Tradiția este cuvântul de bază atunci când vorbim de mica afacere a doi români din județul Sibiu, care au transformat mobila pictată cu motive tradiționale săsești într-o adevărată operă de artă. Au cucerit astfel clienți din toată lumea, iar acum mobila pictată manual într-un atelier din Transilvania poate fi admirată în locuințe, dar și localuri din Germania, Franța sau chiar Japonia.
• Cisnădioara, locul unde iau naște opere de artă de inspirație săsească
Cisnădioara este amplasată la doar câțiva kilometri de Sibiu, într-o zonă liniștită, desprinsă parcă din poveștile de odinioară. Străzile înguste, casele frumos colorate, clădirile care datează de sute de ani, toate dau un farmec aparte acestei locații. Tot aici zi de zi iau naștere adevărate opere de artă în atelierul M’ART. Mircea Ungurean și Oana Cerbu au pus în urmă cu mulți ani temeliile unei afaceri de familie cu piese superbe de mobilier pictate manual cu motive tradiționale germane din zona Transilvaniei.
Înainte de a începe această activitate, cei doi s-au documentat și au citit mult despre mobilierul tradiţional săsesc. Procesul de documentare a inclus vizite la Muzeul Astra din Sibiu unde au studiat piesele din patrimoniul muzeului, dar și în satele săsești din Transilvania.
• De ce pictură pe mobilier?
După ce a văzut un atelier de mobilă al unei doamne de origine maghiară care picta piesele cu motive tradiţionale ungureşti, Mircea Ungurean s-a gândit să înceapă o afacere similară, aducând în prim plan detaliile din casele săsești de odinioară.
„
Atunci m-am gândit să încerc să continui tradiţia veche a mobilierului pictat săsesc, pentru că bunica mea era săsoaică. Până să mă apuc, au trecut şapte ani, şi în 2003 practic am început afacerea. Am dat anunţ în ziar şi, cu ocazia asta, am cunoscut-o pe Oana, cu care colaborez de atunci, şi am transformat treaba asta într-o afacere de familie. “, a povestit Mircea Ungurean pentru Adevărul.ro.
Documentarea lor a dat roade și cu multă îndemânare și migală cei doi transformă orice obiect banal de mobilier într-o adevărată operă de artă. Piesele care pleacă din atelierul lor sunt superbe, împodobite frumos cu flori tradiționale din Transilvania, stilizate cu mult bun gust și îndemânare. Specialiștii din atelier fac mobilă la scară normală (paturi, noptiere, comode, dulapuri, mobilă de bucătărie, uşi pictate, scaune, băncuţe, cuiere, birouri, cufere, scăunele pentru copii), dar și mici obiecte de decor, ceasuri, cutii de bijuterii sau ustensile de bucătărie care accesorizează orice locuință.
• Portofoliul M’Art
Culorile, designul şi simbolurile mobilei pictate i-au fascinat pe străini, astfel că Mircea Ungurean şi Oana Cerbu au clienţi din toată lumea. Mobilierul pictat la Cisnădioara a ajuns în SUA, Canada, Japonia, Pakistan, India, Australia, Israel, Danemarca, Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie.
Printre proiectele lor se succes se numără o cofetărie de la Versailles, un magazin alimentar de produse naturale de lângă München, Germania, şi un cabinet medical la Luxemburg, toate mobilate în stil săsesc.
• Cât costă și unde îi găsești pe artiști?
Prețurile variază în funcție de dimensiunea pieselor pictate, de durata proiectului dar și de dificultatea motivelor și desenelor. Totuși, este o investiție minunată și valoroasă pentru iubitorii de artă și de tradiție. Obiectele realizate cu atâta har își găsesc rapid acei cumpărători care prețuiesc unicitatea și originalitatea.
Dacă vrei să vezi cum prin viaţă minunatele obiecte decorate în stil săsesc, poţi să faci o vizită la atelierul M’Art (Cisnădioara Nr.158, Sibiu) sau poţi admira o parte din lucrări la Galeria de Artă din Sibiu (Casa Martin Wankel, str. Turnului, nr.6). 0722 883 602 este numărul de telefon la care îl poţi contacta pe Mircea Ungurean sau prin e-mail, la adresa contact@mobilapictata.ro. Mai multe imagini și detalii despre M’Art găsești și pe
www.mobilapictata.ro.
Photos: Adelaparvu.com, mobilierpictat.ro