Ce este fosa septica si cum functioneaza?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
15.11.2021
Ce este fosa septica si cum functioneaza?


Atunci cand iti doresti sa construiesti o casa la periferie sau intr-un loc mai putin circulat, accesul la canalizare este o speta inevitabila in procesul de construire. Lipsa unei retele de evacuare a apei menajere este cu adevarat o problema si de cele mai multe ori, proprietarii apeleaza la fosa septica pentru a o solutiona.

Ce este fosta septica?
Fosa septica este o statie subterana la nivelul careia sunt colectate si curatate apele folosite in gospodaria individuala. In majoritatea cazurilor, aceasta este intalnita in zonele rurale, acolo unde nu exista o retea centrala de canalizare. Exista doua modalitati de eliminare a apei menajere: fie prin vidanjare, fie printr-un camp de drenaj. De asemenea, daca ai optat pentru fosa septica, o poti achizitiona preconstruita sau o poti construi tu.

Cum functioneaza fosa septica?
1. Apa menajera din locuinta trece prin conducte si ajunge in rezervorul fosei septice. Aici, reziduurile solide sunt separate de cele lichide. Reziduurile mai grele raman pe fundul rezervorului, iar uleiurile/grasimile raman la suprafata.

2. Cu ajutorul unor bacterii si enzime, particulele solide de la baza fosei septice sunt descompuse in particule mai mici.

3. Apa tratata este evacuata in sol prin reteaua de drenaj. Aceasta retea este alcatuita din tuburi gaurite, instalate in sol, la o adancime considerabila (cel putin 80 cm).

Autorizatiile necesare construirii fosei septice
Daca vrei sa iti construiesti o locuinta pe un teren care nu are reteaua de canalizare trasa sau nici macar in apropiere de acesta, atunci trebuie sa iti creezi propriul sistem de canalizare. Cu alte cuvinte, in proiectul tehnic trebuie neaparat sa fie specificat unde se va instala fosa septica sau bazinul vidanjabil. Fara aceasta specificatie, autoritatile nu pot emite certificatul urbanistic si autorizatia de constructie.

Tipuri de fose septice
Fosele septice se deosebesc prin tipul de material din care sunt construite. In acest sens, pot exista:
• Fose septice din beton - au o rezistenta indelungata, insa se pot crapa dupa un anumit timp;
• Fose septice din materiale plastice - pot fi din polipropilena sau PVC si sunt o alegere frecventa deoarece sunt mult mai usoare, se instaleaza mai rapid si sunt impermeabile;
• Fose septice din otel - rezista mai putin in timp deoarece poate aparea rugina si metalul se corodeaza;
• Fose septice din fibra de sticla – sunt mai rezistente fata de cele din beton sau otel, nu se sparg sau ruginesc si rezista mai mult in timp; fiind mai usoare, acestea sunt mai vulnerabile la greutatea supraterana.

Unde poti sa construiesti fosa septica?
Referitor la amplasarea bazinului sau rezervorului, exista cateva reguli de care trebui sa tii cont:
• terenul ales trebuie să fie plat, lipsit de copaci in apropierea zonei unde se va situa rezervorul (radacinile acestora pot afecta constructia si pot produce crapaturi);
• este indicat ca solul sa nu fie tasabil sau poros (pentru a nu afectua functionarea optima a acesteia);
• zona de deasupra fosei septice trebuie sa fie libera, fără greutati de orice fel pe ea;
• fosa septica trebuie construita la cel putin un metru de zidul exterior al casei si la minim 10 m de orice sursa de apa;
• tine cont de umiditatea si stabilitatea solului (s-ar putea sa fie nevoie de masuri in plus de stabilizare sau hidroizolare).

Intretinerea fosei septice
Chiar daca are o rezistenta lunga in timp, vidanjarea si inspectia fosei septice sunt obligatorii. Timpul de repetare ale acestor doua procese este direct influentat de obiceiurile de consum si de frecventa cu care fosa este folosita. In acest sens, este indicat sa eviti aruncarea obiectelor solide in WC, a mancarii solide etc. La un anumit timp, poti folosii solutii speciale pentru ingrijirea fosei, care se pot turna direct in WC.

In loc de concluzii
Inainte de a face orice fel de achizitie, este indicat sa te consulti cu un specialist in domeniu. Acesta te va sfatui cu privire la capacitatea si materialul din care sa fie facuta fosa septica ideala pentru nevoile tale.

Un material de Mirela Ionita

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu