Cartierul Valea Aurie - cartierul ideal pentru locuit din Sibiu

20.02.2020, Autor: Magdalena Gliga
Cartierul Valea Aurie - cartierul ideal pentru locuit din Sibiu

Cartierul Valea Aurie este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase și liniștite cartiere din orașul Sibiu. Acesta este situat între cartierul Ștrand, Parcul Sub Arini și Muzeul Național Astra. Amplasamentul într-o zonă liniștită, aproape de natură, dar totuși foarte accesibil face ca acest cartier să fie ideal pentru locuit.

Numele cartierului vine de la o cabană construită încă din anii ‘70 și care poartă numele frumoasei văi din apropiere. Toamna, valea este acoperită de frunze superb colorate, care transformă decorul într-un ținut de poveste, de unde și inspirația numelui.
Zona Valea Aurie este preferată de iubitorii de natură și de cei care sunt în căutarea unui mediu natural și liniștit, fiind ferită de agitația și aglomerația orașului.

Într-un studiu realizat de D&D Research în perioada noiembrie 2016 - august 2017 a rezultat faptul că Valea Aurie este cel mai liniștit cartier din țară și s-a aflat pe locul 16 în topul celor mai avantajoase cartiere din țară din punct de vedere al costului vieții.
 

Caracteristicile generale ale cartierului:

1. Perimetru

Suprafața cartierului este de aproximativ 23.85 ha. Este unul dintre cele mai mici cartiere ca și suprafață din orașul Sibiu, dar cu toate acestea, oferă locuitorilor săi un nivel de trai ridicat si este foarte căutat de clienții care caută un apartament de vânzare în Sibiu.
        

2. Delimitări

Cartierul Valea Aurie este delimitat de străzile:
• Islazului, Aciliu (Cartier Tilișca)
• Calea Poplăcii, Pictor Nicolae Grigorescu (Cartierul Ștrand)
• Iazului (Parcul Sub Arini)
• Agârbiciu (Pădurea Dumbrava)

3. Populația

Populația cartierului Valea Aurie este de aproximativ 11.300 locuitori. Deși este un cartier mic ca și suprafață, cartierul are un număr destul de mare de locuitori, iar numărul este în continuă creștere. Tot mai multe persoane caută locuințe în această zonă deoarece cartierul se află foarte aproape de punctele de interes din oraș, este aproape de parcul Sub Arini și Muzeul Național Astra si are multe școli și grădinițe, fiind preferat de familiile care au copii.

4. Tipuri de construcții


Cartierul este împărțit în două zone mari: de la Parcul Sub Arini până la Calea Poplăcii (str. Theodor Mihaly) sunt blocuri de apartamente (construite de aproximativ 40 de ani). De la Calea Poplăcii și până pe str. Islazului și str. Pictor Nicolae Grigorescu este o zonă de case. Acest lucru aduce un plus foart mare cartierului, având în vedere că organizarea cartierului este foarte bine concepută. Cartierul devine astfel un reper important pentru toți cei care își doresc achiziționarea unei locuințe în această zonă, deoarece există o gamă largă de apartamente și case de vânzare/închiriat.

5. Obiective turistice și instituții de interes

Când spunem Valea Aurie, gândul ne duce automat la Muzeul Național Astra și Grădina Zoologică. Întradevăr, sunt două obiective care atrag sibienii și turiștii în număr cât mai mare, mai ales în anotimpurile calde. Pe lângă aceste două obiective există și Parcul Sub Arini care este atât de iubit de sibieni și locul ideal pentru relaxare. Lângă valea creată de pârâul Trinkbach se află și Cabana Valea Aurie care astăzi este un restaurant cu același nume. Tot aici regăsim și parcul de joacă pentru copii, baza sportivă și Biserica Pogorârea Sfântului Duh cu Asociația filantropică "Sfântul Nicolae". 

De asemenea, în cartier se găsesc și grădinițe, școli generale, culte religioase, magazine, restaurante, stații de autobuz și taxi, parcuri pentru relaxare și spații de joacă pentru copii, cabinete medicale, farmacii.

6. Distanța față de centru

Un alt avantaj al acestui cartier îl constituie distanța mică până la punctele de interes din oraș. Cartierul se află la 12 minute de centrul orașului, ceea ce înseamnă o distanță de 4,8 km. Traversând această distanță mergând pe jos, se poate ajunge în jur de 45 minute în centrul Sibiului. De asemenea, având în vedere că infrastructura locală a mijloacelor de transport în comun este dezvoltată, se poate ajunge în jur de 20 minute cu autobuzul pe traseul 5. 

7. Infrastructura cu linii de transport în comun

Infrastructura mijloacelor de transport în comun este foarte dezvoltată. Se poate ajunge foarte ușor dintr-un capăt în altul al orașului, în cele mai multe cazuri traseul fiind direct.
Stațiile de autobuz se află pe Calea Poplăcii și str. Poiana (unde este capăt de linie pentru toate traseele menționate mai jos):

Linia 5 - Traseu - Valea Aurie - Gară
Linia 14
- Traseu - Valea Aurie - Cartier Reșița
Linia 15
- Traseu - Valea Aurie - Gară
Linia 16
- Traseu - Valea Aurie - Cartierul Tineretului
Linia 113
- Traseu - Valea Aurie - Europa Unită
Linia 116
- Traseu - Valea Aurie - S.C. Continental

8. Parcuri și zone verzi

La acest capitol, Valea Aurie se situează cel mai bine. Cartierul este mărginit de Parcul Sub Arini și Muzeul Național Astra, astfel încât este înconjurat de pădure. Există foarte multe parcuri și spații special amenajate pentru cei mici, multe din aceste locuri de joacă fiind amenajate de curând. Cele mai mari spații de joacă pentru copii sunt pe Calea Poplăcii și pe str. Ludoș, în spatele Bisericii, unde se află și Baza Sportivă.

Muzeul Național Astra este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume, întinzându-se pe o suprafață de 96 ha. Aici, vizitatorii muzeului sunt transpuși într-un alt univers, cel al vieții tradiționale transilvănene. Decorul natural și căsuțetele de lemn aduc an de an vizitatori din toate țările lumii. Astfel, zona devine un punct de atracție pe harta orașului.

De asemenea, Grădina Zoologică este un alt reper important al cartierului care atrage turiști an de an. Cu o suprafață de peste 20 ha, Grădina Zoologică din Sibiu a fost prima Grădină Zoologică din România.


Foto credit: google.ro
Articol de Magdalena Gliga