In cautarea terenului ideal pentru casa ta - lucruri pe care trebuie sa le stii

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
22.06.2021
In cautarea terenului ideal pentru casa ta - lucruri pe care trebuie sa le stii

Vrei sa iti cumperi o casa gata construita sau optezi pentru construirea casei dorite de la 0? Cea de-a doua varianta necesita mai mult timp si mai multe procese care trebuie parcurse, iar primul pas consta in cumpararea terenului. Pentru ca acest aspect este foarte important, trebuie sa fii bine informat inainte de a lua o decizie.

Acest material si raspunsurile la intrebarile de mai jos lamuresc cele mai importante puncte in drumul spre terenul dorit.

1. Care este zona de interes pentru nevoile tale?
Zona reprezinta un factor esential atunci cand vrei sa cumperi un teren destinat construirii casei dorite. Trebuie sa fii atent la ce se afla in vecinatatea terenului, cum este pozitionat in raport cu alte constructii, ce puncte de interes si facilitati ai in zona si care este durata de deplasare spre locurile din rutina ta de zi cu zi.
Toate aceste mici detalii trebuie evidentiate inca de la inceput, altfel te vei intalni cu surprize neplacute pe parcurs.

2. Ce caracteristici trebuie sa aiba terenul?
Pentru a construi o casa este necesar ca tipul terenului ales sa fie unul intravilan.Terenurile extravilan sunt situate cu precadere in zonele limitrofe a localitatilor si sunt destinate indeseobi activitatilor agricole. Terenurile intravilane sunt destinate, de cele mai multe ori, constructiilor fie de rezidentiale, fie de industriale. 

Pentru a afla mai multe informatii si detalii tehnice legate de terenul dorit este indicat sa obtii un extras de carte funciara de la Oficiul local de Cadastru și Publicitate Imobiliara. Documentul te poate lamuri despre situatia reala a acestui bun (suprafata, proprietar, numar cadastral etc.). Acest extras CF (Carte Funciara) se poate obtine cu usurinta si online.

De asemenea, este necesar un certificat de urbanism care atesta regimul juridic, economic si tehnic al terenului in cauza. Prin acest certificat, eliberat de catre primaria localitatii in care se afla terenul, vei afla ce iti este permis sa construiesti pe teren si ce nu, care este regimul de inaltime la care trebuie sa te adaptezi si totodata care este regimul de alinieri si retrageri (distantele minime si obligatorii la care trebuie sa se alinieze constructia), care este POT-ul (Procentul de Ocupare Teritoriala) sau CUT-ul (Coeficientul de Utilizare a Terenului). Totodata afli reglementarile stabilite prin PUG-ul (Planul Urbanistic General) localitatii respective si PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal) unde este cazul.

Un alt aspect care trebuie mentionat se refera la deschiderea la strada a terenului. Daca terenul in cauza are o deschidere mai mare la strada vei putea amenaja un garaj sau iti vei asigura accesul auto direct din strada.

3. Terenul beneficiaza de toate utilitatile?
Daca terenul se afla in zona dezvoltata de catre Primarie este posibil ca utilitatile sa fie asigurate de catre administratia locala. Exista totusi si posibilitatea ca acestea sa nu fie puse la dispozitie si sa fii nevoit sa te ocupi personal de aceste nevoi. Implementarea lor va constitui o cheltuiala suplimentara pe care trebuie sa o iei in calcul in momentul achizitionarii terenului.
Pentru a beneficia de utilitatile principale; energie electrica, gaz, apa curenta si canalizare, este necesar ca imobilul sa aiba autorizatie de constructie si la finalizarea acestuia sa fie intabulat.

4. Terenul este liber sau exista o constructie pe el?
Daca pe terenul pe care doresti sa il achizitionezi exista o constructie care nu se incadreaza in cerintele tale poti sa o demolezi sau sa o renovezi dupa bunul plac. In cazul oricareia dintre variante, acestea implica autorizatie de demolare pentru prima sau autorizatie de constructie/extindere pentru cea dea doua

Daca terenul dorit nu vine la pachet si cu o constructie, poti sa te folosesti de celelalte informatii care te intereseaza fara sa te opresti la acest punct.

5. Ce modalitate de plata aleg?
Exista doua variante de achizitionare a terenului dorit: fie din surse proprii, fie prin intermediul unui credit bancar. Indiferent de modalitatea de plata aleasa, achizitia trebuie sa fie certificata printr-un contract de vanzare incheiat in cadrul unui birou notarial.

Glosar termeni

Carte Funciara - Reprezinta "actul de identitate" al bunului in cauza. Documentul ne informeaza cu privire la situatia bunului la momentul solicitarii.

Procentul de Ocupare a Terenului - reprezinta raportul dintre suprafata construita la sol (amprenta la sol a cladirii) si suprafata terenului pe care se construieste. In termeni simpli, ce procent din terenul tau poate fi folosit la ridicarea constructiei. Pentru ca vorbim in procente, rezultatul obtinut din acest raport se inmulteste cu 100.

Coeficientul de Utilizare a Terenului - reprezinta raportul dintre suprafata construita desfasurata a tuturor nivelurilor si suprafata parcelei. Cu alte cuvinte, se refera la cat de mult poti ridica inaltimea constructiei tale.

Planul Urbanistic General - include reglementarile, analizele si Regulamentul Local de Urbanism pentru intreg teritoriul administrativ ( acesta cuprinde atat suprafetele intravilane cat si extravilane).

Planul Urbanistic Zonal - prin acest proiect se reglementeaza in detaliu dezvoltarea urbanistica a unei zone specifice, in conformitate cu PUG-ul.

Un material de Mirela Ionita

Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu