Podul Minciunilor, Piața Mare și Piata Mica sunt locatii deja celebre in Sibiu si ne bucuram sa le vedem pe cartile postale, in spoturi TV, in emisiuni televizate. Strazile din centrul istoric al orasului, cladirile complet reconditionate si cele doua piete din oras devin an de an furnicar de turisti.
Turnul Olarilor si strada Cetatii, cea care a fost numita de curand cea mai frumoasa strada din oras, merita de asemenea vizitate. Tot in zona centrala regasim Muzeul Național Brukenthal, sub umbrela caruia functioneaza nu mai putin de 10 muzee care isi asteapta an de an vizitatorii.
Pe langa faptul că mii de turisti vin anual la Sibiu pentru a vizita orasul frumos, strazile inguste care poarta parfumul vremurilor de alta data, in jurul orasului sunt zeci de locatii care merita vizitate. Le vom enumera mai jos, nu neaparat in ordinea frumusetii sau a importantei. Toti turistii care ne viziteaza orasul ar trebuie sa si aloce 2, 3 zile pentru a vizita si imprejurimile Sibiului.
Situat in centrul României, la Sibiu, Complexul National Muzeal ASTRA este cea mai importanta institutie etnomuzeala din Romania. De mai bine de 100 de ani, muzeul aduce in fata vizitatorilor radacinile si traditiile de odinioara. Acesta se desfasoara pe o suprafata de peste 90 de ha si contine gospodarii, anexe, constructii, asa cum erau ele odinioara.
- Statiunea montana Paltinis
Paltinis este o statiune turistica permanenta, situata in Carpatii Meridionali, pe versantul nord-estic al Munţilor Cindrel, la doar 35 de km distanta de Sibiu, de care, de altfel, si aparţine. Paltinisul este cea mai veche si cea mai inalta statiune din Romania.
- Alma Vii, Bieirtan, Cisnadioara, Hosman
In urma cu noua secole, in sudul Transilvaniei soseau grupurile de popoare germanice venite din Flandra, Luxemburg si valea raului Moselle. Erau asa-numitii sasi, colonizati in aceasta zona de regii unguri pentru a apara teritoriile Transilvaniei. Sasii au intemeiat asezari puternice, bine organizate, au cultivat pamantul, au crescut animale si au dezvoltat mestesuguri. Cateva sate din imprejurimea Sibiulu au pastrat puternic radacinile sasesti si merita vizitate.
- Castelul de lut Valea Zanelor - Porumbacu de Sus
Porumbacu de Sus este un sat amplasat la 25 km distanta de Sibiu in directia Brasov. In ultimii ani zona a fost exploatata la maxim, invesitorii profitand la maximum de frumusetea din jur si de peisajele naturale. Asa a luat nastere Castelul de lut Valea Zanelor, Pensiunea Dealul Verde, Oberwood. Toate sunt situate la mai putin de 2 km una de cealalata si atrag numerosi turisti.
Fascinantul drum construit peste grupa muntilor Fagaras, Transfagarasanul este una dintre atractiile cele mai mari ale Romaniei si nu numai, atragand turisti din toate colturile lumii. Situat in muntii ce gazduiesc cel mai inalt varf din tara, Moldoveanu, unde altitudinea este de 2544 de metri, Transfagarasanul, cu ale sale serpentine naucitoare, formeaza un peisaj unic in care natura poate fi surprinsa in cele mai spectaculoase ipostaze.
- Muzeul lui Badea Cartan de la Cartisoara
Cand incepi sa urci Transfagarasanul in judetul Sibiu ultima localitate inaintea muntelui este Cartisoara. Este un sat vechi, care odinioara se numea Carta Romana. Aici s-a nascut, pe 24 ianuarie 1849, Gheorghe Cartan – un cioban care a intrat in istorie pentru că a luptat toata viata pentru unirea romanilor si pentru promovarea cartilor de limba romana într-o Transilvanie care la acele vremuri facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Muzeul contine obiecte vechi, locuinta lui, dar si opincile care l-au dus pe Cartan pe jos pana la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian si alte dovezi ale radacinilor noastre dacice.
- Rezervatia naturala Golul Alpin Balea
Situat în mijlocul segmentului glaciar central al masivului Făgăraş, rezervaţia cu lacul şi golul alpin Balea, din aval de caldarea care il adaposteste, insumează 180 ha. Peisajele iti taie respiratia, exista numeroase trasee montane preferate atat de turistii straini cat si de cei romani.
Marginimea Sibiului este o zonă care include 18 localități din România aflate în partea de sud-vest a județului Sibiu din Transilvania, toate având o moștenire etnologică, culturală, arhitecturală și istorică unică. Jina si Poiana Sibiului sunt satele amplasate la cea mai mare altitudine, unde satenii s-au concurat in case frumoase si impunatoare. Pe langa asta, sunt numeroase alte puncte de atractie pentru turisti.
Cea mai veche biserică românească din zonă se află la Săliște, iar picturile din ea datează de la 1674. Alte biserici vechi sunt bisericile din lemn de la Poiana Sibiului - 1771, Fântânele (Cacova) - ridicată între 1772-1774 - și Tălmăcel - 1776. În Rășinari și Săliște există câteva mici muzee ale satului și case memoriale. În Sibiel există un muzeu al icoanelor pictate pe sticlă, iar la Fântânele (Cacova) există, din anul 1995, un muzeu mixt (etnografic și de artă bisericească).Lângă Tilișca au fost descoperit urme ale civilizației dacice. Un alt muzeu se află la Sadu, locul în care a fost construită cea de-a treia uzină hidro-electrică din Europa.
Statiunea Ocna Sibiului este situata la 15 km de municipiul Sibiu. Accesul este foarte usor, putandu-se face cu masina sau cu mijloacele de transport in comun (tren, autobuz). Pe buna dreptate statiunea este denumita Litoralul Ardealului. Zona a fost frumos amenajata cu spatii de agrement, plaja artificiala si alte atractii pentru cei mici si cei mari.
- Palatul Brukenthal de la Avrig
Reședința de vară de odinioară a lui Samuel von Brukenthal a fost trezită în anul 2011 din somnul ei adânc, renovata respectand ideile si viziunea lui Brukental si redata publicului larg.
- Dealul Frumos - centrul Romaniei