Panourile solare - O alegere tot mai des intalnita

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
20.09.2021
Panourile solare - O alegere tot mai des intalnita


Popularitatea panourilor solare a crescut, iar un drum mai lung cu masina poate confirma acest lucru. Tot mai multi proprietari aleg panourile solare pentru casele lor, unii cu gandul la mediul inconjurator, altii la facturile pentru utilitati. Pentru ca productia lor a crescut si pentru ca exista cerere, acestea se gasesc la un pret accesibil si reprezinta o investitie buna pe termen lung.

Astazi, in articolul de blog imobiliar va prezentam cum functioneaza aceste panouri, de cate tipuri sunt, dar si de ce avize ai nevoie pentru monatrea lor.

Ca principiu de functionare, ele preiau energia solara si o transforma in caldura, care incalzeste apa. In majoritatea cazurilor, panourile solare se monteaza pe acoperisul casei. Exista posibilitatea ca acestea sa fie montate si pe un sistem special de urmarire a soarelui (instalatii dotate cu servomotor).
Dupa modul de utilizare si dupa felul in care capteaza caldura, acestea pot fi fotovoltaice sau termice.
1. Panourile solare fotovoltaice. Sunt cele care transforma energia solara in energie electrica. Un avantaj al acestui tip de panouri este faptul ca au o durata de viata lunga, de cel putin 20 de ani. De asemenea, in functie de alcatuirea lor, acestea pot fi: monocristaline, policristaline, cu strat subtire si hibride.
• Panourile monocristaline - Sunt cele mai rentabile deoarece produc cea mai mare cantitate de energie, sunt rezistente in timp si nu necesita suprafete mari pentru montare.
• Panourile policristaline - Au o rezistenta mai scazuta la temperaturile mari in comparatie cu cele mentionate mai sus. Chiar daca se gasesc la un pret mai scazut pe piata, acestea nu dau acelasi randament ca in cazul celor monocristaline.
• Panourile cu strat subtire - Pot fi alcatuite din diferite materiale fotovoltaice, sunt mai flexibile si pot fi utilizate si pe suprafete mai mari. Randamentul lor este acelasi, indiferent de gradele de afara.
• Panourile hibride - Ele pot transforma energie solara atat in apa calda, cat si in energie electrica. Un dezavantaj al acestora este ca nu pot fi utilizate in cazul acoperisurilor cu suprafete mari.

2. Panouri solare termice. In comparatie cu cele fotovoltaice, cele termice preiau energia solara si o transforma in energie termica. Specialistii recomanda utilizarea lor in special toamna si primavara. In lunile de iarna, acestea asigura in jur de 60-80% din necesarul de apa calda, iar vara dau randament de 100%. Indiferent de marimea sau forma panourilor, trebuie sa stii ca toate functioneaza in acelasi mod. Si cele termice pot fi la randul lor de doua tipuri: cu tuburi vidate (care ajuta la captarea energiei solare) sau panouri solare plane (alcatuite din placi de cupru). Primele au o eficienta mai mare si se intretin mai usor, iar cele plane sunt potrivite pentru toate tipurile de clima si pot fi utilizate si la incalzirea piscinelor.

Diferenta clara dintre panourile fotovoltaice si cele termice se refera la dimensiunea lor. In cazul celor fotovoltaice, o eficienta mai mare este direct proportionala cu suprafata intinsa necesara montarii. Cele termice au nevoie de o suprafata in concordanta cu cantitatea de apa si caldura utilizate pentru consumul zilnic in casa.

Documentele necesare in demersul pentru montarea unui panou solar sunt:
• Certificat de urbanism;
• Acord de mediu si avizul de mediu;
• Avizul de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC);
• Avizul de Salubritate;
• Aviz ISU;
• Avizul de telefonizare;
• Avizul de amplasament furnizor de energie;
• Avizul tehnic de racordare;
• Autorizatie de construire;
• Licenta de producere si acreditare a energiei electrice;
• Certificatul de racordare.

Pentru obtinerea fiecarui aviz ai nevoie de o serie de documente, printre care: cerere tip, act de proprietate, copie act de identitate, dovezi de plata (in cazul unor certificate eliberate), plan cadastral si planuri topografice, planul de situatie, etc.

Un material de Mirela Ionita

Foto credit: shutterstock.com
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu