Totul despre certificatul de performanta energetica

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
28.07.2021
Totul despre certificatul de performanta energetica


Certificatul de performanta energetica este un document care are caracter obligatoriu daca vrei sa iti vinzi sau inchiriezi locuinta ori vrei sa faci renovari majore. Acesta contine informatii referitoare la eficienta unei cladiri din punct de vedere energetic. Mai exact, acesta stabileste ce cantitatea de energie se foloseste pentru a ilumina sau a produce apa calda menajera pentru imobilul in cauza. Persoana care intocmeste acest act este un auditor energetic atestat, iar acesta are o valabilitate de 10 ani de la momentul eliberarii.
Inspectoratul de Stat in Constructii este responsabil cu verificarea aplicarii unitare a prevederilor legale in ceea ce priveste performanta energetica.

Un imobil eficient energetic se vinde la un pret mai bun. Cum stabilesti cat de mare este gradul de eficienta energetica? Auditorul energetic efectueaza niste calcule specifice si in functie de datele obtinute se stabileste o clasa energetica. Astfel, este relevant sa stii pe ce se bazeaza certificatul, cand este necesar si cum il poti obtine.

Performanta energetica a unei locuinte este definita ca „energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legale de utilizare normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul”. (sursa dreptonline.ro).

Calculele realizate pentru a se stabili performanta energetica a locuintei se fac in functie de cativa factori:
• izolatia termica a cladirii;
• efectele clădirilor din vecinatate;
• sursele proprii pentru producerea energiei;
• detaliile tehnice ale locuintei si ale instalatiilor de asemenea;
• amplasarea si proiectarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori;

Certificatul energetic are la baza doi indicatori: clasa energetica, incadrata de la A la G (clasa A fiind cea mai eficienta din punct de vedere energetic) si nota energetica (cuprinsa intre 1 si 100, nota 100 fiind cea mai buna). Acesta se obtine in urma unei solicitari din partea beneficiarului, fiind de ajutor si obligatorie o vizita facuta de auditor la imobilul respectiv.

Cand este nevoie de un astfel de certificat?
Acest document este necesar in primul rand atunci cand se efectueaza o tranzactie imobiliara. In lipsa lui, contractul de vanzare poate fi atacat in instanta sau declarat nul. De asemenea, daca locuinta se achizitioneaza prin programul Noua Casa, exista o conditie si mai precisa care trebuie indeplinita: locuinta trebuie sa fie incadrata in clasele de eficienta energetica A, B sau C.

Atentie, certificatul energetic nu trebuie confundat cu auditul energetic. Acesta din urma este de o complexitate mai mare si ofera solicitantului alternative de modernizare a instalatiilor termice, energetice si a celor de apa calda.

Pentru a obtine acest certificat ai nevoie de urmatoarele:
• solicitarea facuta de tine;
• contractul cu auditorul energetic;
• actele date auditorului energetic - planul locuintei; informatii referitoare la anul de construire al cladirii, zona in care e construita, memoriul de arhitectura procurat din proiectul de arhitectura, detalii referitoare la pozitia geamurilor, izolatia cladirii;
• date stranse de auditor - prin vizitarea locuintei.

Ce utilitate are certificatul energetic?
• garanteaza valabilitatea anumitor acte - te ajuta in momentul vanzarii sau inchirierii locuintei;
• certifica finalizarea lucrarilor de construire - procesul verbal incheiat la finalizarea constructiei este considerat nul daca nu este insotit si de o copie a certificatului;
• pune la dispozitie informatii importante - referitoare la cum consuma energie locuinta ta pentru incalzire sau racire;
• pret corect pe piata imobiliara, in functie de clasa energetica in care este incadrata locuinta;
• ajuta la evitarea anumitor riscuri.
Un material de Mirela Ionita

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu