Problema condensului - Cum o solutionam?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
25.01.2022
Problema condensului - Cum o solutionam?


Daca am intreba mai multi proprietari care sunt cele mai neplacute fenomene care se produc in locuinta lor in sezonul rece, cu siguranta condensul ar fi primul mentionat. Cu toate ca efectele produse de condens sunt vizibile (de la afectarea sanatatii celor din locuinta si a diminuarii confortului, pana la aparitia mucegaiului pe diferite zone din casa), factorii care duc la aparitia acestuia nu sunt atat de cunoscuti. Te-ai intrebat vreodata cum apare condensul? Eu cu siguranta am facut-o. 

In articolul de blog imobiliar de astazi sunt prezentati factorii care favorizeaza crearea condensului si cateva metode eficiente de evitare.

Probabil au fost multe dimineti in sezonul rece, in care ai gasit geamurile aburite sau peretii incaperilor umeziti. De fapt, asta inseamna condensul. O explicatie teoretica este aceea ca aerul inglobeaza diverse cantitati de vapori de apa si din acest motiv, cu cat aerul este mai cald, cu atat creste cantitatea de vapori de apa. Astfel, cand umiditatea aerului din incaperi ajunge aproape de saturatie, acesta nu mai reuseste sa pastreze vaporii de apa si apare condensul.
El apare in zona geamurilor si a peretilor externi deoarece acestea sunt zonele mai reci in comparatie cu aerul din interior.

Cativa dintre factorii care conduc la aparitia condensului
• umiditate ridicata in interiorul si in exteriorul imobilului, pe o perioada mai lunga de timp;
• lipsa aerisirii zilnice a incaperilor;
• temperatura exterioara mult mai scazuta;
• camere neincalzite cum trebuie;
• perdelele groase pot fi o bariera pentru aerul cald;
• pervazul care este fixat deasupra caloriferului, poate afecta incalzirea geamului;
• condensul poate ajunge si la pereti daca acestia sunt imbracati cu tapet sau alt material care nu permite desfasurarea optima a circuitului de incalzire.

Pe langa toti acesti factori, mai sunt cateva actiuni pe care le desfasori zilnic si care influenteaza crearea condensului, printre care: gatitul cu usa deschisa si fara utilizarea hotei sau a unui ventilator, dusurile fierbinti care nu sunt urmate de aerisirea baii, uscarea rufelor in interior etc.
Acum ca am stabilit care sunt principalii factori care dau nastere condensului, trebuie sa vedem si care sunt metodele de evitare a acestuia.

1. Aerisirea camerelor se numara printre cele mai rapide si simple metode prin care poti scapa de condens sau poti evita aparitia lui. Aerisirea fiecarei incaperi macar de 2-3 ori pe zi, pentru maxim 20 de minute poate face minuni. Indiferent de anotimp, aerisirea este necesara.

2. Este imposibil sa manevrezi vremea de afara dupa bunul plac, iar anotimpul rece poate sa vina cu temperaturi mai scazute decat te astepti. In acest caz, sansele sa apara condensul sunt mari si nu tin de tine. Totusi, conteaza foarte mult tipul de ferestre si usi pe care le alegi si mai ales calitatea acestora. Daca optezi pentru cele cu sticla termoizolanta si care au anumite particularitati ce asigura mentinerea temperaturii optime in locuinta, se poate sa nu te confrunti cu aceasta problema.

3. Mentinerea unui nivel optim al umiditatii in casa este iarasi o solutie eficienta. Se recomanda ca acest nivel sa fie intre 40-60 % si sa il reglezi in functie de temperatura de afara. Cu alte cuvinte, cu cat temperatura exterioara este mai scazuta, cu atat nivelul umiditatii trebuie sa fie mai mic (sub 30-40%).

4. Curatarea ferestrelor tale este obligatorie, mai ales pe timp de iarna. Este recomandata o curatare periodica a suprafetei exterioare a geamurilor, cu o solutie speciala sau o solutie eficienta, facuta in casa. Ulterior spalarii, poti folosi si o solutie anticondens.


Un material de Mirela Ionita


New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu - oferte imobiliare complete din Sibiu si zonele limitrofe.
Urmareste-ne si pe pagina noastra de facebook, instagram sau youtube. Postam continut nou zilnic.
Photocredit: google.ro