Iulian Panescu – Omul care aduce muntii mai aproape

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
27.10.2020
Iulian Panescu – Omul care aduce muntii mai aproape


Iulian Panescu este un om care iubeste muntele si aerul curat si care a reusit sa transforme pasiunea pentru activitatile montane intr-o modalitate de a-i face pe oameni sa se apropie mai mult de natura. Este de multi ani ghid montan, noi l-am cunoscut doar saptamanile trecute, cand Iulian a reusit sa aduca muntele mai aproape de noi. Te invitam sa citesti un interviu frumos despre pasiune, munca, dar mai ales despre iubirea pentru natura.

1. Buna Iulian. In primul rand, multumesc in numele echipei pentru drumetia faina in care ne-ai fost ghid in muntii Cindrelului. Abia o asteptam pe urmatoarea. Spune-ne, de ce ghid montan? Cum ai ajuns sa practici aceasta meserie?
Buna, New Concept Living! Cu mare drag!
A fost o drumetie frumoasa prin faptul ca am avut alaturi de mine o gasca de oameni faini, veseli si plini de entuziasm, o echipa unita, dar si datorita vremii care ne-a permis sa facem drumetia.
Va astept cu mare drag la cat mai multe drumetii alaturi de mine sau alaturi de unul dintre ghizii montani autorizati, membri ai echipei MountainGuide-Sibiu.
 

Meseria mea de ghid montan a inceput cu o alta meserie – cea de salvator montan, care la randul ei a inceput dintr-o pasiune: mersul la munte alaturi de tatal meu sau alaturi de membrii echipei Salvamont Victoria, in cadrul careia am activat aproximativ 9 ani ca salvamontist.

Pot spune ca mi-am petrecut aproape toata viata pe munte, mai exact, cam de la varsta de 11 ani, cand am inceput ”lucid” sa inteleg ce inseamna mersul la munte si sa ma bucur de frumusetile lui dar si sa constientizez la ce riscuri ma expun pe munte.
Apoi de pe la varsta de 15 ani am inceput sa cochetez cu echipa Salvamont Victoria, pe care ii insoteam aproape in fiecare sfarsit de saptamana pe munte si la diverse actiuni de salvare montana.

Undeva pe la varsta majoratului am devenit salvator montan profesionist in cadrul Serviciului Public Salvamont Victoria timp de 6 ani ca apoi sa ma mut la o alta echipa de salvare montana din Sibiu – Serviciul Public Salvamont Sibiu pentru inca 6 ani, deci o perioada destul de lunga ca salvamontist.

Acum....de ce ghid montan? Pentru ca mi-am dorit sa evit accidentele montane in care sunt implicati turistii romani si straini. In urma participarii la cat mai multe salvari montane in care reuseam sau nu sa salvez vieti, m-am decis sa devin ghid montan pentru a insoti cat mai multi turisti si pentru a evita ca ei sa se accidenteze pe munte.
Si uite asa....au trecut deja 15 ani de cand ghidez turisti pe munte.

2. Putem spune ca iti desfasori activitatea in Sibiu sau a devenit o activitate nationala?
Activitatea mea ca ghid montan o desfasor atat in masivele montane din toata tara cat si in anumite zone montane din Europa sau Africa de Nord. Pot spune doar ca in acest an, 2020, care a fost special datorita pandemiei cauzate de virusul Covid-19, mi-am desfasurat activitatea doar in unele masive montane din tara noastra. Anul acesta am restrans aria de desfasurare a turelor montane doar pe cateva judete ca Sibiu, Brasov, Alba, Hunedoara sau Prahova. In anii ce au trecut mi-am desfasurat activitatea ca ghid montan si in zone montane ale Europei ca: Muntii Pirin, Rodopi si Rila din Bulgaria, Muntii Tatra din Slovacia si Polonia, Muntii Saos – Grecia, Parcul National Durmitor din Muntenegru, Alpii Iulieni din Slovenia, Dolomiti din Italia sau Muntii Atlas aflati in Africa de nord, in Maroc.

3. Este o meserie periculoasa? Au fost situatii in care turistii au fost pusi realmente in pericol?
Ca orice meserie, exista riscuri de accidentare, insa cred eu ca meseria de ghid montan este o meserie aparte in care pe langa faptul ca esti mereu expus accidentelor in zona montana cauzate de vremea rea, furtuni sau avalanse, ai de-a face si cu mentalitati diferite si destul de complicate ale turistilor, toate acestea pe fond de stres cand vremea se inrautateste in munte. Ce pot spune este ca pana acum nu am avut nici un accident montan in care sa fie implicat vreun turist care m-a contractat pentru o tura montana cu ghid montan.

4. Stiu ca ai pregatire temeinica si experienta vasta. Cat de dificil este sa urmezi o scoala de ghid montan in Romania?
Pregatirea mea ca ghid montan a fost facuta de-alungul anilor in care am activat ca salvamontist, timp in care am avut parte de foarte multe experiente placute dar si neplacute (periculoase), in care am fost expus accidentelor si chiar riscului de a-mi pierde viata.
Toate acestea m-au facut sa acumulez experienta in zona montana si sa ma faca mai puternic din punct de vedere psihic si fizic.
Dificil sau nu....depinde de scoala de ghizi pe care o alegi. Eu am urmat cursurile unei scoli de ghizi timp de 2 ani, dar pe langa toate acestea, orice an petrecut pe munte a fost benefic pentru experienta mea ca ghid montan.

5. Lucrezi alaturi de o echipa de ghizi montani? Pana in prezent in ce tari si pe ce varfuri ai dus turisti?
Fac parte dintr-o asociatie de ghizi si lideri montani cu numele de Societatea Ghizilor si Liderilor Montani „Carpati” ( SGLM ) cu sediul social in Sibiu, care este acreditata la nivel international pentru pregatirea de lideri montani internationali(UIMLA), dar ca activitate pentru servicii de ghidaj montan contez pe cativa colegi, ghizi montani de aici din Sibiu printre care: Costin Voinescu, Mircea Nan, Mihaela Rusu sau Ionel Sorostinean, toti acreditati si recunoscuti de Ministerul Turismului. Ne facem treaba cu profesionisti!
Pana in prezent am facut ture in masive montane din Bulgaria, Serbia, Grecia, Austria, Slovacia, Slovenia, Muntenegru, Italia si Maroc si am urcat pe majoritatea varfurilor importante din aceste tari.

6. Este o meserie solicitanta? Ramane timp si pentru alte activitati in timpul liber?
Este o meserie solicitanta pentru ca aproape zilnic sunt pe poteci de munte. Asa cum voi mergeti la birou de luni pana vineri, asa merg eu pe munte plus ca la mine si weekend-urile sunt tot pe munte.
Intr-un an normal, exceptand acest an, 2020, petrec in medie circa 260-280 de zile pe munte, ceea ce-mi ocupa o mare parte din timp.
Ramane si ceva timp pentru alte activitati, insa foarte putin. In timpul liber petrec timp cu copiii mei, de multe ori tot la munte.

7. Exista un grup pe facebook creat special pentru iubitorii de munte si am vazut ca este o comunitate de mii de oameni, in special din Sibiu. Inteleg ca sunt sibienii atrasi munte si de plimbari in natura?
Exista un grup pe facebook creat de mine in special pentru cei care au mers macar o data cu mine la munte si unde imi propun sa-i tin la curent cu toate turele montane pe care le organizez.
Grupul se numeste”Iubitori de munte, prieteni ai Mountain Guide Sibiu” si este format din turisti din toate colturile tarii si nu numai.
NU este un grup doar pentru sibieni, doar ca ei sunt majoritari si DA, sunt tot mai multi sibieni dornici de ture montane cu ghid sau fara.

8. Organizati iesiri de tipul teambuilding pentru corporatii? Spune-ne mai multe detalii despre ce servicii oferiti doritorilor.
Organizam ture montane pentru orice tip de turist interesat de natura si de zona montana, de la familii cu copii, gasti de prieteni sau firme si corporatii care isi doresc sa faca un teambuilding in natura.
Organizam pentru firme sau corporatii servicii ca: drumetii montane, ture cu bicicletele, drumetii cu popas la o stana unde pot servi un pranz cu produse traditionale din Marginimea Sibiului, iar in sezonul rece, daca este destula zapada, organizam drumetii pe rachete de zapada sau initiere in practicarea schiului de tura.

9. Cum pot intra oamenii in contact cu un ghid montan? Unde va pot gasi?
Toti cei care isi doresc sa iasa in ture montane in cadru organizat, alaturi de o echipa de ghizi montani pot accesa pagina noastra de facebook: Mountain-Guide-Sibiu-Your Mountain Guides in Romania sau pe site-ul nostru www.mountainguide-sibiu.ro.
Ne pot gasi si printr-o simpla cautare pe Google despre ture montane, ghizi montani in Sibiu etc.
In principiu, un turist care deja a fost cu noi aduce inca unul, sau doi si la randul lor si ei aduc altii, deci suntem o comunitate mica care creste luna de luna.

10. Iti multumim tare mult pentru acest interviu. In final, te rog sa transmiti un gand sibienilor care au fost deja cu voi pe munte, dar mai ales celor care nu sunt inca destul de convinsi sa o faca.
Celor care deja au fost cu noi, echipa MGS (Mountain Guide Sibiu) nu pot decat sa le multumesc ca ne-au fost alaturi in toate turele montane organizate si ca s-au bucurat alaturi de noi de peisajele frumoase din Carpatii Romaniei si nu numai, cu promisiunea ca vom face si alte trasee deosebit de frumoase.

De asemenea le transmit multa sanatate si sa aiba grija de ei!!!
Cat despre cei care inca nu sunt convinsi sa vina alaturi de noi, vor fi convinsi de prietenii sau apropiatii lor, care deja merg cu noi, echipa MGS!!!

Iar pentru toti cei care isi doresc sa iasa in natura, fie in cadru organizat alaturi de ghizi montani fie pe cont propriu le pot spune atat: Nu stati pe ganduri! Natura este izvor de sanatate!!!

Cu drag,
Iulian Panescu
Ghid Montan SGLM
Lider Montan International UIMLA