Cârciuma din Bătrâni – 20 de ani de ospitalitate în Muzeul Satului

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
03.02.2020
Cârciuma din Bătrâni – 20 de ani de ospitalitate în Muzeul Satului
Restaurantul Cârciuma din Bătrâni este un local cu tradiție în Sibiu și care se află într-un loc atât de drag sibienilor: Muzeul Satului. Construit încă din 1850, restaurantul poartă urmele vechimii și oferă vizitatorilor săi o experiență unică în inima celui mai mare și spectaculos muzeu în aer liber din Europa. În continuare, vă invităm să descoperiți povestea restaurantului din discuția pe care am avut-o cu domnul Constantin Teodorescu. 

1. Bună ziua, domnule Teodorescu. Vă mulțumim că ne-ați primit cu atâta căldură. Spuneți-ne vă rog cum au fost începuturile restaurantului Cârciuma din Bătrâni?
Bună ziua și bine ați venit. Au trecut 20 ani de când Cârciuma din Bătrâni primește oaspeții în Muzeul Astra din Sibiu. Prima dată am avut un restaurant similar în cartierul Vasile Aaron, la parterul unui bloc, iar în anul 2000 ne-am mutat aici, în mijlocul naturii.

2. Restaurantul are o locație deosebită în Sibiu. Care este povestea din spatele acesteia?
La începutul anului 2000, în timp ce aveam deja o afacere care mergea bine în Sibiu, am aflat că va fi o licitație pentru această locație. Înainte au mai fost și alte restaurante aici, dar nimeni stabil, s-au tot schimbat. Au fost trei sau patru participanți la acea licitație, am încercat și noi și am obținut locația. O perioadă am avut ambele localuri, iar în scurt timp am rămas doar cu cel de aici.

3. De unde a început la dumneavoastră pasiunea aceasta formidabilă pentru a susține un restaurant de calitate?
Am apreciat mereu serviciile de calitate, mâncarea bună și mi-a plăcut dintotdeauna să socializez, să cunosc oameni și să îi poftesc la masă. Acestea au fost și bazele acestei afaceri din industria HORECA. În ultima perioadă m-am retras ușor, ușor din business și au rămas cei doi fii ai mei responsabili. Este o afacere de familie în continuare, ne consultăm adesea, dar nu vreau să le știrbesc din autoritate. Eu mi-am făcut treaba și acum sunt sigur că am lăsat afacerea pe mâini bune.

4. Ce părere aveți despre piata restaurantelor românești? Ce alte restaurante din Sibiu / Romania vă plac și le vizitați mereu cu plăcere?
Sunt mai multe restaurante în care m-am simțit excelent de-a lungul anilor. Fiind și în breaslă, pe unele le-am analizat mai îndeaproape dar prefer să nu le menționez nominal. Consider că lucrurile diferă în funcție de specificul unui restaurant, de locația lui și de multe alte lucruri. Personal cred că dacă ești om serios și pui clientul e cel mai important pentru tine, este loc mereu pentru toată lumea.

5. Cât de important este serviciul (chelnerii, în principal) într-un restaurant? Care este politica Cârciumioarei legată de servicii?
Serviciul este cel mai important, atât la noi cât și la orice alt restaurant. Omul caută să fie întâmpinat cu un zâmbet, să fie servit cum trebuie, mâncarea să iasă la timp. Noi lucrăm cu aceeași oameni de când am deschis, iar dacă ești fidel oamenilor și ei rămân fideli. Avem grijă să îi recompensăm cum trebuie, în luna februarie toată lumea are concediu.

6. Cârciuma din Bătrâni este un loc frumos , tradițional, unde oamenii pot mânca sau bea o cafea între plimbările din Muzeul Satului. Este locația un plus pentru restaurant?
Cu siguranță locația este un plus pentru restaurantul ”Cârciuma din Bătrâni”. Ne bucurăm de un mediu ambiental unic în oraș și chiar în România, avem liniște, aer curat, case tradiționale, vara ne bucură florile colorate și ciripitul păsărelelor. Iar dacă noi apreciem toate aceste lucruri, cu siguranță și clienții le apreciază.

7. De-a lungul anilor au fost multe modificări în meniul restaurantului? Și dacă tot veni vorba de mâncare, care este specialitatea casei la Cârciuma din Bătrâni? Ce comandă oamenii iar și iar?
Nu am făcut modificări prea mari în meniu. Am ținut mereu ca mâncarea să fie 100 % tradițional românească, iar rețetele să fie cât mai apropiate de cele originale. Toate felurile de mâncare sunt gustoase, gustările reci, cele calde, deserturile. N-aș putea spune că avem o specialitate a casei.

8. Știu că organizați și evenimente private, nunți, botezuri, petreceri aniversare. Este cerere și pe acest sector?

Da, așa este, organizăm evenimente pentru oamenii care își doresc să celebreze nunta, un botez sau o aniversare într-un mediu unic. Noi mai avem un local mai sus în muzeu, înspre Rășinari. Acolo putem găzdui petrecerile mai mici, mai intime, capacitatea fiind de 80 de persoane. La Cârciuma din Bătrâni putem găzdui 300 de persoane.

9. Care a fost ziua (din istoria Cârciumioarei ) care v-a rămas întipărită cel mai frumos in minte? Poate un oaspete deosebit sau o zi specială?
Sunt multe, multe amintiri frumoase. N-ar fi corect să numesc una în special. Toate somitățile din Sibiu ne-au călcat măcar o dată pragul și toți străinii care trec prin oraș fac o haltă la un pahar de țuică aici.

10. În final spuneți-ne vă rog, ce înseamnă Cârciuma din Bătrâni pentru Sibiu?
Cârciuma din Bătrâni este cu siguranță un punct de reper, atât pentru sibieni cât și pentru cei din afara orașului.
Foto credits: Adrian Murgea - Photography, gogole.ro