Intabularea unui bun imobil – Tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
01.11.2021
Intabularea unui bun imobil – Tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura


Dictionarul explicativ al limbii romane defineste intabularea ca fiind ’’Inscriere definitiva a unui act de proprietate sau a unui drept real imobiliar în cartea funciara’’. Intabularea in Cartea Funciara presupune prezentarea informatiilor actualizate legate de o proprietate: numele proprietarului, adresa imobilului, suprafata acestuia, evolutia juridica etc. Trebuie mentionat faptul ca prin intabulare pot fi precizate mai multe drepturi asupra unui imobil: dreptul de proprietate, de uzufruct, de uz și de servitute, dreptul de folosinta si drepturile reale de garantie, precum si dreptul de administrare, concesiune.

In baza unui document care atesta modul de dobandire al imobilului, proprietarul poate solicita unui inginer topograf sa faca masuratorile necesare. Acesta poate sa intocmeasca documentatia cadastrala conform normelor tehnice in vigoare (sa identifice, sa inregistreze si sa evidentieze imobilul/terenul in registre, in planuri cadastrale si pe harti), sa depuna si sa urmareasca toate etapele pana la avizare. Intabularea este indispensabila in procesul de vanzare al unui imobil sau in cazul altor moduri de instrainare precum: contract de intretinere, contract de donatie, contract de schimb, act de partaj etc. Exista totusi o exceptie care face referire la succesiune. Aceasta se poate face pe baza titlului de proprietate, a unei hotarari judecatoresti etc.

Pot vinde un imobil daca nu este intabulat?
Absenta intabularii arata ca proprietatea respectiva nu se poate instraina si nu poate fi utilizata in vederea unor operatiuni cu referire la dreptul de proprietate asupra ei. Cu alte cuvinte, daca vrei sa vinzi sau sa cumperi o proprietate, sa o donezi sau sa o schimbi, precum si in cazul solicitarii unui credit, nu o poti face fara sa ai documentele de intabulare.

Intabularea in cazul imobilelor noi sau in curs de construire
In cazul constructiilor noi, cei care doresc sa achizitioneze un apartament de vanzare care nu este inca finalizat/intabulat, vor semna mai intai un antecontract. Ulterior, cand apartamentul va avea extras de carte funciara, se va semna contractul final de vanzare. Dupa finalizarea vanzarii, dreptul de proprietate se va intabula pe numele noului proprietar intr-un termen de aproximativ 30 de zile. In acest sens, notarul trimite o cerere de inscriere a actului notarial la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara in a carui raza de activitate se afla imobilul.

Referitor la imobilele noi construite sau in curs de construire (fie bloc, fie casa), exista cativa pasi care trebuie respectati inainte de a se ajunge la intabulare: proiectare, autorizare, construirea efectiva, receptia constructiei si intabularea acesteia.
• In etapa de proiectare, un arhitect deseneaza proiectul care se va construi pe un anumit teren. Aici, se tine cont de conditiile existente in Certificatul de Urbanism, care fac referire la ce se poate construi in zona respectiva astfel incat sa se incadreze in arhitectura zonei.
• Orice noua constructie se face doar dupa obtinerea Autorizatiei de Construire. Aceasta se procura de la primaria localitatii sau orasului de care apartine administrativ terenul. Daca pe terenul exista deja o constructie care trebuie demolata, in paralel se obtine si o autorizatie de demolare.
• Urmatoarea etapa este construirea efectiva a imobilului/imobilelor. De aici, se urmaresc toate etapele pana al finalizarea acesteia, etape care vor fi consemnate in dosarul cladirii.
• La finalizarea constructiei se va efectua receptia lucrarilor care trebuie sa fie in conformitate cu avizele primite de catre reprezentantii primariei care au eliberat autorizatia de constructie. La receptie participa reprezentantul serviciului de urbanism al primariei, constructorul si beneficiarul cladirii.
• In final, se face intabularea constructiei. Dupa efectuarea intabularii noua constructie se va inscrie in Cartea Funciara.
 

Un material de Mirela Ionita

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu