Se spune ca omul sfinteste locul, dar si ca locurile pot transmite atata emotie incat iti schimba starea imediat. Iubim sa calatorim, sa intalnim alti oameni, sa ascultam povesti extraordinare si mai ales, iubim locurile care ne transpun imediat in povestea lor.
Cautam emotia si starea de bine si la propriile noastre locuinte, dar si la destinatiile de vacanta.
Articolul de astazi este despre 5 sate cu totul si cu totul speciale, cu o frumusete simpla, cu traditii bine inradacinate si pastrate, dar mai ales cu peisaje inedite. Acest articol sa fie si pentru mine, dar si pentru tine, draga cititor, un pariu cu tara noastra. Un pariu cu zonele superbe pe care le avem si care merita macar o vizita. Ia-ti tara la pas si abia mai apoi viziteaza intreaga lume.
Accepti provocarea? Iti las aici, inainte sa raspunzi, 5 sate inedite din Romania care abia asteapta sa fie vizitate.
1. Ciocanesti (judetul Suceava). Comuna suceveana este localizata in zona montana Iacobeni, la 20 de kilometri de Vatra Dornei. A castigat inima oamenilor care au vizitat-o in special prin casele simple si pictate cu motive traditionale, care iti fura privirea din prima clipa. Tot aici au loc mai multe evenimente prin care comuna se face cunoscuta atat in tara, cat si in Europa. Este vestita pentru Festivalul National al Oualor Incondeiate sau Festivalul National de Datini si Obiceiuri. A fost numita sat cultural si muzeu in aer liber in anul 2014, iar in anul 2015 a fost inaugurat Muzeul Etnografic din comuna. Este un sat plin de povesti care abia asteapta sa fie povestite.
2. Breb (judetul Maramures). Din lista cu sate frumoase trebuie sa faca parte macar un sat din frumosul Maramures. Satul Breb este situat la baza muntilor Gutai, la 25 km de Sighetul Marmatiei si 52 km de Baia Mare. Este considerat cel mai vizitat sat din Maramures. Vei gasi aici tineri si batrani adunati in sezatori ca altadata, imbracati in costume populare si realizand cele mai frumoase obiecte de arta. Tot aici vei gasi si mestesugarii care inca mai fac vestitele porti din lemn si multe locuri traditionale de vizitat.
Frumusetea Maramuresului este incontestabila, iar o casa de vacanta aici pentru tine si prietenii tai reprezinta achizitia perfecta.
3. Rimetea (judetul Alba). Comuna Rimetea este localizata in judetul Alba, la 56 km de Alba Iulia. Te indragostesti de ea la prima vedere datorita varfului Piatra Secului care o inconjoara si apoi datorita caselor parca identice: inalte, din lemn, varuite in alb, cu obloane verzi. Daca ajungi aici cu siguranta ai ce vizita. Cetatea Coltesti, Cheile Aiudului sau Biserica Unitariana te asteapta oricând. Este cunoscuta si peste granita. In anul 1999 a primit titlul de „Europa Nostra” din partea Comisie Europene, ca rezultat al conservarii patrimoniului cultural si arhitectonic. Trei ani mai tarziu a fost propusa sa faca parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Fa-i o vizita. Este o poveste de loc!
4. Viscri (judetul Brasov). Satul Viscri este localizat in comuna Bunesti din judetul Brasov. A devenit cunoscut mai ales dupa ce Printul Charles a achizitionat aici o proprietate. Satul este listat in Patrimoniul Mondial UNESCO, numarandu-se printre cele sapte sate cu biserici fortificate. Este de asemenea cunoscut pentru casele sasesti, cu o arhitectura primavaratica, in culori vii si detalii florale. Poti sa vizitezi aici celebra Biserica Fortificata si te poti bucura de plimbari linistite, departe de agitatia orasului.
Si daca te indragostesti iremediabil de aceasta zona si vrei sa ai un loc doar al tau, poti cauta o
casa de vanzare in apropiere si vei putea sa te intorci oricand pentru o scurta vacanta.
5. Certeze (judetul Satu Mare). Localitatea Certeze este pozitionata in N-V Romaniei, in judetul Satu Mare, si face parte din minunata Tara a Oasului. Este cunoscuta drept cea mai bogata comuna din Romania datorita caselor spectaculoase ridicate de oamenii plecati la munca in strainatate. Pe langa acest detaliu, Certeze se remarca si prin traditiile pastrate, prin duminicile pline de culoare, cand satenii se imbraca in cele mai frumoase si pretioase costume populare pentru a merge la biserica.
Deci, provocare acceptata? Vizitam Romania si abia mai apoi parasim granitele tarii?