Chirie calda sau chirie rece?

New Concept Living - Agentia ta imobiliara, in Sibiu
09.11.2016

“Chirie rece” sau “chirie calda”?


Aceste concepte sunt utilizate de multa vreme pe piata imobiliara, in strainatate,(warme Miete si kalte Miete) si mai nou si la noi in tara. Ele prezinta situatiile in care cuantumul chiriei unui imobil cuprinde, sau nu şi cheltuielile legate de utilitatile aferente acestuia.

Chiria rece.
Chiria rece cuprinde doar suma datorata proprietarului, in baza unui contract de inchiriere, strict pentru cazare pe o perioada de timp. De ce chirie rece? Pentru ca, in acest caz, contractul stipuleaza ca celelalte utilitati referitoare la consumul de energie termica, electricitate, televiziune, telefonie fixa, salubritate, vor fi platite separat, in masura utilizarii lor si in momentul primirii facturilor.
In aceasta situatie, chiria poate fi mai mica, dar sumele cu care se vor achita utilitatile pot mari considerabil efortul financiar al chiriasului. De asemenea, daca nu exista un contract cu o banca care sa preia direct de pe card sau prin bancomat aceste cheltuieli, chiriasul va pierde mult timp pentru achitarea acestora.
Tot atat de adevarat este ca, uneori, proprietarii, in urma rezilierii unor contracte de inchiriere, au fost nevoiti sa plateasca facturi restante lasate de fostii chiriasi neloiali.
Pentru evitarea acestor neplaceri, proprietarii care doresc sa-si inchirieze un imobil recurg tot mai des, la varianta "chiria calda".

Chiria calda.
In acest caz, proprietarul pretinde chiriasului o suma lunara fixa, pe toata durata contractului, indiferent de anotimp, care insumeaza, atat chiria propriu-zisa, cat si plata tuturor utilitatilor.
Astfel, proprietarul si chiriasul au numai de castigat. Proprietarul e linistit in privinta datoriilor catre furnizorii de utilitati, deoarece se va ocupa personal de plata acestora. Chiriasul, de asemenea, nu mai
are grija facturilor, achitand proprietarului, o singura data pe luna, suma stabilita prin contractul de inchiriere. Este adevarat ca aceasta suma este mai mare decat in cazul chiriei reci, dar, de cele mai multe ori, efortul financiar cumulat, in varianta chiriei calde, este mai mic.
Apeland la varianta “chiria calda”, gradul de confort fizic si psihic al ambilor contractanti creste.

Agentia imobiliara New Concept Living va va ajuta sa luati cea mai buna decizie.
 


Articolul precedent


Cele mai frecvente intrebari.