8 lucruri mai putin cunoscute despre orasul Alba Iulia

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
22.11.2021
8 lucruri mai putin cunoscute despre orasul Alba Iulia

Despre Alba Iulia se pot spune multe, dar totusi prea putine pentru a cuprinde tot ceea ce inseamna acest oras. Intemeierea si transformarea lui in orasul de astazi, evenimentele istorice petrecute, patrimoniul cultural de exceptie, povestirile patriotice care au marcat istoria tarii noastre ori evenimentele nationale de comemorare, sunt cateva dintre temele cunsocute deja de catre turistii romani si straini. Cu toate acestea, exista inca lucruri nestiute sau uitate despre unul dintre cele mai frumoase orase din tara noastra.

In articolul de blog imobiliar de astazi iti prezentam cateva dintre detaliile mai putin cunoscute despre Alba Iulia.

1. Primul manual de medicina a fost tiparit la Alba Iulia, la tipografia Mitropolitana din Alba Iulia, in anul 1551. Manualul includea abordari medicale amuzante, dar impresionante pentru acea perioada. Acesta a fost scris de medicul Paul Kyr, un cunoscut medic care a tratat personalitati importante, printre care: Mihnea al III-lea, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu etc.

2. Primul plaman artificial din lume, denumit si „Biomotor”, a fost inventat de medicul alba-iulian Rudolf Eisenmenger (1871-1946). Inventia sa din anul 1900 a fost brevetata in Italia, Austria, Anglia, Germania, S.U.A., Spania, Franta etc. Plamanul avea aspectul unui scut care ingloba abdomenul anterior si toracele inferior, iar aeromutatorul se manevra cu piciorul. ,,Biomotor-ul” s-a bucurat de un real succes, fiind implementat in multe spitale si clinici.

3. ,,Lupus” este denumirea celui mai mare tun construit vreodata in Transilvania, mai exact la Alba Iulia. Constructia lui s-a realizat in atelierele Cetatii si facea parte din armamentul greu. Deplasarea tunului in orasul Sibiu a fost posibila cu ajutorul a 80 de perechi de boi.

4. Invazia tatara dintre 1241-1243 a fost unul dintre cele mai dificile momente pentru orasul Alba Iulia. Momentul a fost relatat de calugarul italian Rogerius, intr-o lucrare scrisa de el. Acesta povesteste cum in fuga lui din calea tatarilor, a ajuns la Alba Iulia, care era un oras plin de oase si de capete ale celor ucisi. Tot el relata faptul ca zidurile bisericilor si palatelor erau stropite cu sangele victimelor.

5. Alba Iulia detine cea mai mare fortificatie din sud-estul Europei, si anume Cetatea Alba Carolina. Cetatea a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, dupa aprobarea proiectului de catre principele Eugeniu de Savoia. In acea perioada, habsburgii isi consolidau stapanirea asupra Transilvaniei, ocupand fortificatii pe care le reamenajau sau construind unele noi.

6. Fiul scriitorului roman Mihail Sadoveanu, pe numele sau Paul Mihail Sadoveanu, isi are locul de veci in Cimitirul Eroilor de la Alba Iulia. Acesta a murit la varsta de 24 de ani in luptele de la Turda din 1942, pentru eliberarea Ardealului. A fost decorat post-mortem, cu ordinul „Coroana Romaniei”.

7. Orasul Alba Iulia aduce si primul erou roman din cel de-al doilea razboi mondial. Nicolae Uratu a fost pilot si a cazut la datorie in prima zi de razboi, in 22 iunie 1941, alaturi de comandantul blajean Cornel Batracui si ardeleanul Vasile Caruntu. Avionul in care se aflau cei trei a fost doborat deasupra orasului Belgrad.

8. Celula in care a fost tinut Horea, conducatorul rascoalei iobagilor din Transilvania impotriva constrangerilor feudale, este situata in partea superioara a Portii a III-a a Cetatii Alba Carolina. O perioada lunga de timp a fost inchisa pentru restaurare, iar din anul 2010 este deschisa vizitatorilor.

 
Un material de Mirela Ionita

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu