fata, este
Ansamblul Rezidential Konsta Splendid, proiect menit sa indeplineasca cerintele actuale ale cumparatorilor. Aici avem disponibile apartamente cu 3 camere - tipologie unică, iar unitățile de la parter au grădină.
Astfel, datorita acestei frumoase dezvoltari, Selimbarul devine una dintre cele mai apreciate si cautate zone de imobiliare Sibiu.
Obiective turistice si institutii de interes
Desi Selimbarul este doar o comuna, exista mai multe obiective turistice. Unul dintre ele este Biserica Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului". Un alt obiectictiv este Biserica Evanghelica ridicată în secolul al XVIII lea ca bazilica romanica cu trinavata, fara turn, cu cor dreptunghiular și absida semicirculara. Pe arcul triumfal al bisericii exista inscriptionat o cronica a lucrarilor de refacere și intretinere a bisericii, începand din secolul al XVII-lea si pana astazi.
Monumentul Eroilor a fost amplasat în anul 1932 la intrarea în Selimbar „in amintirea ostasilor lui Mihai Viteazul cazuti pe acest loc în anul 1599 şi a ostasilor romani căzuti pe intinsul tarii in razboiul care a avut loc intre anii 1916-1919.”
Pe langa aceste obiective turistice, in Selimbar exista si institutii de interes precum: scoli si gradinite, farmacii si cabinete medicale, restauranre, benzinarii, zone comerciale.
Una dintre cele mai mari zone comerciale din zona municipiului Sibiu este Shopping City, singurul mall din Sibiu pana nu demult. In cadrul acetui mall se regasesc magazine din toate categoriile, farmacii, saloane de infrumusetare, unitati bancare, locuri de joaca, restaurante, etc.
Distanta fata de centru
Chiar daca Selimbar este o localitate lipita de municipiul Sibiu, aceasta poate fi considerata ca si cartier al acestuia. Distanta fata centrul orasului nu este mare, ci masoara aproximativ 4 km. Aceasta distanta poate fi parcursa cu masina in aproximativ 8-10 minute, iar pe jos se poate ajunge in aproximativ 30-45 minute.
Infrastructura si linii de transport
Unul dintre elementele principale pentru care multi opteaza pentru a cumpara o locuinta in Selimbar, este accesul foarte facil spre Sibiu. Exista trei cai principale care fac legatutra cu Sibiu. Principala cale de acces este strada Mihai Viteazu, dar se poate ajunge foarte usor si pe strada Octavian Goga sau pe rampa Stefan cel Mare ( aceasta din urma fiind cu acces facil la centura orasului, dar si la autostrada).
Desi in localitatea Selimbar s-au construit numeroasele ansambluri rezidentiale, acestea au ridicat nevoia de noi cai de acces.
In acest moment, strazile din Selimbar sunt asfaltate sau pavate si illuminate in proportie de 80%. Autoritatile locale au mentionat ca mare parte din buget va fi alocat dezvoltarii infrastructurii.
Chiar daca autobuzele nu ajung in toate zonele pe care se intinde Selimbarul, exista linii de transport care ajung pana la intrarea in localitate.
Linia 11- Traseu: Calea Cisnadiei – SC Continental
Linia 15 – Traseu: Valea Aurie – Gara
Parcuri si zone verzi
Nici la capitolul zone verzi si parcuri, localitatea Selimbar nu sta rau. Aici exita spatii verzi si parculete, iar o mare parte dintre locuinte au o panorama frumoasa spre muntii Fagars.
Asadar casele si apartamentele de vanzare din Selimbar sunt o optiune foarte buna pentru cei care isi cauta locuita mult visata.
Un articol semnat de Silviu Marin
Foto credits: google.ro, New Concept Living