Partajul - Cum se impart bunurile comune?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
03.11.2021
Partajul - Cum se impart bunurile comune?


Partajul presupune impartirea bunurilor comune si poate aparea intre parteneri, intre mostenitori sau intre soti. Acesta din urma poate avea loc in timpul casatoriei, in momentul divortului sau ulterior, si doar in cazul in care exista regimul comunitatii de bunuri. Daca o casatorie a avut loc sub regimul separatiei de bunuri, procedura nu mai este necesara. In majoritatea cazurilor, partajul implica si impartirea imobilului care a reprezentat locuinta familiei, iar rezolvarea se poate face pe cale amiabila sau nu.

In articolul de blog imobiliar de astazi sunt prezentate detalii referitoare la procesul de partaj. Pentru informatii suplimentare, va recomandam sa consultati un specialist in domeniul juridic.

Care sunt tipurile de partaj?
Partajul la divort imbraca doua forme: partaj voluntar si partaj judiciar.
1. Partajul voluntar. Se mai numeste si partaj amiabil deoarece, in acest caz, cei doi soti s-au inteles asupra bunurilor care revin fiecaruia. Dupa ce au cazut de comun acord, apeleaza la un notar. Cu ajutorul notarului se va incheia un contract de partaj, in care este mentionat fiecare bun si cui ii revine in mod exclusiv. Costurile pentru acest tip de partaj sunt mai reduse.

2. Partajul judiciar. Daca fostii soti nu se pot intelege cu privire la bunurile comune, atunci se ajunge in fata instantei judecatoresti. Instanta va trebuie sa asculte fiecare parte, sa analizeze toate informatiile (extrase bancare, contracte etc.) si sa ia o decizie pe baza acestora. Partajul judiciar este mai costisitor, partile implicate avand nevoie si de un avocat. Aici, bunurile se impart proportional cu cota-parte a fiecaruia.

De obicei, casatoria are loc sub regimul matrimonial al comunitatii legale, iar in situatia de divort, bunurile dobandite in timpul casatoriei (terenuri, case, apartamente, mobila, etc.) se impart. Daca sotii au optat pentru un contract prenuptial, masura nu mai este necesara. Trebuie specificat faptul ca nu toate bunurile care sunt dobandite in timpul casatoriei sunt considerate ca fiind detinute in coproprietate. Conform legii, exceptie fac urmatoarele:
• bunurile obtinute inainte de casatorie;
• bunurile obtinute prin mostenire;
• bunurile primite prin donatie, in afara cazului in care donatorul a prevazut in mod expres, in contractul de donatie, ca aceste bunuri sunt comune celor doi soti;
• fructele bunurilor proprii (chiria unui apartament mostenit de la parinti);
• bunurile de uz personal;
• drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala, cum ar fi drepturile de autor; premiile si recompensele; schitele si proiectele artistice;
• indemnizatia de asigurare si despagubirile pentru orice prejudiciu material cauzat unuia dintre soti;
• bunurile, sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu, precum si bunul dobandit in locul acestuia;

Cum se imparte un imobil si de ce acte ai nevoie?
In functie de caracteristicile imobilului, pot aparea urmatoarele situatii:
• imobilul este un bun dobandit de unul dintre soti inainte de casatorie si nu face obiectul partajului;
• imobilul este un bun dobandit de unul dintre soti inainte de casatorie, insa plateste rate la el cu partenerul; in cazul unui divort, cealalta parte care a contribuit va fi despagubita;
• imobilul a fost achizitionat de ambii parteneri si este pe numele amandurora; in acest caz, impartirea se va face in mod egal (unul dintre ei ramane cu imobilul si il va despagubi pe celalalt); daca niciunul nu doreste sa ramana cu imobilul, atunci se va vinde, iar suma se va imparti la doi;
• imobilul este achizitionat in timpul casatoriei de ambii parteneri, iar unul a avut o contributie mai mare; in acest caz, se va da cota-parte din contributie fiecaruia.

Acte necesare
Actele care trebuie prezentate in cazul impartirii unui imobil sunt aceleasi ca si in cazul vanzarii lui:
• actele de identitate ale sotilor;
• actul de proprietate;
• documentatia cadastrala;
• extrasul de carte funciara;
• certificat de atestare fiscala, eliberat pentru ambele parti;
• adeverinta eliberata de asociatia de proprietari, conform careia nu exista datorii la intretinere.
 
Un material de Mirela Ionita

*** Acest material are titlu informativ. Pentru recomandari de specialitatea, consultati un avocat sau un jurist.

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu