Pune-ti sub lupa proprietatea. Cat valoreaza?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
20.08.2021
Pune-ti sub lupa proprietatea. Cat valoreaza?


In procesul de vanzare/cumparare a unui imobil, un pas esential il constituie evaluarea imobilului respectiv. Un pret stabilit corect de catre un cunoscator, in urma unui raport detaliat, ofera siguranta unei investitii corecte. Proprietarul, oricat de bine intentionat este, va stabili un pret bazat pe considerente subiective. De asemenea, proprietarul se poate sa nu cunoasca toate detaliile care influenteaza si stabilesc valoarea un imobil pe piata si sa propuna un pret fie prea mare, fie prea mic. Daca pretul este prea mare, potentialii cumparatori vor compara imobilul cu altele asemanatoare de pe piata, iar daca este prea mic, acestia vor deveni sceptici cu privire la starea de fapt a imobilului.

O evaluare specializata nu trebuie sa se solicite doar in cazul achizitionarii unui imobil prin credit bancar, ci si cu orice alta tranzactie/schimb. Acest articol de blog imobiliar iti prezinta toate informatiile despre evaluarea unei produs imobiliar.

Cand soliciti un raport de evaluare a unui imobil?
Se poate solicita acest raport de catre vanzator sau cumparator, pentru o proprietate pusa la vanzare, inchiriere, ipotecata sau asigurata. De asemenea, se poate solicita si in cazul unui impozit sau pentru succesiune.
Valoarea unei proprietati stabilita de catre un evaluator difera in functie de scopul pentru care a fost efectuata.

In functie de ce criterii se stabileste valoarea unui imobil?
Evaluatorul autorizat poate stabili valoarea unui imobil in functie de doua criterii:
1. Raportare la piata
Acest criteriu este des folosit deoarece piata imobiliara dispune de numeroase oferte care prezinta detalii asemanatoare. Cu alte cuvinte, prin raportarea la imobilele vandute sau listate la vanzare care au caracteristici similare, se stabileste un pret pentru imobilul evaluat.

2. Raportare la venit
Raportarea la venit presupune determinarea valorii unui imobil pe baza costului care ar fi suportat de un proprietar pentru a inchiria un imobil asemanator. Specialistul studiaza capacitatea imobilului de a genera venituri fie prin capitalizare directa, fie printr-un venit lunar constant generat de o inchiriere.

Cum se desfasoara procesul de evaluare?
Pentru ca am stabilit deja ca un specialist este cel care determina un raport de evaluare autorizat si calificat, tot ce mai trebuie sa faci este sa urmezi cativa pasi. Mai intai, contacteaza un evaluator imobiliar si prezinta-i toate detaliile despre imobilul tau si scopul evaluarii solicitate.

De ce documente ai nevoie?
Evaluatorul poate solicita diverse documente. În cazul unui apartament, pot fi necesare urmatoarele acte:
• Incheiere de intabulare;
• Actul de proprietate;
• Schita sau releveu;
• Copie act de identitate.
Acesta mai poate solicita si planul de incadrare in zona, planul de amplasament si delimitare, un extras de carte funciara pentru informare etc. O parte din aceste documente va trebui sa le ceri fie agentului, fie dezvoltatorului imobiliar.

Cum alegi evaluatorul imobiliar?
Daca evaluarea se face pentru un imobil pe care urmeaza sa il achizitionezi prin credit, banca iti va pune la dispozitie o lista de evaluatori, dar daca ai nevoie de un raport de evaluare pentru un alt scop, va trebui sa gasesti tu un evaluator.

Agentul imobiliar care te ajuta sa tranzactionezi are abilitatile de a evalua un bun imobil. Agentii sunt buni cunoscatori ai pietei, au experienta si vad zilnic zeci de imobile. Opinia lor este pertinenta. Totusi, opinia autorizata si certificata de stampila unei institutii va cantari mai mult in cele mai multe cazuri.
Un material de Mirela Ionita

Foto credit: shutterstock.com
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele din portofoliul propriu.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu