Turnul Sfatului este "cea mai dinamică publicație din Sibiu". Lansată în anul 2009 de o echipă tânără de jurnaliști, Turnul Sfatului se remarcă prin rapiditatea și acuratețea cu care ne ține la curent cu tot ce este nou în Sibiu și nu numai. Am stat de vorbă cu Ștefan Dobre, redactor șef adjunct și vă invităm să aflați povestea publicației și echipa din spatele poveștilor.
1. Când a început povestea publicației Turnul Sfatului?
În toamna anului trecut am sărbătorit în redacție, alături de cititori, zece ani de existență. Am sărbătorit în luna septembrie așa cum știm noi mai bine, scriind o serie de articole prin care am încercat să evidențiem cum ne-am schimbat noi, locuitorii Sibiului, în ultima decadă. Cum a crescut Turnul Sfatului alături de Sibiu. De la turism și salarii, la sănătate și timp liber. Vă dau doar un exemplu scurt: Mai țineți minte cum arăta zona gării acum zece ani și cum arată acum? Ziarul nu poate exista fără sibieni, cei care ne citesc zi de zi, ei sunt rațiunea noastră de a fi. Dacă sunteți curioși, găsiți secțiunea ”TS 10 ani” pe site-ul nostru.
2. Ce v-a determinat să creați o publicație cu și despre Sibiu?
Ziarul Turnul Sfatului este sută la sută creația unor jurnaliști, absolvenți ai Facultății de Jurnalistică din cadrul ULBS, oameni cu experiență și însuflețiți de dorința de a scrie știri cu rigurozitate și seriozitate, așa cum am învățat noi odată în școală: Cu informații verificate din trei surse și articole clare, din care cititorul să înțeleagă cine ce a făcut, unde, cum și de ce. Ne ferim cât de mult putem de ”Citește aici! N-o să-ți vină să crezi!” sau ”EXCLUSIV! Bombă!”. Suntem liberi de orice influență și presiune politică și ne luăm salariile din câte știri scriem și cum le scriem. Sunt câteva zeci de mii de cititori zilnici care ne judecă, cu bune și cu rele, cărora le mulțumim că ne sunt alături.
3. Cine sunt persoanele din spatele publicației?
Deși nu ne prea place nouă să recunoaștem că îmbătrânim, dacă punem cap la cap toată experiența în presă a oamenilor din redacție cred că batem suta de ani. Pe de-o parte, ne mândrim, pe de altă parte, ne responsabilizează pentru că sibienii au așteptări mari de la noi. Numele fiecăruia dintre noi și ce facem îl găsiți pe site, la secțiunea de contact. Eu pot să mă mândresc și să mă bucur în fiecare zi că am ocazia de a munci cot la cot cu niște oameni extraordinari.
4. Care sunt membri fondatori?
Rare sunt cazurile în care o echipă reușește să stea unită câțiva ani la rând, darăminte 10 ani cât avem noi! La care se mai adaugă aproape încă pe atât, muncă tot în echipă, aceeași echipă, dar la alte publicații locale. Călin Bucur, Alin Bratu, Traian Deleanu și Bogdan Brylynski sunt membri fondatori ai ziarului Turnul Sfatului, alături de ei punând umărul și subsemnatul. Țin minte cum am ales numele ziarului, cum ne uitam la primii cititori, cum am savurat primele comentarii, primii prieteni pe facebook. E parte din sufletul nostru aici.
5. Care considerați că este principala provocare a comunității sibiene în acest moment?
Sunt multe aspecte pozitive și multe lucruri ce pot fi îmbunătățite. Mi-aș dori ca sibienii să fie o comunitate unită, să aibă același crez, să fie toleranți, inovativi, moderni și cu mai mult respect unii față de ceilalți.
6. Aveți foarte multe persoane care vă urmăresc pe paginile de Social Media.
Care sunt cele mai de interes informații pentru sibieni?
Știrile noastre abordează domenii diverse, de la detalii utilitare, precum străzi închise pentru lucrări, la idei și proiecte sociale, în editorialele colegilor mei. Scopul nostru este ca cine ne citește nu doar să afle tot ce se întâmplă în oraș, dar să înțeleagă mai bine comunitatea în mijlocul căreia trăiește. Vedeți singuri că în zilele noastre ne afectează de la ce se întâmplă în China până la ce declarații face președintele SUA. Nu vrem să furăm un click, să păcălim cu un titlu spectaculos pe facebook, vrem să oferim substanță, conținut. Dacă trebuie să evidențiez o secțiune, aș spune că anchetele colegului Traian sunt o specie aproape unicat în presa locală românească.
7. Am observat că publicați adesea fotografii foarte frumoase ale Sibiului. Aveți fotografi colaboratori sau sunt și imagini care vin de la cei care vă citesc?
Fotografiile din ziarul nostru sunt opera colegei Silvana Armat, cel mai bun fotograf de presă din Sibiu. Silvana caută ceva deosebit și atunci când face fotografii pentru un interviu și persoana intervievată stă la birou, dar și atunci când merge într-un cătun la capătul județului pentru un reportaj despre un caz social. Sincer, nu cred că a rămas un colțișor din Sibiu pe care ea să nu-l fi imortalizat. Inutil s-o laud eu, avem secțiune cu ”Galerie foto” pe site și vă puteți convinge singuri.
8. Aveți în plan să existe și o variantă printată a portalului "Turnul Sfatului"?
Turnul Sfatului a început ca un ziar în sensul clasic al cuvântului, un săptămânal tipărit, dublat de un site actualizat zilnic. În zilele noastre foarte puțini oameni mai citesc ziarul pe hârtie, toată lumea are telefoane, laptop-uri și PC-uri. E un trend global pe care, evident, noi n-am putut să îl evităm. Așa că am renunțat la ediția tipărită în urmă cu câțiva ani și ne-am concentrat pe online. În această perioadă numărul cititorilor unici lunari a crescut de la câteva mii la aproape o jumătate de milion. Cum am zis de la început, am învățat și încă mai știm să facem presă ca pe vremuri, sunt convins că unii dintre colegii mei sunt nostalgici după încadrarea în pagină, să fie ”cap limpede”, să aleagă titlurile potrivite, șabloane, șapouri și, mai ales, de entuziasmul primei pagini proaspăt ieșită de sub tipar. Dar trăim în anul 2020.
9. În final, spuneți-ne vă rog un gând bun pentru sibienii care vă urmăresc zi de zi.
Sibienii care ne citesc zi de zi ne cunosc. Pe unii dintre noi ne cunosc chiar personal. Le transmit doar să fie la fel de critici cu noi ca până acum, pentru că astfel ne ajută să fim mai buni în fiecare zi.
Foto de: Turnul Sfatului