Cele mai frecvente intrebari.

New Concept Living - Agentia ta imobiliara, in Sibiu
28.10.2016


1. Ce este programul „Prima Casă”?

2. Ce sunt faimoasele „Rate la constructor”?

3. Cine plăteşt taxele notariale ?

4. Ca să obţin un credit, ce vechime ar trebui să am în muncă?

5. Ce trebuie să ştim despre TVA-ul de 5%?

6. Ce este certificatul energetic? Unde am nevoie de el?

7. Pot să-mi vând singur o casă! De ce să apelez la o agenţie imobiliară?

 
Ce este programul „Prima Casă”?

„Prima Casă” este un credit bancar special care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între
18 – 35 de ani. Singurul avantaj al acestui credit este avansul de doar 5%, spre deosebire de creditele imobiliare standard, la care avansul este cuprins între 15-20%.
Foarte multe persoane confundă acestă metodă de plată cu un sistem de plată în rate direct la dezvoltator.
Din cauza faptului că fondurile alocate acestui tip de credit sunt limitate, programul „Prima Casa”poate avea perioade lungi de inactivitate. In ultima vreme, fondurile s-au epuizat în câteva zile. De aceea, tot mai mulţi români aleg, creditele ipotecare clasice, chiar dacă sunt nevoiţi să plătească un avans mai mare. Până la urmă, această variantă este mai bună: dacă plătiţi un avans mai consistent, este mai avantajos, căci, în această situaţie, atât valoarea ipotecii cât ṣi cea a ratelor scade. Mai mult decăt atât, astăzi, cele mai multe bănci practică aceeaşi dobândă pentru creditele prin programul„Prima Casă” şi pentru creditele standard.

Agenţia imobiliară New Concept Living vă pune la dispoziţie un expert bancar care se va ocupa, în totalitate, de dosarul dumneavoastră. Consilierul nostru financiar vă va fi alaturi în toate problemele legate de accesarea unui credit ṣi vă va ajuta să identificaţi banca potrivita cel mai bine nevoilor dumneavoastră si se va ocupa de întocmirea dosarului bancar. Din nou, totul GRATIS.


Ce sunt faimoasele „Rate la constructor”?

În perioada mai dificilă a pieţei imobiliare (2007-2009), când condiţiile de creditare s-au înăsprit, s-a „inventat” un nou sistem de plată, care a condus, în mare măsură, la deblocarea pieţei. Acesta a rezistat chiar şi după ce condiţiile de creditare s-au relaxat şi a apărut programul „Prima Casă.”

Acest mod de plată este o soluţie atractivă pentru cei care nu vor să se îndatoreze la bancă 25-30 de ani, însă nu este pe placul tuturor, din cauza avansului consistent şi a ratelor lunare destul de mari.
Trebuie sa stiti că dezvoltatorii eşalonează plăţile pe perioade mai scurte, cuprinse, de regulă, între 2 – 5 ani.

Clienţii care aleg această modalitate de plată nu doresc, sau nu pot, să acceseze un credit bancar. Ei deţin la momentul achiziţiei o sumă mare de bani, însă nu suficient de mare încât să acopere toată valoarea apartamentului.

Următoarele categorii de cumpărători preferă această variantă:
• persoanele care lucrează în străinătate şi care au un venit lunar destul de ridicat încat să achite o rată lunară mai mare, ceea ce le permite ca în 5 ani să aibă propria locuinţă în ţară.
• persoanele care au venituri lunare ridicate şi preferă să aleagă un sistem de rate la dezvoltator, mult mai simplu decat accesarea unui credit bancar.

Riscuri şi dezavantaje:
- posibilitatea intării în insolvenţă a dezvoltatorului, în perioada derularii ratelor, când cumpărătorii nu au încă apartamentele pe nume.
- în caz de neplată a ratelor, dezvoltatorul poate să rezilieze contractul, cu mare uşurinţă, fără să mai apeleze la procedura de executare silită, rămânand proprietar al imobilului.
- necesită un avans foarte mare şi rate lunare foarte mari.

Avantaje:

- uşurinţa de achiziţie; nu sunt necesare acte doveditoare a venitului lunar.
- dobânzile practicate, de multe ori, sunt mai mici decât ale băncilor.

„Diavolul stă în detalii”, spune un vechi proverb românesc. Agenţia imobiliară New Concept Living vă sugerează să fiţi foarte precauti când alegeţi această variantă de plată. Vă stăm cu drag la dispoziţie, oferindu-vă detalii despre dezvoltatorul ales şi despre alte detalii juridice la care trebuie să fiţi atenţi.

Cine plăteşte taxele notariale la semnarea contractului de vânzare-cumpărare?

Taxele pe care le va plăti cumpărătorul sunt:
- taxele notariale aferente tranzacţiei: antecontract, contract de vănzare-cumpărare, contract de ipotecă, dacă este cazul.
- raportul de evaluare (dacă achiziţia se face prin credit bancar)
Click Aici, pentru a accesa un simulator de taxe notariale.

