line
line
  • Adresa

  • Calea Dumbrăvii 61, Sibiu 550399

Chirie calda sau chirie rece?

09.11.2016

“Chirie rece” sau “chirie caldă”?


Aceste concepte sunt utilizate de multă vreme pe piaţa imobiliară, în străinătate,(warme Miete şi kalte Miete) şi , mai nou, şi la noi în ţară. Ele prezintă situaţiile în care cuantumul chiriei unui imobil cuprinde, sau nu, şi cheltuielile legate de utilităţile aferente acestuia.

Chiria rece.
Chiria rece cuprinde doar suma datorată proprietarului, în baza unui contract de închiriere, strict pentru cazare pe o perioadă de timp. De ce chirie rece? Pentru că, în acest caz, contractul stipulează că celelalte utilităţi referitoare la consumul de energie termică, electricitate, televiziune, telefonie fixă, salubritate, vor fi plătite separat, în măsura utilizării lor şi în momentul primirii facturilor.
În această situaţie, chiria poate fi mai mică, dar sumele cu care se vor achita utilităţile pot mări considerabil efortul financiar al chiriaşului. De asemenea, dacă nu există un contract cu o bancă care să preia direct de pe card sau prin bancomat aceste cheltuieli, chiriaşul va pierde mult timp pentru achitarea acestora.
Tot atât de adevărat este că, uneori, proprietarii, în urma rezilierii unor contracte de închiriere, au fost nevoiţi să plătească facturi restante lăsate de foştii chiriaşi neloiali.
Pentru evitarea acestor neplăceri, proprietarii care doresc să-şi închirieze un imobil recurg tot mai des, la varianta "chiria caldă".

Chiria caldă.
În acest caz, proprietarul pretinde chiriaşului o sumă lunară fixă, pe toată durata contractului, indiferent de anotimp, care însumează, atât chiria propriu-zisă , cât şi plata tuturor utilităţilor.
Astfel, proprietarul şi chiriaşul au numai de câştigat. Proprietarul e liniştit în privinţa datoriilor către furnizorii de utilităţi, căci se va ocupa personal de plata acestora. Chiriaşul, de asemenea, nu mai
are grija facturilor, achitând proprietarului, o singură dată pe lună, suma stabilită prin contractul de închiriere. Este adevărat că această sumă este mai mare decât în cazul chiriei reci, dar , de cele mai multe ori, efortul financiar cumulat, în varianta chiriei calde, este mai mic.
Apelând la varianta “chiria calda”, gradul de confort fizic şi psihic al ambilor contractanţi creşte.

Agenţia imobiliară New Concept Living vă va ajuta să luaţi cea mai bună decizie.
Articolul precedent


Cele mai frecvente intrebari.

whatsapp