Achizitia unui imobil în Romania implica o serie de taxe si costuri care variaza in functie de statutul cumparatorului (persoana fizica sau juridica), de tipul imobilului, dar si de valoarea tranzactiei. Mai jos, detaliem principalele taxe care trebuie platite de romani la achizitionarea unui imobil, in afara de pretul imobilului.
1. Taxele notariale, taxa de intabulare si onorariu ipoteca
Indiferent daca esti persoana fizica sau juridica, vei achita onorariul notarial, atunci cand semnezi contractul de vanzare cumparare. Acesta este calculat ca procent din valoarea de tranzactie sau valoarea minima stabilita de grila notariala. Aceasta suma poate sa difere in functie de biroul notarial la care alegi sa semnezi.
Tot la momentul semnarii contractului de vanzare cumparare vei achita si taxa pentru intabulare a imobilului, o suma de bani care merge catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. În cazul în care locuinta este achizitionata cu ajutorul unui credit ipotecar, la notar se va mai achita o taxa aferenta acestui lucru care se numeste onorariu de ipoteca.
2. TVA ul aplicabil la pretul de tranzactie
Taxa pe valoarea adaugata aferenta pretului de vanzare depinde de statutul vanzatorului si de tipul cumparatorului. Persoanele fizice pot cumpara acum in Romania o singura locuinta cu cota redusa de TVA 9% inclusa in pret. Pentru restul achizitiilor de la o persoana juridica, TVA-ul inclus in pretului imobilului de vanzare va fi de 19%. TVA-ul nu este o taxa separata de pretul de achizitionare, dar clientii trebuie sa stie ca acesta poate influenta pretul.
3. Costuri suplimentare
Pe langa taxele notariale si TVA-ul inclus in pretul de vanzare, cumparatorii trebuie sa mai ia in calcul anumite costuri. In cazul in care apartamentul de vanzare este achizitionat cu ajutorul unui credit, este nevoie de un raport de evaluare. Exista situatii in care bancile ofera un pachet care include acest raport, dar nu este obligatoriu. Este important sa va informati temeinic in acest sens.
De asemenea, cumparatorii vor mai achita si asigurarea imobilului, mai ales atunci cand semneaza un contract de credit. Polita PAD (Polita de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) este o polita de asigurare obligatorie pe care fiecare proprietar trebuie sa o achizitioneze pentru a asigura bunastarea imobilului în cazul unor dezastre naturale.
Atunci când aleg să colaboreze cu o agenție imobiliară, clienții trebuie să aibă în vedere și achitarea comisionului aferent serviciului de intermediere. Acest comision reflectă munca depusă de agent, expertiza acestuia, timpul investit pentru identificarea proprietăților potrivite sau pentru găsirea cumpărătorului ideal, dar și costurile asociate promovării și gestionării întregului proces. Este o investiție care asigură clienților un serviciu profesionist, acces la o rețea extinsă de contacte și siguranța că tranzacția se desfășoară în condiții optime și corecte.
Articol de Magdalena Gliga