Sus inima – Pentru ca NIMENI sa nu treaca SINGUR prin cancer

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
18.06.2021
Sus inima – Pentru ca NIMENI sa nu treaca SINGUR prin cancer

Carmen Chindris este tanara din Sibiu care a pornit un proiect ambitios si care vine in ajutorul bolnavilor de cancer, fiind aproape de acestia in momentele cele mai grele ale vietii. Alaturi de parintele Constantin Necula si Marieluise Knobloch, cei care au pus bazele asociatiei, exista si o comunitate in spate, voluntari care ajuta enorm de mult pentru ca asociatia sa poata veni in ajutorul oamenilor aflati in suferinta.

1. Pentru inceput, povesteste-ne despre asociatia Sus inima si cu ce se ocupa?

Asociatia Sus Inima se ocupa de ajutorarea persoanelor afectate de cancer, adica a celor cu diagnostic oncologic si a familiilor lor. Oferim cazare si masa de pranz celor care vin la tratament radioterapeutic si chimeoterapeutic in Sibiu si Bucuresti, prin cele 2 case Sus Inima. Totodata, oferim, prin colaboratorii nostri, suport psihologic, in nutritie si art terapie. Oferim informatii si navigator de pacient oncologic.


2. Ce te-a determinat sa incepi un astfel de proiect si sa te implici activ in ajutarea bolnavilor de cancer?

M-a determinat povestea familiei mele, care a fost afectata de cancerul tatalui meu. Am inteles atunci ce are nevoie pacientul/familia si ce poate oferi sistemul medical din Romania. Astfel,impreuna cu Lu si Parintele Necula, am decis sa cautam solutii, sa oferim ce lipseste, sa venim in completare.

3. Cine sunt oamenii din spatele Sus inima si care este povestea lor?

Oamenii Sus Inima sunt cei 3 membri fondatori, cei 4 angajati ( Anca Gavrila, Filofteia Cojocaru, Ioana Andriesei si Raluca Predicea), colaboratorii nostri ( Oana Vasiu - psihoterapeut, Laura Candea-Burnete - Art terapeut, Ghizela Vonica- nutritionist si Laura Sinea - oncolog), restaurante care ne ofera masa ( La Pasaj si Just Eat din Sibiu, si Bacania Veche din Buciresti), prietena noastra care ne ajuta cu ce avem nevoie in Bucuresti ( Andreea Comsa), specialisti cu care ne consultam, si, foarte importanti, si fara de care nu am reusi sa oferim suportul pe care il oferim: donatorii si sponsorii nostri. Practic suntem o comunitate mare, care isi aduna timpul, energia, finantele, pentru a face ceva pentru pacientii oncologici.


4. Cu ce se ocupa Carmen Chindris in afara orelor petrecute in dezvoltarea proiectului?

Dezvoltarea si mentinerea acestui proiect este misiunea pe care mi-am asumat-o acum mai bine de 6 ani. In paralel, sunt mama a 2 copii mici si ma bucur de micile placeri ale vietii.

5. Imi imaginez ca nu este deloc usor sa vezi zilnic cazuri foarte grave de cancer, durere si suferinta foarte multa. Cum reusesti sa iti mentii motivatia si optimismul pentru fiecare zi?

Nu am vazut niciodata oamenii afectati de cancer ca pe niste cazuri, mai ales ca am trecut prin asta, si am fost priviti ca ‘ familia domnului cu tumora mare’, ceea ce a fost putin stanjenitor. Privesc fiecare persoana care trece prin asociatie, ca pe oameni care, pentru o perioada de timp au nevoie de indrumare si sprijin. Privesc cu bucuria omului care poate face ceva pentru semeni si sunt recunoscatoare ca sunt in pozitia de a ajuta oamenii sa primeasca tratament. Pot spune ca nu ma afecteaza suferinta, pentru ca nu este suferinta mea. Ma concentrez sa fac in asa fel incat, prin ajutorul pe care il putem oferi, sa diminuam cum putem aceasta suferinta.


6. Ce proiecte aveti in derulare si cum va promovati?

Ne ocupam de Casele Sus Inima din Sibiu si Bucuresti si de Centrul de Sprijin.

Ne promovam prin Facebook, radio, campanii de strangeri de fonduri, evenimente, materiale promotionale. Ne promovam pentru a strange fonduri, si pentru a afla cat mai multi oameni despre serviciile oferite de noi.

7. Cate persoane au trecut pragul casei Sus Inima și spuneti-ne care este povestea care te-a impresionat cel mai tare.

Nu pot spune cu exactitate numarul de persoane, deoarece el creste de la o zi la alta. Pot spune ca am oferit in 19 luni de la deschiderea Casei din Sibiu si 7 luni de la deschiderea celei din Bucuresti, peste 1600 nopti de cazare, si peste 1300 de pranzuri calde.
Cel mai tare, mi-a ramas in minte si in suflet, Domnul Ioan. Un domn de 83 de ani, alaturi de care am sarbatorit si Craciunul si ziua lui, si care a zis ca pentru el, sederea in Casa Sus Inima a fost raiul. Era la Casa pentru a urma un tratament radioterapeutic, care nu era lipsit de disconfort... dar era fericit ca a trecut prin asta alaturi de noi. Am fost foarte fericita ca am putut sa fim alaturi de el in clipele complicate, si sa ii facem aceste clipe mai usoare.

8. Unde pot dona persoanele interesate?

Asociatia noastra ofera sprijin gratuit tuturor celor care ne-au cerut vreodata ajutorul. Cu toate acestea, noi platim toate serviciile pe care le oferim. Ne sustinem doar din donatii si sponsorizari.


Donatii se pot face:
- in contul Asociatiei ( Asociatia Sus Inima IBAN: RO59BTRLRONCRT0329488001)
- printr-un mesaj de 2 euro/luna la 8844 cu textul SPRIJIN,
- cu cardul pe site-ul asociatiei: susinima.eu
- donand ziua de nastere sau acceptand o provocare pe Galantom
 
9. Ce proiecte va doriti sa derulati si cum vezi tu asociatia in viitor?

In primul rand, speram sa putem pastra serviciile deja oferite, care sunt costisitoare pentru noi. Apoi, avem foarte multe vise si sperante de dezvoltare. Ne dorim sa venim in intampinarea beneficiarilor nostri prin deschiderea altor Case ( in Brasov, Timisoara si Iasi), dar asta depinde foarte tare de donatiile pe care le primim. Ne dorim sa construim un hospice, pentru a putea fi alaturi de cei care sunt in ultima perioada a vietii, sa oferim partea de ingrijire, in timp ce familia se va putea concentra pe a fi alaturi de persoana draga lor, fara sa se gandeasca la spalat/schimbat/tratat/hranit... Pentru asta, depindem de fonduri. Stim ca este un proiect esential, si speram sa putem sa il facem in urmatorii ani.

10. Cum au primit sibienii proiectul si cum ati creat aceasta echipa numeroasa, astfel incat lucrurile sa functioneze atat de bine?

Pentru a ajunge aici, au fost nevoie de multi ani de prospectare a nevoilor si a solutiilor, de gasirea de specialisti si de multa munca. A fost nevoie sa explicam ce facem si de ce e nevoie de casele Sus Inima, pentru ca sunt putini oameni care stiu situatia exacta a lipsei de aparate de radioterapie, de exemplu. Dupa ce s-au inteles aceste nevoi, oamenii au venit si s-au alaturat acestui demers. Echipa noastra a crescut organic, odata cu cresterea numarului de beneficiari si odata cu extinderea in Bucuresti. Suntem aceeasi echipa de la inceput, si am creat legaturi puternice. Ne cunoastem bine, si avem incredere unii in altii.

Multumim pentru timpul acordat si pentru tot ceea ce faceti pentru orasul nostru!
Va dorim mult succes!