SOS Satele Copiilor Romania este o organizatie nonguvernamentala cu o misiune nobila pentru copiii Romaniei, aceea de a oferi o familie copiilor care au ramas fara sprijin parental. Cu ajutorul Anamariei Ionescu, corporate fundraiser in cadrul asociatiei, am aflat mai multe informatii despre cum putem ajuta si noi, sibienii, pentru ca fiecare copil sa beneficieze de o familie iubitoare.
1. Buna Anamaria si multumim ca doresti sa ne povestesti mai multe despre SOS Satele Copiilor. Pentru inceput, care este principalul scop al asociatiei?
Buna Iulia, iti multumesc pentru ca ne-ai dat sansa sa povestim oamenilor de bine despre activitatea noastra.
Principalul scop al organizatiei noastre este de a nu lasa niciun copil sa creasca singur.
De 27 de ani ne-am angajat sa oferim o familie copiilor care au ramas fara sprijinul parental si sa ii protejam pe cei care risca sa-l piarda.
2. Ce activitati desfasurati in prezent?
Activitatea noastra se imparte in doua directii mari: oferim ingrijire alternativa de calitate pentru copiii care nu mai pot sta in grija familiilor biologice, prin serviciile cu componenta de crestere si ingrijire de tip familial, iar a doua directie este de a ajuta familiile dezavantajate sa aiba grija de copiii lor pentru a evita separarea acestora, prin intarirea capacitatii lor de a-si proteja si ingriji copiii.
3. Care sunt oamenii din spatele organizatiei si cum a luat nastere SOS Satele Copiilor Romania?
Primul Sat SOS a fost infiintat de Hermann Gmeiner in Tirol, Austria, in 1949. Afectat de suferinta copiilor ramasi orfani in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, studentul la medicina si-a propus sa le ofere acestora o noua familie, care sa ii iubeasca si sa ii creasca, in mijlocul unei noi comunitati primitoare. Satele SOS sunt comunitati de casute, orientate in jurul modelului de familie: fiecare copil locuieste intr-o casa, alaturi de frati sociali si biologici si o mama sociala, numita Mama SOS. Aceasta le ofera copiilor ingrijire si afectiune, ca intr-o familie. De asemenea, fiecare Sat SOS are o echipa de psiho-pedagogi, care urmareste progresul si dezvoltarea copiilor, planifica activitati pedagogice si consiliaza copiii.
Organizatia SOS Kinderdorf International din Austria semneaza Conventia de colaborare cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si suntem in mod oficial SOS Satele Copiilor Romania, iar in anul 1991 incepem constructia celor doua Sate SOS, in Bucuresti si in Cisnadie, judetul Sibiu. In 1993 primele familii SOS, formate din copii si Mamele SOS, se muta in casele noi, iar in octombrie inauguram primele doua Sate SOS, din Bucuresti si Cisnadie.
4. Cine sustine proiectele organizatiei?
Ne mandrim cu o comunitate puternica de oameni de bine, care sunt adevarati membri ai Familiei SOS. Ambasadori, voluntari, donatori si parteneri corporate, cu totii reusim sa cream un viitor mai bun copiilor si tinerilor vulnerabili.
5. Cum percep copiii ajutorul venit din partea asociatiei și cum vedeti evolutia lor?
Copiii se simt iubiti si apreciati, iar Mamele SOS sunt in permanenta alaturi de ei si ii sustin zi de zi. Intre copii si mama sociala se construiesc legaturi emotionale care dureaza, de cele mai multe ori, o viata intreaga.
6. Unde se desfasoara activitatea si care sunt cele mai afectate zone din punct de vedere social?
SOS Satele Copiilor Romania isi desfasoara activitatea in trei zone la nivel national in Bucuresti, Cisnadie – Sibiu si Bacau.
Cele mai afectate zone, unde intervenim pentru a preveni separarea copiilor de familiile biologice, sunt cele in care lipsa de educatie este alimentata de lipsa de resurse. Facem eforturi pentru a sprijini copiii in relatia cu scoala si a-i ajuta pe parinti sa isi poata sustina familia. Scopul este de a intrerupe cercul vulnerabilitatii, iar la finalul programului familiile sa poata fi independente si integrate in societate.
In prezent prevenim separarea copiilor de familia biologica in Bucuresti (Sector 1, Buftea), Sibiu (comunele Chirpar, Vurpar), Bacau (comunele Hemeius, Garleni, Racova, Blagesti si orasul Onesti).
Anual, crestem peste 150 de copii ramasi fara familie si sustinem inca 550 de copii sa ramana alaturi de parintii lor si sa aiba o educatie potrivita.
7. Ce insemna SOS Satele Copiilor in cifre?
Peste 450 de copii au primit o familie iubitoare incepand cu anul 1993, peste 3.400 de copii si parintii lor isi continua viata de familie, fara a mai privi inapoi la problemele din trecut, iar in total vietile a peste 65.000 de beneficiari au fost schimbate de proiectele SOS Satele Copiilor.
8. Cum pot oamenii sa ajute asociatia efectiv si in ce mod putem noi, echipa New Concept Living sa va ajutam in proiectele pe care le derulati?
Toti cei care doresc sa sprijine proiectele derulate de SOS Satele Copiilor Romania o pot face prin mai multe modalitati:
- donatii prin SMS la 8864 cu textul MAMA (4 Euro/ luna), numar valabil in retelele Digi Mobil, Orange, Telekom si Vodafone;
– donatii online, cu cardul bancar, pe website-ul organizatiei: www.sos-satelecopiilor.ro/ajuta;
– donatii bancare direct in contul organizatiei SOS Satele Copiilor Romania: RO84BACX0000001080003013.
Iar pentru New Concept Living ne-am gandit la un proiect minunat, inovativ care nu a mai fost realizat pana in prezent cu nicio agentie imobiliara si anume un proiect de CSR - corporate social responsability. (pe scurt, la fiecare achizitie facuta de client prin agentia New Concept Living se redirectioneaza o suma stabilita de comun acord catre cauza SOS Satele Copiilor Romania. In acest mod, fiecare cumparator, alaturi de New Concept Living, devine sustinator al proiectelor noastre. Un mod de a face fapte bune atunci cand cumpara de la New Concept Living.
9. Ce viziune aveti asupra viitorului in ceea ce priveste asociatia si ce alte proiecte va propuneti sa derulati in viitor?
Pentru viitor ne propunem sa pastram calitatea serviciilor oferite si sa urmarim in mod constant progresele sistemului serviciilor de ingrijire alternativa, dezvoltarea si adaptarea continua la nevoile copiilor si ale societatii in care traim. Momentan dezvoltam programul de asistenta maternală, prin care vom putea raspunde nevoilor copiilor cu varsta mica.
10. La final, spune-ne cum pot lua oamenii legatura cu voi?
Ma pot contacta telefonic la numărul 0756098780 sau imi pot scrie pe adresa de e-mail anamaria.ionescu@sos-satelecopiilor.ro
Ne pot urmari activitatea pe:
- site-ul nostru www.sos-satelecopiilor.ro
- si pe pagina de facebook www.facebook.com/SOSSateleCopiilor
Va multumim si va dorim puterea de a face fapte bune!