Taxele pe care le va plăti vânzătorul sunt:

- Impozitul pe tranzacţie: 1, 2 sau 3% din valoarea de tranzacţie, în funcţie de data dobândirii imobilului şi valoarea lui.
- Cheltuielile legate de obţinerea actelor necesare încheierii contractului de vânzare-cumpărare: extras de carte funciară, certificat energetic, releveu vizate de A.N.C.P.I.(dacă se cere).
(Click Aici, pentru a accesa un simulator de impozit pe tranzacţie.)

Agenţii noṣtri vă vor sfătui ṣi în legătură cu actele necesare vânzării unui imobil: documentaţie cadastrală, încheiere de întabulare, extrase de carte funciară, adeverintă de la Asociatia de proprietari (dacă există), certificat fiscal eliberat de primăria localităţii, acte de identitate sau procură, unde e cazul.

Ca să obţin un credit, ce vechime ar trebui să am în muncă?
Băncile solicită o vechime minimă la ultimul loc de muncă de 3 luni de zile neîntrerupte şi 12 luni vechime totală.
Ce trebuie să ştim despre TVA-ul de 5%?

În anul 2008, guvernul României a aprobat o lege fiscală „anticriză”.(Ordonanţa de Urgenţa 200/2008). Aceasta permite dezvoltatorilor imobiliari să vândă apartamentele cu o cotă T.V.A. redusă la 5%.

Exemplu de caz TVA standard (20%):
Un apartament nou, preţ total 80.000€+ T.V.A. = Clientul scoate din buzunar 100.000€.
80.000€ merg la dezvoltator, 20.000€ merg la stat.
Exemplu de caz TVA redus (5%):
Acelaşi apartament nou, preţ total 80.000€ + T.V.A. = Clientul scoate din buzunar 84.000€.
80.000€ merg la dezvoltator, 4.000€ merg la stat.

Practic, statul a decis să ia mai puţini bani de la cumpărători. Această lege este valabila şi astăzi.

Limitări lege:
- fiecare cetăţean român poate beneficia o singură dată de această reducere.
- locuinţele cumpărate nu pot depăşi suprafaţa utilă de 120 mp
- valoarea maximă a lucuinţelor este de 450.000 Ron
- terenul pe care este construită casa nu are voie să depăşească 250 mp (inluzând amprenta la sol a casei)
- în cazul apartamentelor, cota indiviză aferentă fiecărei locuinţe nu trebuie să depăşească suprafaţa de 250
Ce este un certificat energetic?

Certificatul energetic (Certificatul de Performanţă Energetică) este un act care atestă performanţa energetică a unei clădiri şi este o cerinţa obligatorie a Uniunii Europene pentru vânzarea sau închirierea oricărui imobil (vechi sau nou).

O asemenea certificare dureaza o zi sau două de la depunerea completă a dosarului şi costă aproximativ 1 €/mp. Astfel, un apartament de două camere, cu suprafaţa de 40 mp, va costa 40 €. Acest cost este suportat de vânzător.
Din păcate, există în piaţă si societăţi de audit energetic care practică preţuri mult mai mari, bazându-se pe faptul că clienţii nu sunt familiarizaţi cu preţurile unor astfel de documente. Agenţia imobiliară New Concept Living vă va recomanda auditorii serioşi, cu preţuri corecte.
În România, majoritatea blocurilor de locuinţe vechi se incadrează în clasa energetică C sau D.

Pot să-mi vând singur casa! De ce să apelez la o agenţie imobiliară?
Mulţi consideră că pot economisi o sumă considerabilă dacă încearcă să vândă locuinţa pe cont propriu. Nimic nu este mai greşit!
O agenţie imobiliară serioasă deţine multă informaţie preţioasă care vă va ajuta să vindeţi mai repede, mai uşor şi, de multe ori, să obţineţi un preţ mai bun. Fiind mereu conectaţi la realitatea imobiliară, agenţii profesionişti cunosc tendinţele pieţei şi ştiu cum să prezinte cel mai bine proprietatea dumneavoastră.
O agenţie imobiliară serioasă tratează, lunar, sute de cereri şi preia, zilnic, zeci de cereri imobiliare. Agenţii imobiliari profesionişti sunt pregătiţi să prospecteze piaţa cumpărătoare, să negocieze cu aceasta şi să concretizeze cât mai repede şi mai bine o tranzactie.
Şi să nu uităm că agenţii imobiliari sunt întotdeauna dispuşi să facă ceea ce majoritatea dintre noi nu are timp să facă, sau nu face cu plăcere: să muncească la sfârşit de săptămână, să răspundă mereu la telefoane, la orice oră, şi să fie şi politicoşi, pe deasupra.

Articolul precedent


Vrei sa inchiriezi? Te sfatuim!

Articolul urmator


Chirie calda sau chirie rece?