Gușterița. Sat, localitate, cartier

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
03.04.2020
Gușterița. Sat, localitate, cartier

Cartierul Gușterița din Sibiu a fost o localitate ”independentă” săsească, care mai apoi, în anii 1950, a fost încorporată municipiului Sibiu.

Urmele de locuire în această zonă sunt mult mai vechi. Actualul teritoriu datează încă din Epoca Pietrei și a Bronzului (turte de cupru și bronz, unelte, podoabe, vase și arme) în zonă fiind găsite și urme de locuire dacică (depozit de vase, unelte și diferite centuri dacice). În perioada dacica, așezarea purta denumirea de Cedonia.

Biserica fortificată din Guşteriţa ne prezintă succint istoria medievală a acestui loc.
După colonizarea zonei de către sași, Gușterița a fost denumită Hammersdorf (în germană), adică ”Satul Ciocanului” și Szenterzsebet (în maghiară), adică ”Sfânta Elisabeta”. Aceasta a făcut obiectul unui film documentar, realizat în anul 2004 de către Eva Stotz: Atingerea pământului. 

Filmul analizează problema emigrării sașilor transilvăneni în Germania concentrându-se pe cazul particular al sașilor din Gușterița (documentarul poate fi vizionat la Studioul Astra Film din Sibiu).



1. Perimetru

Cartierul Gușterița se întinde pe o suprafața de cca. 30 de hectare.

2. Delimitări

Cartierul se află în partea de Nord - Est a municipiului Sibiu, la periferia orașului și este delimitat de Centura Sibiu – Autostrada A1 și râul Cibin în partea de Vest, de zona Industriala Gușterița în partea de Sud și de dealurile Gusteriței la Nord și la Est.

 
3. Populație

Gușterița se aseamănă ca și întindere cu zona Lazaret, dar datorită faptului că este un cartier majoritar de case și terenul este ușor înclinat, numărul persoanelor care locuiesc în acest cartier este mult mai mic.
Astăzi, în cartier locuiesc aproximativ 3,500 de persoane.

4. Zone
Cartierul nu este împărțit în anumite zone. Totuși, unele delimitări au luat naștere după numele principalelor străzi din cartier, după cum urmează:
- Strada Viilor – cunoscută ca și zona Viilor sau Panoramic Garden, începând din anul 2015, când s-a construit primul ansamblu rezidențial de apartamente din cartier, care poartă același nume;
- Strada Piotr Ilici Ceaikovski – cunoscută ca și zona Ceaikovski, începând din anul 2017, când a fost construit cel de-al doilea ansamblu rezidențial de apartamente din acest cartier, ansamblul Green Residence;
- Zona Dealul Gușteriței care cuprinde: strada Bradului, strada Mălinului, strada Gorunului și strada Maior Octavian Niță.
Principala stradă din cartier este strada Podului. Aceasta începe din partea de Vest a cartierului (dinspre Centura Sibiu) și traversează tot cartierul până în partea de Sub, unde se afla Zona Industrială Gușterița.

5. Tipuri de construcții
Până nu de mult, cartierul Gușterița a fost considerat un cartier exclusivist de case. Marea majoritate a locuințelor sunt case în stil săsesc, pe un singur nivel, modernizare pe parcursul anilor.
După anul 2000 au început construcțiile de case moderne, tip duplex, înșiruite sau case individuale pe mai multe nivele, iar în anul 2015 s-a construit primul ansamblu rezidențial de apartamente.
În prezent, zona este în plină dezvoltare imobiliară și multe proiecte rezidențiale noi sunt în plină desfășurare.

6. Obiecte turistice și instituții de interes
Deși este un cartier mărginaș, departe de Zona Zero a turismului local, cartierul Gușterța este considerat cel mai vechi și cel mai bogat cartier din Sibiu, din punct de vedere istoric.
Datorita unui bogat material arheologic găsit aici, teritoriul datează încă din Epoca de Piatră.

Monumente:
- Biserica romanică din sec. al XIII-lea;
- Casa parohială luterană, cu cabinetul de studiu al savantului Johann Michael Ackner;
- Piatra memorială Johann Michael Ackner;
- Monumentul și Crucea din Dealul Gușteriței – o priveliște superbă a orașului Sibiu;
- Cătunul Gușteriței;
- Fântâna Generalului;
- Turnul lui Falkenhayn;

Cartierul Gușterița este considerat astazi un loc ”preistoric”. Totusi, zona este frumoasă si pentru locuit. În imediata apropiere se găsesc magazine, farmacii, stații de autobuz și taxi, culte religioase, benzinarii, pensiuni si zone verzi.

 7. Distanța față de centru orașului
Deși este considerat un cartier marginaș, Gușterița se află la doar 2 km distanță față de Piața Mare din Sibiu. Într-o plimbare pe jos de 15-20 de minute sau în 3-5 minute de mers cu mașina putem ajunge în inima orașului.

8. Infrastructură și liniii de transport în comun
În imediata apropiere se află cele 2 căi de acces către Autostrada A1: strada Henri Coandă și Zona Industrială Gușterița (Broscărie).
Există 2 linii de transport în comun legate de principalele artere din Sibiu:
- Linia 10 – Traseu – CEMA – B-dul Coposu – Piața Unirii – str. E.A. Bieltz – Zăvoi (dus- întors).
- Linia 118 – Traseu – Gușterița – B-dul Coposu – Șos. Alba Iulia – SC. Continental (dus - întors).

 9. Parcuri și zone verzi

În cartierul Gușterița nu există parcuri special amenajate pentru relaxare sau pentru copii, dar zona este în mare parte înconjurată de spațiu verde.
Mai mult, fiind în proporție de 90 % un cartier de case, acestea beneficiază de propria curte și grădină.
Cea mai frumoasă priveliște și poate unica in Sibiu este cea de la Crucea din Dealul Dăii.
 
Foto credit: google.ro