Cu siguranta fiecare din noi am fost macar o data in postura de a cumpara sau de a vinde un imobil. Sau cel puțin în postura de chiriaș. Indiferent de situatia, probabil ai avut nevoie de ajutorul unei agentii imobiliare, pentru ca tranzactia să se incheie rapid si sigur. Dar cum alegi agenția potrivită pentru tine?
Asadar, am pus pe hârtia virtuală 10 sugestii de luat in considerare pentru a alege cat mai bine agentia imobiliară care vrei să te reprezinte.
1. Caută informaţii despre agenţia cu care te-ai gândit să colaborezi.
Experienţa şi traiectoria profesională pe piaţa imobiliară sunt două aspecte primordiale pentru a analiza o agenție imobiliară. Acest prim pas este esenţial pentru a observa seriozitatea şi loialitatea agenției faţă de clienţi, dar și portofoliul lor și alte articole corelate.
2. Caută consiliere profesională.
Sunt multe ocaziile in care apelezi la familie sau chiar prieteni pentru a te sfătui, nu-i asa? Totusi, când vine vorba de o tranzacţie imobilară, sfatul nostru este să apelezi la un expert care va aduce obiectivitate în tot acest proces, fără a lăsa loc de aşteptări false.
3. Ai ales agentul tău? Întreabă-l lucruri concrete.
Este foarte important să știi cum se face marketingul agentiei şi pe ce portaluri va fi publicata proprietatea pe care o ai de vanzare sau unde poti vedea ofertele agentiei. Este bine să știi care este procedura dupa care lucrează, pe ce site-uri publică agenţia şi de asemenea cât de amplă este baza de date a potenţialilor cumpăratori.
4. Verifică dacă agentia ‚profită’ la maximum de noile tehnologii.
Lumea a evoluat, tehnologia propune noi si noi metode de promovare. Este important ca o agentie imobiliara sa fie mereu prezenta in online, sa tina legatura cu clientii și sa aibă content bun pe canalele de social media.
5. Solicita informaţii reale şi obiective.
Vorbeşte cu agentul imobiliar ca şi cum acesta ar susține un interviu. Alege sa lucrezi cu agentul care are are cele mai bune cunoştinte despre imobile, care cunoaste piaţa imobiliara şi este la curent cu toate aspectele legale.
6. Feriţi-vă de acei agenţi care supraevaluează sau subevaluează proprietăţile
Doar pentru a reuşi să preia o proprietate sau pentru a realiza o vânzare. Recomandarea noastră este să nu lucrezi cu cei care promit să vândă imobilul la un preţ mult mai mare decât cel din piaţă. Caută acea agenţie care iţi propune o ofertă rezonabilă şi realistă.
7. Observă capacitatea de mediere a agentului.
Când te întâlneşti cu agentul ales, observa cum manageriază relaţia cu tine, cum găsește soluții pentru problemele care apar. În viitor el va fi persoana care va media relaţia dintre tine şi cumpărător și este esential să simti permanent ca esti bine reprezentat.
8. Feedback-ul oferit de foştii clienţi ai companiei este una din armele secrete care vă vor ajuta să vă duceţi misiunea la bun sfârşit.
Cunosti persoane care au colaborat deja cu respectiva agentie imobiliara? Nu te sfii sa ceri o opinie, sa vezi daca au fost multumiti de servicii si/sau ce probleme au intampinat. Părerea cunoscuțlor este de cele mai multe ori pertinentă și vei putea alege mai ușor.
9. Un alt pont este să fii cu ochii în patru la recenziile agenției
Atât pe site-ul companiei cât şi pe paginiile de pe reţelele de socializare. Reviewurile primite sunt foarte relevante cu privire la imaginea agenţiei. Ele reprezintă un factor decisiv în formarea unei imagini despre companie. Asadar, daca ai un
apartament de vanzare in Sibiu si nu stii cu ce agentie sa lucrezi, cauta si citeste recenziile pe care agentia respectiva le are pe google si/sau pe facebook.
10. Transparenţă in ceea ce priveşte modul de colaborare.
Fii atent la cum se prezintă condiţiile de colaborare, citeşte cu atenţie contractul, observă cât de deschis este agentul în ceea ce priveşte contractul. Dacă ai intrebari, este normal sa primesti explicatii.
Este foarte important să fii atent la toate detaliile atunci când vrei să apelezi la o agenţie imobiliară, pentru a fi linistit si increzator ca ai luat decizia corecta. In acest fel vei stii ca esti reprezentat asa cum trebuie, pentru ca tranzactia imobiliara sa fie un succes.
Un articol de Silvia Lupșor
Foto credit: shutterstock.ro