Andrei Oltean despre Festivalul de Artă Stradală de la Sibiu

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
15.04.2020
Andrei Oltean despre Festivalul de Artă Stradală de la Sibiu

Unul dintre oamenii faini din Sibiu este Andrei Oltean, directorul Festivalului Internațional de Artă Stradală găzduit în ultimii ani la Sibiu. Acesta ne-a răspuns la câteva întrebări legate de artă, de festival, de turul de artă stradală și de alte lucruri interesante.

1. Hello Andrei. Ne-am întâlnit să vorbim astăzi despre festivalul de artă stradală care aduce culoarea în Sibiu. În primul rând, ce este această artă stradală?

Hello, New Concept Living. Păi hai să începem cu începutul și să vă spun câteva cuvinte despre ce înseamnă arta stradală. Forma de exprimare prin desene a început din antichitate. Ne referim aici la picturi, sculpturi rupestre, peșteri însemnate. Ulterior, această artă a îmbrăcat milioane de forme.
Spre exemplu, Mafia din USA – New York, folosea arta stradală pentru a delimita zonele, pentru a-și însemna teritoriul. Se utilizau atât texte, cât și simboluri.
În România a existat o mișcare tânără în anii 1980, iar ulterior în demersuile – Jos Ceaușescu -. Aceasta a fost prima manifestare de artă stradală, a fost puternică și a fost reprezentată de repetate episoade de vandalizare împotriva Guvernului. Astfel de manifestări au avut loc inclusiv la Sibiu. Mai târziu, în anii 2000, artiștii își dădeau tagg-uri, puneau o etichetă pentru a răspândi un mesaj sau pentru a-și concesiona o clădire, urmând ca acolo să ia naștere o lucrare de artă.

Astăzi, arta stradală propune înfrumusețarea orașului prin artă. S-a renunțat la revoltă, astăzi ne dorim să aducem frumusețea într-un Sibiu oricum frumos. Am adus în cadrul festivalurilor organizate mai mulți artiști care desenează în culori, sprayuri, artiști care au tehnici superbe de lucru, muraliști. Astfel, rezultatele nu pot fi decât opere de artă în adevăratul sens al cuvântului.



2. Când a început Sibiu International Street Art Festival în Sibiu?

Prima ediție a festivalului Sibiu Street Art Festival a avut loc în anul 2014. A fost și este în continuare primul festival care a pictat instituțiile de învățământ din țară, iar acest lucru ne bucură nespus. Am reușit să schimbăm fața orașului, dar și mentalitățile oamenilor. Am intrat în sufletul copiilor, lucrările noastre fiind prezente încă de la început pe școli. Credem cu tărie că educația celor mici este primordială și ne dorim ca pe viitor să avem mase mai educate.

3.   De cine sunt bugetate aceste proiecte frumoase pe care le realizați în Sibiu?
Ca orice demers cultural, beneficiem atât de fonduri private, cât și de fonduri publice. Ne bucurăm de sprijinul Primăriei Sibiu care ne acoperă o mare parte din costurile festivalului, cotizăm și personal, dar avem și parteneri privați. Proiectele culturale sunt multe, astfel că finanțarea se împarte. De aceea este esențial să avem și sprijn din privat.

4.   De unde își găsesc artiștii care dau viață clădirilor din Sibiu inspirația? Sau mai simplu, cum se decide ceea ce urmează să fie pictat?
Artiștii își găsesc inspirația în viața de zi cu zi, iar viziunea lor se transpune frumos prin intermediul desenului, al coloristicii și al formelor. Viziunea are de asemenea și o parte abstractă. Anterior festivalului există un Call for Application, atunci când se înscriu artiștii.

Comisia analizează lucrările în funcție de temă și istoric și se aleg acele proiecte care urmează să fie pictate pe clădirile din Sibiu. În funcție de temă, ne dorim să alegem lucrări apropiate dn punct de vedere al cromaticii. După ce se aleg lucrările, alegem locațiile. Oamenii sunt din ce în ce mai deschiși în ceea ce privește locațiile, dar încă ne lovim de mentalități vechi și de frici.

5.   Care sunt cei mai cunoscuți artiști care au realizat picturi în Sibiu?
Cei mai mari artiști din țară vin mereu cu drag la Sibiu. Printre aceștia menționez Pisica Pătrată, Sweet Damage Crew, Ortaku. Avem și artiști internaționali, spre exemplu Francisco Camilo (Portugalia), Wasp Elder (UK), Dinho Bento (Brasil). Brazilia este de altfel cea mai în vogă țară la street art, dar vine tare din spate și Rusia. Spre exemplu, în Rusia sunt restricții cu panourile publicitare, dar autoritățile dau voie artiștilor să picteze reclame pe fațadele clădirilor.



6.   Știu că pe lângă picturile superbe de pe clădiri, SISAF propune un program mai complex în fiecare an. Ne poți da câteva detalii?

Sigur că da. Pe lângă picturile de pe clădiri, SISAF vine în întâmpinarea iubitorilor de artă cu workshopuri de pictură, street art, șabloane, avem proiecții de film, demonstrații live de pictură și multe altele. Câteva preferăm să rămână surpriză până la momentul festivalului. Totuși, în acest an, datorită pandemiei de Coronavirus, aceste evenimente vor fi limitate.

7.   Ce înseamnă Street Art Tour?
Street Art Tour este primul tur de artă stradală din România, inaugurat de noi în anul 2014. Au urmat câteva replici la nivel național. Ne bucurăm că am fost inspirație pentru alții și susținem toate demersurile pentru artă.

8.   Care sunt planurile pentru SISAF 2020? Care sunt artiștii pe care îi vom găzdui la Sibiu.
Respectăm întocmai izolarea impusă de autorități și trebuie să recunoaștem că în 2020 vom avea un festival altfel, nu neapărat ca și content, dar diferit ca și formă. Maxim 3 artiști lucrează o dată la o lucrare, deci nu poate fi vorba de aglomerație sau încălcarea restricțiilor. Astfel, festivalul ar putea avea loc și azi, să zicem.

Totuși, condițiile actuale ne vor determina să limităm evenimentele organizate adiacent festivalului.
Însă fără dar și poate, festivalul va fi unul interesant. Tema este ORIGINS, reflectând și ea vremurile actuale. Ne determină să ne întoarcem la origini, la bazele noastre. Să accentuăm bunătatea, ajutorul reciproc și altruism. Să revenim la acele vremuri când valorile nu erau banii sau funcțiile, ci lucrurile pure, simple a căror importanța a mai scăzut în timp, din păcate. 

9.   Care este feedbackul sibienilor vis a vis de demersurile acestui festival?
Feedbackul oamenilor este mulțumitor. Oamenii se bucură din plin de culoare, de schimbarea adusă în oraș an de an, de animația care ia naștere pe un zid tern și gri, spre exemplu. Ne bucurăm de un sprijin incredibil din partea voluntarilor. Fără ei desfășurarea festivalului ar fi aproape imposibilă.

10. În final, spune-ne te rog, ce înseamnă SISAF pentru Sibiu?
Sibiu International Street Art Festival înseamnă revitalizarea orașului prin artă. An de an ne dorim să ajutăm la înflorirea Sibiului, să umplem străzile de culoare și să aducem bucuria pe fețele sibienilor și nu numai. Festivalul a fost promovat în fiecare an pe canalele media la nivel national, așa că toți românii se bucură de asta.
În același timp, festivalul continuă mișcarea artistică începută în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Ne bucurăm că avem idei bune, care sunt preluate și de alte comunități, orașe din România și chiar și de afară.