Sezi - produse unicat din lemn, intr-un atelier din judetul Alba

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
29.04.2022
Sezi - produse unicat din lemn, intr-un atelier din judetul Alba

In materialul de astazi din rubrica noastra Oameni din Alba va prezentam povestea brandului Sezi, a carui fondatori sunt Octavia Lois si Lucian Lois. Ambii sunt absolventi ai facultatii de arhitectura si pasionati de traditii, acestia lucreaza pentru a da viata unor superbe produse din lemn. Pe langa faptul ca sunt frumoase si transmit multa emotie, aceste produse sunt o ancora la valorile si traditiile populare romanesti. Haideti sa vedem impreuna ce se intampla in atelierul Sezi din Hapria, judetul Alba, care sunt provocarile din acest business si cum pot ajunge produsele Sezi si in casa ta.

1. Buna, Octavia. Povesteste-ne despre SEZI. Cand a luat nastere si care este povestea acestei idei?

Sezi a aparut in urma cu aproape 8 ani. Eu eram studenta, Luci absolvise deja Facultatea de arhitectura din Cluj. Totul a inceput cu ideea Petranei Costa, bunica mea, de a crea un set de scaune, de fapt doua piese de mobilier desprinse dintr-un intreg. Aceste obiecte imbinate elegant si trainic reprezinta uniunea principiilor masculin si feminin.

Dupa ce am stabilit tema si conceptul, am plecat cu plansele in Bucovina la unchiul lui Luci, Constantin Donisan. In atelierul lui de tamplarie au fost realizate primele doua scaune care urmau sa stabileasca drumul nostru si pe care le-am denumit SEZI - sezi la casa ta, sezi pe scaun. Le-am oferit cadou de nunta unor prieteni, ei le-au facut poze faine, le-am pus pe internet, le-a vazut Adela Parvu, a scris un articol despre noi si au inceput comenzile. Noi nu aveam nici atelier, nici cunostinte de tamplarie, nici nu stiam ca vom face asta in viitor, dar am acceptat toate provocarile.

Am stat pe langa unchiul lui Luci destul de mult, pana ne-am dat seama ca ne place sa aducem la realitate proiectele din calculator. Radu Lois, tatal lui Luci, ne-a incurajat si ne-a ajutat sa construim un atelier de mici dimensiuni in curtea casei de vacanta din Hapria, jud. Alba. Am avut rabdare, ambitie si sustinere din toate partile de fapt. Avand rolul de proiectanti, ne-am orientat atentia spre folclor. Prin modelarea creatoare a traditiei populare la standarde contemporane, opera „Sezi" aduce in ansamblul culturii universale un aport propriu, punand amprenta poporului roman.

2. Cine se afla in spatele brandului SEZI?
Octavia Lois, Lucian Lois, iar de-a lungul anilor am avut diversi colaboratori alaturi de care am evoluat si carora le multumim: Ioan Dumitreasa, Viorel Bota, Cornel Chiorean, Dorel Arsan. In prezent colaboram cu Atelier53 din Deva. La ei in atelier ajung majoritatea proiectelor, mai ales cele complicate si de dimensiuni mai mari. Sunt talentati, atenti la detalii si ne bucuram cand ne consultam cu echipa lor la solutii tehnice. Au utilaje performante si accepta provocarile. Noi lucram la concepte, proiectare si organizare, vanzari, promovare, discutii cu clientii, dar avem si activitate in atelier, pentru ca ne place sa studiem proportii si sa mesterim. La partea de metal colaboram cu George Adam si cu Ciprian Dan. De asemenea, ne ajuta mult mamele noastre, atunci cand vine vorba de cusut pernite si alte indeletniciri care implica ac si ata.

3. Ce inseamna in zilele noastre sa ai un atelier de tamplarie si care sunt principalele provocari?
Este complicat. Mai ales acum, cand lemnul e scump si se gaseste tot mai greu, la care se adauga si restul cheltuielilor din atelier. Iar oamenii priceputi, meseriasii, tamplarii talentati sunt tot mai greu de gasit. Noi avem o echipa faina de tineri cu care colaboram, iar atelierul nostru il folosim pentru produsele mai micute, prototipuri, studiul formelor.

4. A influentat pandemia Covid19 brandul pe care il conduceti?
Da, am avut mai multe comenzi in asa zisa pandemie, fiindca oamenii si-au dat seama ca mediul in care traim ne influenteaza si e important ca obiectele din jur sa fie personalizate, incarcate de emotie si energie buna.

5. Care sunt sursele de inspiratie pentru obiectele realizate de voi?
Carti vechi cu mobilier si arhitectura romaneasca, excursii, expozitii, muzee, selectarea atenta a paginilor pe care le urmarim online.

6. De unde achizitionati materia prima pentru confectionarea produselor? Am auzit ca pretul lemnului a crescut considerabil si stiu ca voi folositi 90% lemn. Cum ati gestionat aceste provocari de pe piata materialelor de constructie?
De-a lungul anilor am achizitionat lemn de la un depozit din Teius, dar cel mai mult in ultima vreme luam panouri gata stratificate din stejar de la Valger Lemn, Blaj si panouri de tei de la Boca Panel, Botosani.



7. Realizati lucruri foarte frumoase folosind doar lemn. Cauta oamenii astfel de produse? Sa intelegem ca ne intoarcem putin la origini, la mobilierul de lemn din bucataria bunicilor, facut manual de tamplarul din sat?
Multumim. Da, este o categorie de persoane care apreciaza si cumpara in continuare produse din lemn masiv. Ne intoarcem la origini, dar folosim tehnologia si detaliile care satisfac nevoile prezentului. Oricum, noi credem ca arta trecutului romanesc renaste viguroasa si se indreapta spre noi orizonturi.

8. Povesteste-ne, te rog, la ce lucrati in prezent si ce planuri aveti pentru viitor?
In prezent lucram la cateva proiecte in paralel: un pat masiv din stejar cu spatar decorativ ca la bancuta „Radacini si aripi”; noptiere metalice imbinate cu lemn – o colaborare cu Anadora Lupo, o troita – Stalpul cerului; ceva design grafic; rafturi decorative si niste lazi de zestre; Prasnele – leagane care se rotesc; masute de cafea; doua scaune pentru miri – suntem nasi anul asta de doua ori; Arome Cusute coase pernite; mai sunt in lucru patru scaune din colectia Anotimpuri, o bancuta si o masuta Dovleac, care vor fi expuse in Germania luna viitoare. In paralel lucram pe terenul nostru, care trebuie curatat si pregatit pentru doua casute traditionale care vin la toamna – intr-una din ele va fi magazin cu muzeu Sezi.

9. La final, iti multumim tare mult ca ne-ai introdus putin in lumea Sezi. Spune-ne, te rog, cum pot lua legatura clientii interesati cu voi? Va gasesc doar in online sau exista si un showroom?
Ne gasiti online pe site sezi.ro, instragram sezi.ro, facebook Sezi, mail sezibrand@gmail.com, la tel. 0758250011, si peste vreun an sau doi va fi si un magazin fizic, aici langa atelier, la Hapria.