Viata in Sibiu 
E momentul perfect sa faci o investitie buna intr-un oras in plina dezvoltare. De ce sa nu alegi Sibiul, orasul din Romania cu istorie bogata, traditii bine inradacinate si perspective excelente pentru viitor?
De ce sa nu locuiesti intr-un oras in care majoritatea populatiei vorbeste limbi straine?  Un oras in care traficul este inca decent si peisajele naturale superbe? Sibiul este orasul din centrul Romaniei care a atras deja peste 200 de companii multinationale, indeosebi din domeniul automotivelor.

Sibiu are aeroport international, in ultimii ani populatia orasului a crescut cu peste 50%, iar piata imobiliara este in plina dezvoltare. Vezi mai jos cateva motive pentru care Sibiul este o alegere inteleapta!

Sibiul te asteapta! 

Sibiul are aeroport international are asigura o conexiune excelenta intre Sibiu si alte orase mari din Europa. Sunt curse constante direct spre Germania, Marea Britanie, Spania, Italia sau Franta. Aeroportul este amplasat la doar 7 km distanta, astfel ca in oras se ajunge rapid si usor.

Aeroportul international Sibiu este si motivul pentru care multe companii multinationale au investit in oras, dar si motivul pentru care sute de mii de turisti ne calca pragul an de an.

Sibiul este orasul din Romania cu cele mai multe companii multinationale din domeniul automotivelor. Continental, al doilea cel mai mare producator componente auto si anvelope, a deschis sediul si la Sibiu in urma cu 15 ani.

Ulterior, peste 200 de companii, indeosebi din domeniul automotivelor, au deschis sediul in Sibiu. Rata somajului in oras este aproape de 0 iar nivelul de trai al populatiei este ridicat.
La inceputul anului 2020 a fost finalizat si ultimul tronson de autostrada, care conecteaza Sibiul si centrul Romaniei de Europa de Vest prin autostrada. Distanta dintre Sibiu - Munchen se parcurge in 11 ore cu masina, pana la Viena sunt 8 ore de condus, iar in Budapesta se ajunge in 5 ore si jumatate.

Forumul Democrat al Germanilor din Romania este organizatia prin intermediul careia comunitatea cetatenilor romani cu radacini germane participa la viata politica din Europa. Ca oricare alta minoritate din Romania, sasii sunt parte integranta a statului roman. Atestarile documentare arata ca germanii sunt prezenti pe teritoriul Romaniei de astazi de mai bine de opt secole, iar numarul lor a crescut sau s-a micsorat in functie de contextul istoric si politic.

La Sibiu aproximativ 40% din consiliul local de administratie publica este alcatuit din germani. In acest moment, primarul Sibiului este de etnie germana. De asemenea, anterior edilului actual, timp de 14 ani Sibiul a fost condus de un primar german, care in prezent este si Presedintele Romaniei. Acesta din urma a format si pornit ascensiunea incredibila Sibiului.

Onestitate, punctualitate, transparenta, profesionalism si calitate, toate caracteristici ale membrilor Forumului German care au determinat bunul mers al lucrurilor din Sibiu.

Rigurozitatea si clar viziunea pe termen lung si indeplinirea obiectivelor strategice de dezvoltare a orasului au facut ca Sibiul sa ajunga din nou in topul oraselor din Europa.  De altfel, Sibiul este un oras respectat in mediul european cultural si de afaceri. In anul 2007, acesta a fost capitala Culturala Europeana, iar in mai 2019, Sibiul a gazduit Summitul NATO.

Mai multe informatii despre Forumul Democrat al Germanilor din Romania gasesti aici: www.fdgr.ro
In Sibiu exista gradinite, scoli, colegii, universitati pentru toate gusturile si bugetele, orasul avand o mare varietate de institute de educatie.
Nu este o noutate ca scolile private au sistem de predare in limba germana si engleza, dar in ultimii 10 ani numeroase scoli de stat din Sibiu au abordat acelasi sistem biling de predare. Elevii si studentii beneficiaza de educatie de cea mai inalta calitate, invatand inca din primii ani limbi straine.

Mai presus de toate, suntem incantati sa mentionam scoala privata cu predare in limba germana - Charlotte Dietrich. Elevii invata sa lucreze in concordanta cu planurile si deciziile lor si sa urmeze în acelasi timp indicatiile cadrului didactic. Ei deprind astfel munca in forme sociale diferite, invata sa se adapteze, sa fie flexibili si sa-si atinga scopurile prin diferite modalitati.

Cel mai bun colegiu german din Romania este amplasat in centrul vechi al Sibiului, chiar langa Piata Mare. Liceul Samuel von Bruckenthal ofera posibilitatea de a studia toate materiile in limba germana pentru clasele gimnaziale si pentru liceul. Pentru cei care prefera sistemul educational nordic, exista Scoala Finish din Sibiu, care ofera o perspectiva diferita asupra sistemului educational.

De asemenea, exista 4 mari universitati care au o gama mare de facultati din care pot alege studentii.
Faptul ca au predare in limba engleza si germana, dar si cadrele didactice pregatite temeinic, fac ca Sibiul sa fie alegerea optima pentru mii de studenti din strainatate. 



Conform unei statistici realizate recent, traiul unei familii cu 4 membri costa aproximativ 1500 de euro/ luna. Aceeasi statistica ne spune ca viata in Sibiu este cu 14% mai ieftina decat cea din Bucuresti, capitala Romaniei.

Care sunt costurile in Sibiu? Vezi in randurile de mai jos.
  • Utilitatile de baza (electricitate, incalzire, apa, taxa pe gunoi) pentru un apartament de 80 mp costa in medie 170 euro/luna.
  • Un abonament de telefonie mobila costa in medie 15 euro/ luna
  • Abonamentul de internet si televiziune prin cablu costa in medie 12 euro/luna.
  • Asigurarea medicala de stat costa aproximativ 50 euro/luna
  • 1 L de benzina/ motorina costa aproximativ 1,88 euro
  • Biletul de autobuz costa 0.5 euro, iar un TAXI din centru pana la aeroport costa aproximativ 10 euro.
  • Un abonament la sala de fitness costa aproximativ 35 euro, in functie de clubul de sport ales.
  • O cina in centrul istoric al orasului costa aproximativ 40 de euro pentru, o bere la 0,5 costa in jur de 2 euro, iar un pahar de vin costa intre 5-6 euro. 
  • Impozitul pentru un imobil de 70 mp costa in jur de 50 euro/an
  • Asigurarea unui imobil de 70 mp costa 95 euro/an
  • Chiria pentru un apartament de 3 camere intr-o zona buna din oras costa intre 400-700 de euro, in functie de utilitatile si finisajele apartamentului

Moneda nationala in Romania este RON. (leu). Un leu valoareaza 0,20 EUROS, 0.21 US Dollars sau 0.19 Lire Sterline.

In general, preturile proprietatilor imobiliaire sunt sub media Europeana, cu mentiunea ca partea de centru-nord a tarii este mai prospera decat partea de sud, iar preturile sunt si ele mai mare. Exista diferente si intre preturile proprietatilor din Sibiu, iar fluctuatiile sunt intre 1200-2000 euro/mp, diferte in functie de finisajele imobilului, de locatie si de alte beneficii complementare pe care acesta le are. In centrul istoric al orasului, preturile sunt intre 1800 - 2200 euro/mp, in functie de finisaje si mobilier, dar si de oportunitatea de investitie.

Cand vorbim despre case, preturile sunt mai mari, mai ales cand vorbim de locuinte individuale, cu gradini mari, amplasate in zone exclusiviste din oras. Finisajele de calitate, mobilierul modern, stilul arhitectural de interior si exterior, numarul teraselor, suprafata gradinii, toate alcatuiesc mixul care defineste pretul unei case cu 4 camere in Sibiu.

In contrast, un apartament cu 2 camere in centrul istoric al Sibiului poate costa cat o casa amplasata aproape de oras. Cladirile vechi cu tavane inalte si ferestre mari, cu aer vintage si valoaore istorica sunt de mare interes pentru investitorii din Sibiu. Datorita numarului mare de turisti, aceste tipuri de apartament sunt ideale pentru inchiriere in regim hotelier.
Sibiul este unul dintre cele mai sigure orase din Romania. Rata infractionalitatii este sub 2%, nu exista cartiere rau famate si te poti plimba pe strazi in deplina siguranta la orice ora din zi sau din noapte.

Poluarea este in normele acceptate, iar traficul rutier este decent. In Sibiu sunt numeroase parcuri, Padurea Dumbrava este in apropiere, fapte care permit ca aerul respirat sa fie cat mai curat.
In anul 2007 Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana, alaturi de Luxemburg. A fost primul oras din Europa de Est care s-a bucurat de o asemenea distinctie. La acel moment, orasul a gazduit nenumarate evenimente culturale interesante si a fost vizitat de milioane de turisti din intreaga lume. A fost doar un punct de plecare pentru ca orasul nostru sa fie vizitat de sute de mii de turisti an de an.

Incepand cu anul 1993, Festivalul International de Teatru este gazduit an de an la Sibiu. Acesta este unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din lume si gazduieste an de an artisti din toata lumea.
Exista cateva documente obligatorii care permit unui cumparator strain sa cumpere sau sa vanda o proprietate noua in Romania. Incepand cu anul 2012, cetatenii straini pentru SUA / UE pot obtine un teren sau o proprietate in Romania pentru o resedinta secundara. Prin urmare, nu exista nicio diferenta intre un cetatean strain si un cetatean roman, atunci cand vorbim despre achizitii imobiliare.

Cetatenii straini care doresc sa cumpere sau sa vanda o proprietate in Romania trebuie sa obtina un numar de identificare fiscala de la ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala). Nu este un proces lung sau dificil si il veti putea obtine in maxim doua zile.
In calitate de cumparator, cetatenii straini vor avea nevoie doar de pasapoartele / cartile de identitate si numarul de identificare fiscala mentionat mai sus.
Clubul Economic German Transilvania (DWS) a fost fondat in anul 1998 la Sibiu ca o asociatie non-profit. Consulul General al Republicii Federale Germania, Harald Gehrig, aflat la acea vreme in functie, a fondat un grup de antreprenori format din oameni de afaceri germani care isi desfasurau activitatea la Sibiu. Acest grup a fost precursorul actualului Club Economic. Grupul era format, in principal, din companii mai mici care au avut prime experiente cu Europa de Sud-Est si sperau la ajutor reciproc si la un schimb intens de experiente, pe care l-au si gasit acolo.

Pe masura ce grupul a crescut constant si sarcinile s-au inmultit, grupul a devenit Clubul de Afaceri German de astazi. Intrucat membrii se intalneau intotdeauna la Sibiu si nimeni nu trebuia sa se simta exclus, deoarece la intalniri veneau si membri din Brasov si Cluj-Napoca, a fost ales numele „Deutscher Wirtschaftsclub Siebenbürgen”/„Clubul Economic German Transilvania” (DWS).

Au trecut 18 ani de la infiintare si de la inregistrarea in Registrul Asociatiilor din Sibiu, iar Clubul de Afaceri a continuat sa se dezvolte bine din punct de vedere structural si calitativ. DWS s-a deschis si antreprenorilor din alte tari vorbitoare de limba germana care activeaza in Transilvania – in principal, in zona Sibiului. Astazi, DWS are in jur de 200 de companii membre active, care includ, de asemenea, institutii precum Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Universitatea Romano-Germana, Scoala de Administratie din Sibiu, precum si mass-media in limba germana, Hermannstädter Zeitung si Allgemeine Deutsche Zeitung.

In afara de DWS, exista alte 7 cluburi economice germane in Romania si anume in Arad, Bacau, Cluj-Napoca, Brasov, Mures, Satu Mare si Timisoara. Impreuna, aproximativ 800 de companii germane sunt organizate in cluburile germane. Consulatul Germaniei din Sibiu este un membru fondator important si traditional al DWS. Acesta este interfata dintre economie, cultura si cooperare bilaterala la mai multe niveluri. Respectivul Consul al Consulatului German la Sibiu, in prezent domnul Consul Hans Erich Tischler, este, conform statutului, Presedintele de Onoare al Clubului de Afaceri.

Ca punct de contact pentru companii din tari vorbitoare de limba germana, DWS aduce o contributie activa la dezvoltarea relatiilor economice dintre tarile de origine si Romania. In acelasi timp, DWS isi indeplineste sarcina de reprezentant local al acestor companii.

In centrul activitatilor DWS se situeaza schimbul de experiente intre companiile membre, furnizarea de informatii pentru companiile membre si mentinerea unui dialog constructiv cu reprezentantii mediului politic si al administratiei publice. In acest scop, DWS organizeaza intalniri regulate ale membrilor, precum si numeroase alte evenimente la care participa personalitati publice si reprezentanti ai economiei locale.
DWS pune la dispozitie, in mod gratuit, sala de conferinte a DWS (cu peste 40 de locuri) tuturor membrilor sai!

Sursa text: www.dws.ro
Podul Minciunilor, Piata Mare si Piata Mica sunt locatii deja celebre in Sibiu si ne bucuram sa le vedem pe cartile postale, in spoturi TV, in emisiuni televizate. Strazile din centrul istoric al orasului, cladirile complet reconditionate si cele doua piete din oras devin an de an furnicar de turisti.
Turnul Olarilor si strada Cetatii, cea care a fost numita de curand cea mai frumoasa strada din oras, merita de asemenea vizitate. Tot in zona centrala regasim Muzeul National Brukenthal, sub umbrela caruia functioneaza nu mai putin de 10 muzee care isi asteapta an de an vizitatorii.

Pe langa faptul ca mii de turisti vin anual la Sibiu pentru a vizita orasul frumos, strazile inguste care poarta parfumul vremurilor de alta data, in jurul orasului sunt zeci de locatii care merita vizitate. Le vom enumera mai jos, nu neaparat in ordinea frumusetii sau a importantei. Toti turistii care ne viziteaza orasul ar trebuie sa si aloce 2, 3 zile pentru a vizita si imprejurimile Sibiului.

• Muzeul Astra
Situat in centrul Romaniei, la Sibiu, Complexul National Muzeal ASTRA este cea mai importanta institutie etnomuzeala din Romania. De mai bine de 100 de ani, muzeul aduce in fata vizitatorilor radacinile si traditiile de odinioara. Acesta se desfasoara pe o suprafata de peste 90 de ha si contine gospodarii, anexe, constructii, asa cum erau ele odinioara.

• Statiunea montana Paltinis
Paltinis este o statiune turistica permanenta, situata in Carpatii Meridionali, pe versantul nord-estic al Muntilor Cindrel, la doar 35 de km distanta de Sibiu, de care, de altfel, si apartine. Paltinisul este cea mai veche si cea mai inalta statiune din Romania. Este o statiune care merita vizitata si vara, dar mai ales iarna, cand sporturile de sezon sunt in toi.

• Alma Vii, Bieirtan, Cisnadioara, Hosman
In urma cu noua secole, in sudul Transilvaniei soseau grupurile de popoare germanice venite din Flandra, Luxemburg si valea raului Moselle. Erau asa-numitii sasi, colonizati in aceasta zona de regii unguri pentru a apara teritoriile Transilvaniei. Sasii au intemeiat asezari puternice, bine organizate, au cultivat pamantul, au crescut animale si au dezvoltat mestesuguri. Cateva sate din imprejurimea Sibiulu au pastrat puternic radacinile sasesti si merita vizitate.

• Castelul de lut Valea Zanelor - Porumbacu de Sus
Porumbacu de Sus este un sat amplasat la 25 km distanta de Sibiu in directia Brasov. In ultimii ani zona a fost exploatata la maxim, invesitorii profitand la maximum de frumusetea din jur si de peisajele naturale. Asa a luat nastere Castelul de lut Valea Zanelor, Pensiunea Dealul Verde, Oberwood. Toate sunt situate la mai putin de 2 km una de cealalata si atrag numerosi turisti.

• Soseaua Transfagarasan
Fascinantul drum construit peste grupa muntilor Fagaras, Transfagarasanul este una dintre atractiile cele mai mari ale Romaniei si nu numai, atragand turisti din toate colturile lumii. Situat in muntii ce gazduiesc cel mai inalt varf din tara, Moldoveanu, unde altitudinea este de 2544 de metri, Transfagarasanul, cu ale sale serpentine naucitoare, formeaza un peisaj unic in care natura poate fi surprinsa in cele mai spectaculoase ipostaze.

• Muzeul lui Badea Cartan de la Cartisoara
Cand incepi sa urci Transfagarasanul in judetul Sibiu ultima localitate inaintea muntelui este Cartisoara. Este un sat vechi, care odinioara se numea Carta Romana. Aici s-a nascut, pe 24 ianuarie 1849, Gheorghe Cartan – un cioban care a intrat in istorie pentru ca a luptat toata viata pentru unirea romanilor si pentru promovarea cartilor de limba romana intr-o Transilvanie care la acele vremuri facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Muzeul contine obiecte vechi, locuinta lui, dar si opincile care l-au dus pe Cartan pe jos pana la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian si alte dovezi ale radacinilor noastre dacice.

• Valea Porumbacului
Aceasta zona frumoasa pe care o regaism la doar 30 de km distanta de Sibiu a cunoscut o dezvoltare fara precedent. Castelul Zanelor, Pensiunea Dealul Verde, Povestea Calendarului, Oberwood, toate sunt destinatii care atrag mii de turisti in fiecare an. Pe buna dreptate, caci zona este foarte frumoasa.

• Rezervatia naturala Golul Alpin Balea

Situat in mijlocul segmentului glaciar central al masivului Fagaras, rezervatia cu lacul si golul alpin Balea, din aval de caldarea care il adaposteste, insumeaza 180 ha. Peisajele iti taie respiratia, exista numeroase trasee montane preferate atat de turistii straini cat si de cei romani.

• Marginimea Sibiului
Marginimea Sibiului este o zona care include 18 localitati din Romania aflate in partea de sud-vest a judetului Sibiu din Transilvania, toate avand o mostenire etnologica, culturala, arhitecturala si istorica unica. Jina si Poiana Sibiului sunt satele amplasate la cea mai mare altitudine, unde satenii s-au concurat in case frumoase si impunatoare. Pe langa asta, sunt numeroase alte puncte de atractie pentru turisti.

Cea mai veche biserica romaneasca din zona se afla la Saliste, iar picturile din ea dateaza de la 1674. Alte biserici vechi sunt bisericile din lemn de la Poiana Sibiului - 1771, Fantanele (Cacova) - ridicata intre 1772-1774 - si Talmacel - 1776. In Rasinari si Saliste exista cateva mici muzee ale satului si case memoriale. In Sibiel exista un muzeu al icoanelor pictate pe sticla, iar la Fantanele (Cacova) exista, din anul 1995, un muzeu mixt (etnografic si de arta bisericeasca).Langa Tilisca au fost descoperit urme ale civilizatiei dacice. Un alt muzeu se afla la Sadu, locul in care a fost construita cea de-a treia uzina hidro-electrica din Europa.

• Ocna Sibiului
Statiunea Ocna Sibiului este situata la 15 km de municipiul Sibiu. Accesul este foarte usor, putandu-se face cu masina sau cu mijloacele de transport in comun (tren, autobuz). Pe buna dreptate statiunea este denumita Litoralul Ardealului. Zona a fost frumos amenajata cu spatii de agrement, plaja artificiala si alte atractii pentru cei mici si cei mari.

• Palatul Brukenthal de la Avrig

Resedinta de vara de odinioara a lui Samuel von Brukenthal a fost trezita in anul 2011 din somnul ei adanc, renovata respectand ideile si viziunea lui Brukental si redata publicului larg.



• Dealul Frumos - centrul Romaniei

Dealu Frumos a fost considerat pentru mai bine de 50 de ani ca fiind inima Romaniei. Dealul din sat ofera o priveliste minunata asupra imprejurimilor. Pe de o parte,vezi doua sate minunate, Dealu Frumos si Merghindeal, ale caror biserici fortificate par niste adevarate castele. Pe cealalta parte, dealuri si vai pline cu paduri si pajisti verzi. Un loc foarte linistitor si pitoresc.

 
Sibiul este un oras potrivit pentru familiile care au copii: este un oras sigur, curat, cu numeroase scoli si gradinite. Insa exista nenumarate moduri de distractie pentru cei care cauta sa se relaxeze si sa iasa din rutina in acest fel. Sibiul are numeroase restaurante pentru toate gusturile si toate bugetele, sunt cateva cluburi de noapte, cu diverse stiluri muzicale si tematici.

De asemenea, in ultimii ani se organizeaza nenumarate festivaluri de muzica in oras si zonele limitrofe. Organizatorii aleg locatii retrase, in afara orasului, unde sibienii sa se distreze fara retineri. In plus, pe timpul verii sibienii si turistii care viziteaza orasul se bucura de Festivalul International de Teatru, Festivalul de Film Astra, Festivalul Focus in The Park.

Vezi ce au spus altii despre Sibiu

Silvanax

Intră în legătură cu un specialist imobiliar pentru a obține o consultanță.