Casa de canepa: prietenoasa cu mediul inconjurator si sanatoasa pentru locatari

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
01.09.2020
Casa de canepa: prietenoasa cu mediul inconjurator si sanatoasa pentru locatari

Oana Suciu este un antreprenor sibian si mamica fondatoare a gradinitei Waldkinder si a proiectului Stonehemp impreuna cu sotul ei, Catalin Boteanu. Adoptand un stil de viata sanatos, Oana si Catalin au inteles importanta intoarcerii la natura si conectarea cu lucrurile cu adevarat importante.

Am stat de vorba cu Oana despre proiectele in desfasurare, despre inceputurile Stonehemp si despre ce a determinat-o sa deschida la Sibiu o gradinita nordica in inima naturii, la Sibiel.

1. Pentru sibienii care nu au auzit de Stonehemp, spune-ne te rog cu ce se ocupa si cine se afla in spatele business-ului?
STONEHEMP este un proiect de familie, care are la baza peste 10 ani de experienta in domeniul cultivarii si procesarii canepei si dorinta de a introduce in Romania un mod de a construi sanatos, natural si eficient din punct de vedere energetic, ideal pentru locuinte. STONEHEMP inseamna imbinarea unor materii prime traditionale si vechi de mii de ani, canepa si varul hidratat, cu tehnologia moderna pentru constructii si renovari “verzi”, sanatoase pentru locatari si prietenoase cu mediul inconjurator.
In spate sunt Oana si Catalin, parinti antreprenori, vegetarieni pasionati de un stil de viata sanatos, gatit, calatorii si sport. Industria formata in jurul canepei a fost cea care ne-a adus impreuna din domenii diferite, iar in acest moment ne dorim sa continuam pe acest drum cu un proiect comun cu care ne identificam 100% ca viziune si valori.
 

2. Majoritatea business-urilor pe care le-ai dezvoltat (Canah, Stonehemp etc) au la baza canepa. De unde dragostea pentru aceasta planta magica si cand ai descoperit-o?
Legatura mea cu aceasta “planta minune” a inceput in 2005, odata cu aparitia companiei Canah, unde am contribuit la construirea fabricii de la Salonta pentru procesarea semintelor de canepa, dezvoltarea produselor derivate si introducerea acestora pe piata din Europa. Am ramas in domeniul canepei si intre 2014 si 2017, participand la punerea bazei proiectului HempFlax in Romania, ceea ce a insemnat cultivarea canepei pe aprox 700 ha si construirea unei fabrici de procesare a tulpinilor pentru fibra. Fiind prezenta la targurile de profil in domeniu, am fost puternic impresionata de calitatile si diversitatea constructiilor pe baza de canepa si var, un domeniu relativ nou in Europa, astfel nascandu-se dorinta mea de a introduce aceste metode alternative de constructii si in Romania.


3. Care sunt costurile unei astfel de case, in comparatie cu materialele clasice folosite?
Costurile unei case din materiale naturale, cu finisaje naturale si tehnologii prietenoase cu mediul pe partea de instalatii termice, electrice etc. sunt cu siguranta mai ridicate decat cele pentru o casa din caramida cu polistiren si geamuri Pvc. Este greu sa dai cifre exacte pentru ca depind de foarte multi factori, care nu tin de zidaria de canepa si var. Ce este poate sugestiv este ca o casa cu zidarie si izolatie acoperis din stonehemp, executata in judetul Sibiu, la cheie (proiectare, executie, finisaje incluse, fara mobilier si corpuri iluminat) ar costa intre 1200-1400 euro/ mp construit.

4. Care sunt avantajele unei case construita din canepa si var versus o casa din caramida?
Este un material care respira, este permeabil la vaporii de apa, higroscopic, regleaza umiditatea din atmosfera prin absorbtia vaporilor, eliberandu-i atunci cand gradul de umiditate scade sub cel optim.
Aceasta calitate extraordinara este importanta atat pentru sanatatea locuitorilor cat si pentru sanatatea si conservarea in timp a constructiei. Reglarea umiditatii atmosferei interioare la un nivel optim de 40-60% umiditate relativa contribuie la inhibarea perpetuarii infectiilor virale si bacteriene, reactiilor alergice, astmului si a altor probleme respiratorii, previne aparitia acarienilor, mucegaiurilor si ciupercilor.

Este rezistent la foc si daunatori in mod natural, nu necesita utilizarea substantelor chimice, potential toxice, pentru sporirea acestor caracteristici. Aceasta calitate, impreuna cu permeabilitatea la vapori si natura higroscopica a materialului, transforma cladirile realizate cu Stonehemp in cele mai sanatoase medii pentru locuit.
Are emisii nete de carbon negativ, este un material natural 100%, sustenabil si biodegradabil, care absoarbe continuu CO2 dupa punerea in opera, acest aspect ducand, in timp, la transformarea varului hidratat in piatra de calcar. Aproximativ 165 kg de carbon pot fi inmagazinate in fiecare metru cub de zidarie, ceea ce face ca acest material sa fie unul ideal pentru cei care doresc sa abia un impact cat mai scazut asupra mediului inconjurator.
Imbina gradul inalt de rezistenta cu capacitatea de izolare si inertia termica ridicata, in comparatie cu celelalte materiale de constructie care au anumite deficiente, dupa cum urmeaza: betonul are rezistenta ridicata, dar nu izoleaza si este incapabil de a regla umiditatea, iar, pe de alta parte, materialele foarte bune izolatoare de tipul saltelelor de vata minerala sau lana nu au inertie termica din cauza densitatii mici, acestea avand probleme in gestionarea umiditatii.
 

5. Povesteste-ne despre un alt proiect foarte fain, gradinita Waldkinder si spune-ne care sunt avantajele invatarii in natura?
Waldkinder este de departe cel mai fain si plin de semnificatie proiect al meu, cu volum de munca pe masura :-). Este o comunitate de invatare prin joaca si explorare libera in natura, destinata copiilor cu varsta intre 1 si 6 ani. Este un loc creat si dorit de doua mame, prietena mea Liviana si cu mine, pentru copiii nostri, un loc de poveste unde copiii au acces nemijlocit la mediul natural si provocarile lui, in orice anotimp si prin experiente generate de propriile lor abilitati si interese, copiii isi hranesc intuitia, stima de sine si rezilienta fizica si emotionala. Ei sunt pregatiti astfel pentru viitor, oricum va arata el si cresc in armonie cu tot ceea ce ii inconjoara, constienti de unicitatea lor si atenti la nevoile celorlalti.

Noi credem in invatare in mediul natural, prin joc si experiente generate chiar de catre copii. Tot ceea ce facem urmareste această filosofie. Copilul este in centrul universului nostru, un univers sigur, cald, bland și amuzant care hraneste procesul natural de dezvoltare a fiecarui copil la nivel fizic, social, cognitiv, creativ si emotional.
 

6. De ce ai ales Sibiul, pentru ambele proiecte ale tale si ce te leaga atat de strans de acest oras?
Sunt nascuta in Sibiu si dupa 15 ani de Bucuresti am revenit acasa unde am ales Sibielul ca loc ideal de trait frumos si simplu.

7. Care este programul unui copil intr-o zi la gradinita Waldkinder?
Nu sunt cuvinte care sa poata transmite bucuria si energia unei zile aici. De aceea am filmat o zi obisnuita la noi: link film.
 
8. Este dificil pentru un copil care a fost obisnuit la gradinita Waldkinder sa se adapteze la sistemul clasic de invatamant dupa aceea? Cred ca asta este principala teama a parintilor.
Intr-adevar primim des aceasta intrebare, preponderent de la parinti sau persoane din afara comunitatii noastre. Parintii nostri au doua, trei dorinte legate de copiii lor, sa fie fericiti, oameni buni si sa fie sanatosi. Oameni buni și fericiți, cu gandul acesta crestem copiii care fac parte din comunitatea noastra. Cum altfel decat buni cand isi petrec tot timpul in natura, printre copaci, pasari si gaze si imprumuta de la ele armonia, rezilienta si bucuria lucrurilor simple, facute cu sufletul? Si cum altfel decat fericiti cand reusesc sa-si construiasca, inca din primii ani, echilibrul emotional, sanatatea fizica si increderea care ii vor ajuta sa se bucure de viata, oricum va arata ea maine si peste ani. Un astfel de copil se poate adapta la orice va intalni in viata, nu doar la scoala traditionala.
Am pornit acest proiect de la ideea ca singura constanta in viata copiilor nostri va fi schimbarea si pentru asta ii pregatim. Sa fie sanatosi, cu incredere ca se pot descurca in orice situatie, cu certitudinea ca sunt bine asa cum sunt in fiecare moment si nu trebuie sa ia o nota mai mare, sa fie primii sau sa treaca la urmatorul nivel ca sa devina cineva, ca sa “merite” respect si dragoste, cu fascinatia si bucuria gasita in lucruri simple astfel incat sa nu alerge dupa ceva maret ca singura optiune pentru fericire, cu increderea ca doar uniti si in echipa reusim orice ne propunem, ca unul castiga doar daca suntem toti bine si nu daca e primul sus si singur si cu respect si blandete fata de tot si toti cei care ne inconjoara.
Copiii nostri vor avea o trecere clara de la gradinita la scoala, indiferent ce scoala va fi si daca vor fi nevoiti sa viziteze o scoala traditionala cu sezutul in banca reprezentativ vor avea aceasta capacitate mai bine decat cei care au fost nevoiti sa stea la masa inca de la 2-3 ani.
In plus, concluziile cercetarilor actuale sunt in numar tot mai mare demonstrative pentru efectele pozitive ale educatiei in natura, prin joc si explorare: rezultate mai bune la testele internationale, sanatate fizica si stamina, intelegere mai profunda a conceptelor stiintifice si matematice, risc mai scazut de tulburari de atentie si o mai buna performanta academica, in general.

“The Last Child in the Woods, Richard Louv, Children & Nature Network (www.childrenandnature.org)"

9. La final, te rugam sa ne spui unde va pot gasi cei interesati de proiectele voastre si unde putem gasi mai multe informatii despre activitatile voastre.
www.stonehemp.com, www.waldkinder.ro.

Iti multumesc in numele echipei New Concept Living si iti dorim mult succes in viitor!