Tipuri de case din lemn

15.05.2020, Autor: Magdalena Gliga
Tipuri de case din lemn

Lemnul este un material de construcție folosit dintotdeauna și preferat de multe țări de pe mapamond. În timp ce Statele Unite, țările din Peninsula Scandinavă și cele din vestul Europei preferă astfel de locuințe, românii sunt ușor reticenți cand vine vorba de construcția unei case care să nu fie din cărămidă.

Totuși, casele de lemn reprezintă o variantă mai ieftină, mai rapidă și foarte utilă pentru mulți oameni. Lemnul reprezintă varianta optimă mai ales acum cand oamenii isi dramuiesc si ultimul banut pentru a-si vedea visul implinit - acela de a se bucura împreună cu familiile lor de o casă frumoasă, spațioasă, cu teren mare.

Casele de lemn sunt foarte versatile și se impart în patru categorii mari : case din structuri prefabricate, case pasive, căsuțe de lemn pe roți și case din lemn rotund. Haideți să vedem împreună cum se diferențiază fiecare.

A. Case din structuri prefabricate


Casele prefabricate au pereții făcuți în fabric. Aceștia sunt transportați la locul unde va fi coonstruită casa și pe o fundație de beton făcută de proprietar, are loc montarea efectivă a casei și îmbinarea elementelor prefabricate. Materialele prefabricate sunt tratate corespunzător și rezistă zeci de ani. Casele de acest tip se construiesc rapid, costă mult mai puțin în comparație cu cele din cărămidă sau beton și sunt din ce în ce mai apreciate de români. Spre exemplu, structura unei case de acest tip poate costa cu 40% mai puțin decât o structură de beton.

B. Case pasive


Casele de acest tip reprezintă cea mai modernă variantă de case de lemn. Locuințele pasive sunt construite pentru a fi cât mai ecologice și cât mai economice. Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, tinerii din pătura de mijloc aleg să-și construiască locuințe sustenabile, în ton cu vremurile pe care le trăim.

C. Căsuțe de lemn pe roți 


Acest tip de case de lemn sunt construite pe șasiu și pot fi remorcate de autovehicule care pot trage până la 3.5 tone. Aceste căsuțe au între 4 și 7 m lungime, în funcție de modelul ales și de preferințele clientului. Cât despre înălțime, ele au în jur de 4 m și 2.5 m lățime. Locuințele sunt open space, singurul spațiu separat fiind baia. Acestea au izolație bună și pot fi întrebuințate atât vara, cât și iarna. Totuși, cel mai des sunt alegerea clienților care vor o căsuță de vacanță.
 
 

D. Case din lemn rotund / bușteni.


În nordul țării sunt numeroși constructori care realizează case din bușteni. Aceștia sunt curățați de coajă printr-o prelucrare hidraulică și sunt asamblați prin chertare, fără folosirea accesoriilor metalice. În zonele de îmbinare se folosește izolație naturală, astfel încât locuințele de acest tip sunt perfect izolate.

Casele din busteni sunt foarte rezistente și au o durată de viață ridicată, iar întreținerea lor nu necesită multă muncă. Printre alte avantaje menționăm capacitatea mare de a înmagazina căldura și un grad mai mic de umiditate, dat fiind că lemnul absoarbe umezeala. În plus, îmbinările perfecte și structurile masive ale materialelor oferă rezistență mare la cutremure și alte calamități naturale.
Foto credit: google.ro
Agentie imobiliara in Sibiu