Istoria din spatele istoriei. Ce detalii ascund denumirile unor strazi din Sibiu?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
11.11.2021
Istoria din spatele istoriei. Ce detalii ascund denumirile unor strazi din Sibiu?


Astazi, pentru a avea un nivel ridicat de accesibilitate si servicii cat mai calitative, orasele trebuie sa fie adaptate la necesitatile locuitorilor sai. Frumusetea oricarui oras sta in oamenii care il locuiesc, in cladirile pline de istorie, in evenimentele dedicate cetatenilor, etc.
Sibiu este unul dintre cele mai frumoase orase, cu o arhitectura aparte si un trecut care parca te urmareste la fiecare pas. Stradutele boeme se numara printre principalele atractii ale acestuia, turistii bucurandu-se de plimbari lungi si linistite. Daca unele nume de strazi inca nu ti-au atras atentia, acum este momentul.

In articolul de blog imobiliar de astazi sunt prezentate cateva strazi din Sibiu si istoria din spatele lor.

1. Strada 9 Mai. Denumirea strazii este stabilita in anul 1945, reprezentand sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial si totodata victoria fortelor aliate antifasciste in lupta cu Germania lui Hitler. Inainte sa se numeasca ,,9 Mai”, strada purta numele ,,Elisabeta”, care reprezenta una dintre portile Orasului de Jos. Traseul ei a ramas acelasi inca din perioada medievala, pastrand frumusetea trecutului si astazi.

2. Strada Vasile Aaron. A fost un nume reprezentativ pentru Iluminismul romanesc, fiind printre altele si jurist si traducator. Originar din judetul Alba, dupa ce termina studiile teologice la Blaj, urmeaza dreptul la Cluj. Dupa terminarea studiilor se stabileste la Sibiu si apara, in calitate de avocat, interesele romanilor in tinutul aflat sub jurisdictia sasilor.

3. Strada Aleea Fratii Buzesti. Ii este atribuit acest nume in anul 1982, reprezentandu-i pe fratii Radu, Preda si Stroe, mari dregatori sub domnitorul Mihai Viteazu. Preda a fost un postelnic sub Mihai Viteazu, fiind la conducere atunci cand domnitorul se afla in campanii militare. Radu era cel care se ocupa de aprovizionarea curtii, iar Stroe avea grija de masa domneasca. Foarte harnici si cumpatati, acestia au format si o ostire, bucurandu-se de numeroase victorii impotriva turcilor si tatarilor.

4. Strada Gladiolelor. Este cunoscuta sub acest nume inca din 1965. Aici a existat Biserica si Orfelinatul Terezian. Imparateasa Maria Terezia a construit aici case sociale pentru emigrantii austrieci veniti la Sibiu. Cartierul de case a rezistat pana in anii ’60, construindu-se apoi blocuri in loc. Ulterior emigrantii s-au stabilit in diferite sate din jurul Sibiului, iar imparateasa propune amenajarea unui orfelinat catolic in locul unde au existat casele. Orfelinatul este ridicat in 1858, transformandu-se in scoala . Din 1909, in fata orfelinatului se afla bustul imparatesei. Biserica a fost ridicata intre anii 1767-1771.

5. Strada Scoala de Inot. Se afla in zona centrala a Sibiului si poarta acest nume din anul 1921. Pe vremuri, la intrare in Parcul Sub Arini, exista Scoala de Inot a garnizoanei militare cezaro-craiesti. A fost deschisa in anul 1829 si inchisa in anul 1946 din cauza unor probleme de igiena.

6. Strada Valea Aurie. Initial numita strada Rogojinei, in anul 1991 devine Valea Aurie. Strada face parte din unul dintre cele mai frumoase cartiere cu acelasi nume din Sibiu. A luat acest nume in urma stralucirii aurii a florilor de bulbucel si papadie din zona. Florile acopereau valea in perioada de inflorire.

7. Strada Doamna Stanca. Astazi, este una dintre cele mai cunoscute strazi din Selimbar, insa nu multi stiu cine a fost persoana din spatele acestui nume. Doamna Stanca a fost sotia lui Mihai Viteazu. S-au casatorit in anul 1584, cand acesta era deja boier si au avut impreuna doi copii: Nicolae si Florica. Se spune despre aceasta ca a fost un mare sprijin pentru domnitor, sustuinandu-l sa ajunga in randul marii boierimi.

Un material de Mirela Ionita

Bibliografie: Aurelian Dobrota - ,,Strazile Sibiului. Dictionar explicativ al denumirii strazilor"
Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu