Lucruri pe care trebuie sa le stii daca te gandesti sa aplici pentru Programul Noua Casa

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
28.03.2022
Lucruri pe care trebuie sa le stii daca te gandesti sa aplici pentru Programul Noua Casa

Programul Noua Casa reprezinta calea cea mai cunoscuta si la indemana pentru multi tineri care isi doresc sa fie proprietari pentru prima data si nu numai. Acest program guvernamental usureaza procesul de cautare a familiilor tinere interesate prin imprumuturi ipotecare caracterizate de dobanzi convenabile si un avans mic.

Ce locuinte se pot cumpara prin Programul Noua Casa?
Programul Noua Casa 2022 se acorda in lei, pentru achizitionarea unui singur imobil:
1. Daca imobilul e finalizat de mai mult de 5 ani de la data prezentarii cererii, atunci valoarea maxima a creditului pe care o poti primi e de 66.500 euro, echivalent în lei. In acest caz, avansul minim pe care trebuie să-l depui este de 5% din pretul de cumparare al imobilului
2. Daca imobilul e nou (finalizat de mai putin de 5 ani fata de data prezentarii cererii), iar pretul lui nu depaseste 70.000 euro, atunci valoarea maxima a creditului este de 66.500 euro, echivalent in lei. In acest sens, avansul minim pe care trebuie sa-l depui este de 5% din pretul de achizitie al imobilului.
3. Daca imobilul este nou, iar pretul acestuia este mai mare de 70.001 euro, atunci valoarea maxima a creditului pe care o poti primi e de 119.000 euro, echivalent in lei. Avansul minim solicitat este de 15% din pretul de cumparare al imobilului.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca cumparatorul?

• fie sa nu aiba in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotia/sotul niciun imobil, indiferent de modalitatea de dobandire a acestuia;
• fie sa posede cel mult un imobil, avand suprafata utila mai mica de 50 mp, dar care nu a fost cumparat prin programul Noua Casa/Prima Casa. In acest caz este necesara si o declaratie pe propria raspundere.

Prin accesarea Programul Noua Casa, vei avea calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul şi va trebui să beneficiezi de avansul minim obligatoriu pentru imobilul pe care doresti sa il achizitionezi si de o suma ce va fi blocata intr-un depozit colateral (reprezentand o garantie pentru acordarea creditului blocat pana la rambursarea integrala a creditului şi nepurtator de dobanda). Suma reprezinta echivalentul a 3 rate de dobanda.

De asemenea, beneficiarii Programului trebuie sa indeplineasca şi conditiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis sa lucreze.

Cat dureaza aprobarea dosarului?
Durata aprobarii documentatiei depuse depinde foarte mult de cat de bine este aceasta pregatita. Dosarul fiecarui candidat trece printr-o etapa de verificarea, facuta de mai multe departamente interne. In urmatoarea etapa, cand modificarile sunt facute iar banca inapoiaza dosarul catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii folosind aplicatia, procesul de verificare a dosarului se reia.

In astfel de situatii, tot procesul de aprobari venite din partea departamentelor aferente si aprobarea finala pot intarzia, iar analiza dosarului se va reface integral. Cu alte cuvinte, daca dosarul de accesare este corect si completat cu toate informatiile, procesul de aprobare este mai scurt.

Care sunt motivele pentru care se invalideaza dosarele?
• lipsa documentelor obligatorii (lista completa pe www.fngcimm.ro);
• documente expirate sau ilizibile;
• informatii completate gresit in aplicatie etc.

De la ce banci poti contracta un credit Noua Casa 2022?
In Programul Noua Casa 2022 sunt partenere paisprezece banci, respectiv: Alpha Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Vista Bank, BCR, BRD, CEC Bank, First Bank si Garanti BBVA.

Vezi aici oferta noastra completa de apartamente de vanzare in Sibiu pentru achizitia carora merita sa apelezi la Programul Noua Casa.

New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu - oferte imobiliare complete din Sibiu si zonele limitrofe.
Urmareste-ne si pe pagina noastra de facebook, instagram sau youtube. Postam continut nou zilnic.
Photocredit: shutterstock.com