Ce trebuie sa stie chiriasii?

New Concept Living - Agentia ta imobiliara, in Sibiu
26.10.2016


Ce trebuie să ştie un chiriaş? 

Dacă sunteţi în situaţia de a vă muta cu chirie într-o locuinţa nouă şi aveţi nevoie de îndrumări, astfel încât să faceţi alegerea cea mai bună, vă puteţi adresa Agenţiei imobiliare New Concept Living. Tratăm cu cea mai mare seriozitate nevoile dumneavoastră, considerându-le o prioritate a noastră. Toţi clienţii noştri sunt la fel de importanţi, indiferent de valoarea pe care o vor tranzacţiona.

1. Stabilirea bugetului iniţial.
În privinţa bugetului iniţial pe care vi-l puteţi permite pentru închirierea unui imobil, trebuie să ţineţi seama că aproape toţi proprietarii pretind, în avans, pe lângă plata primei luni de chirie, şi plata unei garanţii, de obicei, chiria pe o lună sau două. Astfel, la data semnării contractului de închiriere, chiriaşul trebuie să dispună de o sumă destul de mare de bani. (echivalentul a 2-3 luni de chirie).

2. Stabilirea listei de priorităţi.
Cu cât mai centrală zona, cu atât e mai scumpă chiria. Ordinea de priorităţi este diferită de la client la client. Orice chiriaş ar trebui să cântărească bine câţiva factori înainte de a lua decizia finală. În funcţie de nevoile, posibilităţile şi preferinţele fiecăruia, poate rezulta o listă diferită de priorităţi, însă, în mare parte, aspectele luate în calcul rămân aceleaşi. Pentru unii, prioritar este pretul. Pentru altii, prioritară este locaţia. Dumneavoastră ar trebui să stabiliţi singuri care aspect vă este prioritar dintre cele enumerate mai jos:
- Preţul cât mai mic
- Suprafaţa cât mai mare
- Locaţia cât mai bună
- Calitatea finisajelor şi confortul interior
- Siguranţa (din punct de vedere seismologic)
- Apartament nou
- Apartament vechi

Oricare din agenţii nostri vă va ajuta şi vă va îndruma spre ceea ce căutaţi. El vă va da detalii legate de preţul, locaţia şi caracteristicile locuinţei şi, după ce se vor selecta ofertele care vi se potrivesc, vă va însoţi la vizionarea acestora.

3. Vizionările – Prima impresie pe care o lăsăm.
După ce am ales locaţiile care se potrivesc cerinţelor dumneavoastră, urmează deplasarea la faţa locului. Este foarte important de ştiut că proprietarii sunt foarte pretenţioşi şi atenţi când vine vorba de viitorii chiriaşi. Deseori, proprietarii refuză semnarea unui contract de închiriere cu un client care nu le-a făcut o impresie bună. Ca sa fiţi pe placul proprietarului, la prima vizionare, e bine sa aveţi o atitudine pozitivă, un limbaj adecvat, o vestimentaţie decentă, un comportament civilizat.

4. Semnarea contractului de inchiriere.
Dacă aţi găsit ceva pe placul dumneavoastră ṣi proprietarii vă acceptă, urmează pasul final: semnarea contractului de închiriere.
Agenţia imobiliară New Concept Living vă va consilia şi la încheierea acestui contract. Acesta se va semna în cel puţin patru exemplare, câte unul pentru fiecare parte şi două pentru Fisc.

5. Contractele de chirie se înregistrează la Fisc.
Contribuabilii care obțin venituri din chirii au obligația să înregistreze contractul în termen de 30 zile de la data încheierii acestuia. Odată cu înregistrarea contractului, trebuie depus la Fisc și formularul 220 „Declarația privind venitul estimat”.
Contribuţii la stat datorate de proprietar sunt: impozitul pe venit de 16%, contribuție la sănătate (CASS) de 5,5%.

Exemple:
Din total chirie 150 €, proprietarul rămâne cu 118 €.
Din total chirie 200 €, proprietarul rămâne cu 157 €.
Din total chirie 250 €, proprietarul rămâne cu 196 €.
Din total chirie 300 €, proprietarul rămâne cu 236 €
.

Desigur că mulţi proprietari ocolesc Fiscul şi nu înregistrează contractul, expunându-se astfel unui mare risc. Conform noului format al legii, orice faptă de a ascunde sau de a sustrage de la impozitare, intenţionat, un venit considerat impozabil, fie el şi modic, reprezintă evaziune fiscală şi se pedepseṣte cu închisoarea. Agenţia imobiliară New Concept Living recomandă tuturor proprietarilor să aleagă varianta unui somn liniştit şi să respecte legea.
Pentru înregistrarea la Fisc a unui contract de închiriere sunt necesare următoarele acte: Click aici

Articolul precedent


Ce trebuie sa stie vanzatorii?