Investitie buna pe termen lung. Pompele de caldura castiga teren in fata centralelor pe gaz

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
02.06.2021
Investitie buna pe termen lung. Pompele de caldura castiga teren in fata centralelor pe gaz


Fie ca alegi sa iti construiesti o casa sau sa cumperi una gata construita, confortul termic reprezinta o nevoie primara a ta si a familiei tale de care trebuie sa te ocupi cu atentie.
Articolul de azi vine in ajutorul tau si abordeaza un subiect nu foarte discutat, dar care incepe sa fie o alegere pentru tot mai multe persoane care isi construiesc sau isi cumpara o casa: pompele de caldura. Acestea sunt tot mai frecvent alegerea oamenilor, castigand semnificativ teren in fata centralelor electrice sau pe gaz.

Daca in Romania inca nu sunt foarte cunoscute, in multe tari europene pompele de caldura sunt deja de notorietate si solutia preferata de multi proprietari. Agentia Internationala pentru Energie a propus ca incepand cu anul 2025 centralele pe gaz sa fie scoase de la vanzare, urmand ca din 2030 sa fie complet interzise de Uniunea Europeana. "Emisiile de carbon generate de incalzirea rezidentiala pot fi reduse drastic dacă Europa va impune interzicerea instalarii de noi instalatii de ardere a gazelor si petrolului până cel tarziu în 2030, potrivit unui cercetator danez care a condus un studiu la nivelul UE pentru decarbonizarea sectorului de încalzire si racire, prezentat de publicatia Euractiv." (sursa economica.net )

Ce este o pompa de caldura?
O pompa de caldura reprezinta o investitie inteligenta pe termen lung. Acest sistem " pompeaza " sau transfera caldura dintr-un loc în altul prin utilizarea unui compresor și a unei structuri circulante de agent frigorific lichid sau gazos, prin care se extrage căldura din surse exterioare si se pompează in interior. Aceasta pompare determina un consum mai mic de energie electrica decat in cazul in care energia electrica este folosita exclusiv ca mijloc de conversie.

De asemenea, acestea au intrebuintare dubla: ele ofera incalzire in perioada rece si racire pe timp de vara.

Pompa de caldura se bazeaza pe 3 mari componente:
• forajele;
• pompa de caldura (care poate fi pozitionata in orice loc din casa);
• sistemul de incalzire ales de tine (incalzire in pardoseala sau calorifere).




Pompele de caldura au un cost mai mare de implementare, comparativ cu centralele pe gaz, dar au un consum mai mic pe termen lung. Acestea sunt o solutie alternativa pentru oamenii care isi doresc siguranta si reducerea emisiilor de carbon. Acestea pot fi si un prim pas spre independenta energetica, prin implementarea panourilor fotovoltaice. 

Care sunt tipurile de pompe de caldura si cum functioneaza?
Exista trei tipuri de pompe de caldura: aer-apa, apa-apa si sol-apa. Ca baza generala de functionare, fiecare pompa preia caldura de la sursa folosita si o prelucreaza cu ajutorul sistemului de functionare pe care il are la baza pentru a se utiliza la nivelul locuintei.

Pompele de caldura aer-apa.
Acest tip de pompa utilizeaza aerul exterior pentru a produce caldura necesara locuintei. Caldura se produce chiar si atunci cand temperaturile sunt mai scazute. Poate fi conectata la calorifere, la sistemul de incalzire prin pardoseala sau la alt sistemt folosit de tine. Pe langa incalzirea locuintei aceasta poate produce si apa calda.

Pompele de caldura apa-apa.
Acest timp de pompa se foloseste de apa din rauri, din pinza freatica sau lacuri pentru a produce caldura locuintei. Inainte de a amplasa acest tip de pompa trebuie analizat foarte bine cantitatea si compozitia apei pe care o vei folosi ca sursa. Proiectarea sistemului aferent pompei implica forajul puturilor ce vor fi utilizate si instalarea echipamentelor aferente.

Pompa de caldura sol-apa.
Acest tip utilizeaza energia solului pentru a aduce caldura sau racire casei. Modul ei de functionare se bazeaza pe un circuit inchis format din pompa propriu-zisa, forajul geotermal si sistemul utilizat de tine pentru incalzirea casei. Pe langa incalzire poate produce de asemenea si apa calda.

Pompe de caldura sau centrala pe lemne/gaz?
Cu siguranta ambele sisteme de incalzire isi fac treaba si iti asigura confortul termic dorit. Exista insa anumite diferente care te-ar putea ajuta atunci cand iti doresti sa construiesti o locuinta. O pompa de caldura este o alegere buna deoarece utilizeaza o sursa naturala, din mediu spre deosebire de centralele pe lemne sau gaz. Cu alte cuvinte bugetul alocat facturilor va scadea.
Cu o pompa de caldura vei avea si un confort mai mare. Nu trebuie sa faci curatenie constant sau sa te gandesti unde vei pune lemnele pentru centrala si totodata nu trebuie sa faci verificari constante sau sa supraveghezi continuu activitatea ei.

Sper ca informatiile prezentate aici te-au ajutat sa iti faci o idee despre cum functioneaza pompele de caldura. Chiar daca sunt o noutate pentru tara noastra, ele isi fac simtita prezenta deja pe piata si in casele proprietarilor.

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu