Cand este un apartament intabulat?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
12.04.2021
Cand este un apartament intabulat?

Ce inseamna intabularea unui apartament?
Dictionarul explicativ al limbii romane defineste intabularea ca fiind ’’Inscriere definitiva a unui act de proprietate sau a unui drept real imobiliar în cartea funciara’’. Cu alte cuvinte, intabularea reprezinta demersul prin care un proprietar afirma public ca detine o proprietate. Demersul se realizeaza efectiv prin înscrierea datelor specifice proprietatii imobiliare sau terenului in cauza, in Cartea Funciara.

Ce informatii sunt mentionate in extrasul de Carte Funciara al unui imobil?
Intabularea în Cartea Funciara a proprietatii inseamna mentionarea informatiilor legate de aceasta proprietate, informatii care trebuie sa fie la zi: numele proprietarului, adresa imobilului, suprafata acestuia, evolutia juridica etc. Tot ce are legatura cu proprietatea, indiferent ca este constructie sau teren, trebuie specificat si actualizat.

Trebuie sa stii ca prin intabulare in Cartea Funciara, pot fi specificate mai multe drepturi asupra unui imobil sau teren: dreptul de proprietate, de uzufruct, de uz și de servitute, dreptul de folosinta si drepturile reale de garantie, precum si dreptul de administrare, concesiune.

Care sunt actele necesare intabularii?
Daca am prezentat ce presupune intabularea si de ce este nevoie de ea, trebuie precizat si care sunt actele necesare pentru intabularea unei proprietati/teren. Pentru a se face o intabulare trebuie sa existe initial un cadastru, care se face o singura data. Cadastrul identifica, inregistreaza si evidentiaza proprieteatea/terenul in registre, in planuri cadastrale si pe harti. El este intocmit de un inginer cadastral sau de o firma competenta.

Actele necesare pentru un imobil care nu a fost inregistrat in Cartea Funciara sunt urmatoarele:
  acte de proprietate (in original sau copie legalizata);
  documentatie cadastrala – necesara in original;
 certificat fiscal valabil - in original, eliberat de Administratia Financiara Teritoriala in care se specifica scopul eliberarii certificatului si valoarea de impozitare;
 declaratie autentica notariala - daca actele de proprietate nu poarta mentiunea transcrierii notariale;
 atestarea achitarii integrale a taxei de intabulare - care se diferentiaza de la caz, tinand cont de tipul si suprafata imobilului;
 cerere standard - completată și semnata de catre proprietar;
 cartea de identitate (pasaportul proprietarului).

Pentru ca intabularea si cadastrul sunt in stransa legatura, in cazul procesului de intabulare (ca si in cazul documentatiei cadastrale), durata procesului este diferita. De ce? Pentru ca sunt mai multi factori de care se tine cont: tipul proprietatii tale, motivul solicitarii intabularii, documentele pe care le ai deja si nevoile tale.

Pot vinde un imobil daca nu este intabulat?
Absenta intabularii arata ca proprietatea respectiva nu se poate transmite si nu este utilizabila in vederea unor operatiuni cu referire la dreptul de proprietate asupra ei. Un apartament neintabulat nu poate fi vandut. In cazul constructiilor noi, cei care doresc sa achizitioneze un apartament de vanzare care nu este inca finalizat / intabulat vor semna un antecontract. Ulterior, cand apartamentul va avea extras de carte funciara, se va semna contractul final de vanzare - cumparare.

Pe websiteul nostru www.newconceptliving.ro toate ofertele au bifa de intabulat, acolo unde se aplica. Acest lucru inseamna ca imobilul respectiv se poate vinde imediat. Restul apartamentelor se pot achizitiona, dar semnarea finala se va face abia dupa ce intabularea este facuta.
 
Un material de Mirela Ionita

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu