"Fii schimbarea pe care vrei să o vezi in lume", spune un citat celebru. Asta face Ioana Dancanet, presedintele asociatiei umanitare We Help. Ioana este unul dintre oamenii faini din Sibiu care isi dedica o parte din timpul ei actiunilor de voluntariat si am fost curiosi sa vedem de unde aceasta pasiune, care sunt provocarile de zi cu zi, dar mai ales cum putem sa o ajutam in demersurile ei faine.
1. Buna, Ioana. Ne bucuram ca faci parte din rubrica noastra cu si despre oamenii frumosi din Sibiu. Stiu ca te ocupi cu succes de o asociatie umanitara din oras. Spune-ne te rog, cu ce se ocupa asociatia We Help si ce obiective are?
Servus Magdalena, multumesc pentru invitatia de a participa in cadrul rubricii voastre Oameni din Sibiu. Asociatia We Help! este o asociatie Non-Profit, bazata doar pe voluntariat. Nu avem angajati, iar scopul nostru este sa oferim copiilor din familii defavorizate sansa la o viata mai buna. Incercam sa ii sustinem si sa ii implicam prin diferite proiecte, in activitati, cu scop didactic si practic de integrare a acestora in societate. Copiii primesc suport moral si educational, datorita partenerilor si voluntarilor nostri. Pot spune ca primesc o indrumare pentru o viata mai buna.
2. Cum a luat nastere We Help?
Pai ... este o poveste destul de lunga insa pe scurt, in urma cu 13 ani pe cand aveam 21 de ani, eram studenta si avem si un job, m-am gandit eu ca viata asta nu inseamna doar sa facem lucruri pentru noi, ca este important sa ne implicam activ in viata celor care au nevoie de sustinere / ajutor.
Asadar, in anii 2007-2008 nu prea era cunoscut foarte mult termenul de ,,voluntar,, si nici nu erau ONG-uri vizibile care sa ofere programe de voluntariat in Sibiu, iar intr-o zi am intrat impreuna cu inca o prietena pur si simplu in cladirea Protectiei Copilului Sibiu si le-am spus ca dorim sa ajutam copiii din Centrele de Plasament, cu orice teme, iesiri in parc ce puteam face noi in timpul liber.
Am fost directionate catre Centrul de plasament Gulliver deoarece acolo erau multi copii de toate varstele iar pe vremea aceea erau si putini angajati.
Am ajuns a doua zi acolo si am facut cunostinta cu cei mici iar din acea zi nu am mai putut sa nu ma gandesc zilnic la ei.
Timp de 6 ani am facut actiuni pe cont propriu, am colectat haine, jocuri, carti si le duceam la Centrele de Plasament atat la Sibiu cat si in Orlat, am organizat excursii, am iesit la teatrul Gong, am fost in parc, in fine am inceput sa cresc odata cu ei si incercam sa aduc cat mai multe zambete celor mici.
Am inceput sa imi implic colegii, prietenii familia in actiunile mele de voluntariat iar dupa 6 ani am primit un imbold de la Adriana, o prietena buna, care mi-a spus ,,
Ioana de ce nu iti infiintezi o asociatie, tu faci atat de multe lucruri, iar daca ai avea o forma juridica cu siguranta o sa poti sa faci mai multe fapte bune."
In anul 2013 am infiintat Asociatia WE HELP! si tot ce s-a intamplat dupa acel an a fost pur si simplu magic, au inceput sa vina si alti voluntari care ma ajutau sa schimbam un pic lumea celor mici intr-una mai buna.
La ora actuala avem multe proiecte frumoase, in jur de 40 de voluntari, oameni frumosi fara de care nu am putea face atat de multe lucruri bune.
3. Se spune ca voluntariatul modeleaza sufletele. In ce moment al vietii tale ti-ai dat seama ca vrei sa faci mai mult pentru oameni? Ca vrei sa daruiesti sprijin?
Cred ca am cam raspuns mai sus, insa bunica mea, m-a invatat de mica sa ajut. Consider ca empatia, iubirea aproapelui si dorinta de a-i ajuta pe cei din jur sunt comportamente care se pot invata, se pot asimila. Mie mi se pare ceva firesc si normal sa fac voluntariat si sa ajut!
4. Ce proiecte derulati si ce pot face sibienii pentru a veni in ajutorul asociatiei?
Principalele noastre proiecte sunt pe parte de educatie si sanatate.De exemplu avem un proiect de tip afterschool ,,Ajuta copiii din familii defavorizate sa mearga la scoala’’ unde 17 copii primesc suport educational si nu numai.
Initial proiectul a fost finantat de catre Fundatia comunitara prin Maratonul International Sibiu editia 2014, iar in momentul de fata, am reusit crearea unui spatiu ( 2 sali de activitati de reabilitate si mobilate corespunzator ) in care 17 copii din Municipiul Sibiu aflati in risc de abandon scolar, elevi în ciclul primar, beneficiaza de programe de tip after-school oferite de voluntarii nostri pe tot parcursul anului scolar.
Totodata acestora li s-a asigurat o gustare pe toata perioada participarii la acest proiect, precum si rechizite si materiale didactice necesare pentru participarea la cursurile zilnice.
In toti acesti ani, am reusit sa cream o retea de peste 40 de voluntari (elevi, studenti, profesori, cadre universitare, profesionisti si oameni simpli) care au sprijinit prin implicarea si munca lor mai bine de 40 de familii si 50 de copii, care au fost ajutati sa ramana conectati la serviciile scolare obligatorii dar si sa se dezvolte armonios. A treia generatie pe care o avem la proiect este formata din 17 copii, din clasele I – IV, cu care ne intalnim de doua ori pe saptamana.
Copiii beneficiaza de ajutor la teme, gustari (sandwich, fructe, legume, ceai etc), activitati de integrare sociala, educationale, culturale , recreative, excursii. In plus, ne dorim sa ii ajutam cu anumite consultatii medicale ( dentist, oftalmolog), alimente de baza pentru familiile lor, dar si imbracaminte si incaltaminte. Iar unele dintre cele mai frumoase moment sunt cu siguranta atunci cand serbam o zi de nastere cu tort, cadou si alte bucurii.
Mai multe detalii gasesti aici:
https://we-help.ro/ajută-copiii-din-familii-defavorizate-să-meargă-la-școală/
Alte proiecte importante au fost: ,,We Help Scoala din Mag, We Help Scoala din Sacel si We Help Scoala din Tichindeal,, practic am scris proiecte dupa care am strans bani alergand la Martonul Intrenational Sibiu .
De exemplu, la Scoala din Mag obiectivul nostru a fost amenajarea si dotarea unei sali de cercetare, documentare si informare.
Proiectul a constat în: amenajare interioara, amenajarea unei biblioteci cu carti, dotarea cu laptop, aparatura video pentru prezentari educative, imprimanta, planse educative. In aceasta sala am creat un spatiu in care copiii vor putea realiza activitati extracurriculare si nu numai, un loc in care pot sa citeasca o carte si sa isi dezvolte orizonturile.
Mai multe detalii gasesti aici:
https://we-help.ro/we-help-școală-din-mag/.
5. Dar din dar se face rai. Spune-ne cum putem noi, echipa New Concept Living, sa va sprijinim in activitatile pe care le desfasurati?
In aceasta perioada de pandemie practic inclusiv activitatea de after school este online, pentru ca nu ne dorim sa punem siguranta nimanui in pericol. Insa si pentru teme online avem nevoie de voluntari, asadar daca aveti cunostinte de matematica, romana, limbi straine ne puteti trimite un CV si o scrisoare de intentie si putem vorbi mai multe despre cum poti ajuta la teme un copil dintr-o familie defavorizata.
Exista si alte moduri de a ajuta. Spre exemplu, avem nevoie in perioada de iarna de lemne pentru foc, avem destule familii care chiar depind de ajutorul nostru in aceste luni. Mai puteti ajuta cu donatii, avem totul cat mai transparent pe pagina noastra de facebook / site si mai nou colegele mele au facut si cont de Insagram.
Detalii:
https://we-help.ro/donează/
6. Stim ca in fiecare an organizati proiectul Shoe Box. Cum merge acum fata de momentul in care ati inceput si care este feedback-ul sibienilor legat de acest proiect?
Da, suntem parteneri programului Shoebox. Toate proiectele noastre pe care le avem inseamna munca multa, timp, energie si voluntari miunati care chiar se implica trup si suflet. Dar la Shobox se intampla ceva efectiv coplesitor, inainte de anul 2020 luna decembriei era cea mai solicitanta luna din an, aveam 3 Centre de colectare de cadouri, peste 60 de voluntari care stateau de multe ori in frg si asteptau cu drag sibienii mici si mari, pentru ca veneau si copilasi care donau cadouri. Seara ne adunam la sediul nostru unde organizam totul de categorii, fete / baieti / varste, dupa care centralizam si vedeam exact ce zone din judet putem ajuta.
Dupa 3 saptamani de colectare, plecam pe teren, mergeam la scoliile din judet, in satele din Sibiu unde stiam ca sunt copii din familii defavorizate. De ce mergeam in scoli? Practic incercam sa incurajam prezenta la scoala a eleviilor si primeau cadouri ShoeBox doar cei care se aflau la scoala in ziua respectiva sau care erau absenti motivat.
Pe langa scoli, mergeam si in Centrele de plasament: Sibiu, Orlat, Turnul Rosu si SOS Satele Copiilor Cisnadie.
Le multumim si pe aceasta cale tuturor celor care au contribuit la Shoebox si nu numai.
„ShoeBox” este o initiativa de ajutorare a copiilor din familii cu posibilitati materiale reduse, campanie inceputa in anul 2007 de o familie din Cluj, continuata la nivel de oras, apoi extinsa in toata tara. Conceptul presupune ca donatorul sa ofere unul sau mai multe cadouri cu un volum rezonabil, care sa incapa intr-o cutie de pantofi, de aici si denumirea de ,,ShoeBox”.
7. Cine sunt oamenii care fac posibile activitatile din cadrul We Help?
Sunt undeva la 40 de voluntari, dar avem o echipa aproximativ de 10 persoane care sunt foarte, foarte active care chiar muncesc si fac lucruri tare frumoase pentru copii.
Nu stiu daca este bine sa mentionez efectiv nume pentru ca fiecare voluntar este foarte pretios pentru organizatie chiar daca isi petrece 1 ora sau 10 ore pe luna in actiuni de voluntariat. Dar ca si membrii de baza o am pe Alexandra Damaschin, care la inceput a fost cea mai tanara voluntara a inceput la 17 ani sa vina la afterschool iar acuma la 24 de ani este vicepresedinta Asociatiei WE HELP!
Este un om de baza care ma ajuta mult si care a contribuit mult la progresele asociatiei.
Adela Coroiu - Secretar al Asociatiei - se ocupa de toata partea juridica si financiara este foarte exigenta si are grija ca toate lucrurile sa fie puse la punct! A inceput si ea ca si voluntar iar pe parcurs i-am propus sa faca parte din conducerea asociatiei pentru ca am vazut cat de implicata este.
Mai sunt desigur si alti colegi insa nu vreau sa supar pe nimeni pentru ca repet absolut toata echipa WE HELP! este formata din oameni MINUNATI care chiar fac lucruri frumoasa si carora le multumesc din suflet!
Sunt insa cateva povesti scrise de o parte din voluntari pe care le puteți citi aici:
https://we-help.ro/despre-noi/#Echipa
8. La final, va rugam sa ne lasati datele de contact pentru sibienii care isi doresc sa participe la proiectele desfasurate de We Help.
Suntem foarte activi in mediul online.
Ne puteti urmari pe:
facebook
https://www.facebook.com/www.wehelp.sibiu.ro/,
instagram
https://www.instagram.com/wehelp.sibiu/?hl=en
site
https://we-help.ro/
Multumim, Ioana! Va dorim mult spor la facut fapte bune!
Multumesc si eu pentru oportunitatea de a va povesti un pic despre magia WE HELP!