Ce sunt imobiliarele? Ce cuprinde piata imobiliara? Ce face un agent imobiliar?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
28.08.2023
Ce sunt imobiliarele? Ce cuprinde piata imobiliara? Ce face un agent imobiliar?


"Imobiliarele" se refera in general la activitatile, tranzactiile si proprietatile care sunt legate de piata imobiliara. Termenul este folosit pentru a descrie tot ceea ce tine de proprietatile imobiliare, inclusiv case, apartamente, terenuri si cladiri comerciale.

Piata imobiliara se refera la un sector al economiei care implica cumpararea, vanzarea, inchirierea si dezvoltarea proprietatilor imobiliare, cum ar fi case, apartamente, terenuri si cladiri comerciale. Aceasta este o piata in care se tranzactioneaza proprietati si drepturile asupra acestora.

Piata imobiliara este influentata de o varietate de factori, cum ar fi situatia economica generala, cererea si oferta de proprietati, ratele dobanzilor, tendintele demografice si dezvoltarile urbane.

Este o parte semnificativa a economiei, avand un impact direct asupra proprietarilor, dezvoltatorilor, investitorilor si a celor care cauta sa achizitioneze sau sa inchirieze proprietati.

Activitatile din piata imobiliara sunt impartite in mai multe categorii:

Cumparare si vanzare de proprietati
Oamenii cumpara si vand proprietati imobiliare fie pentru a locui in ele, fie pentru a face o investitie buna pe termen lung. Preturile proprietatilor fluctueaza mai ales in functie de cerere si oferta, dar si de conditiile economice si alte factori.

Inchirierea proprietatilor
Proprietarii de imobile inchiriaza proprietatile pe termen scurt sau lung catre chiriasi, permitandu-le acestora sa foloseasca proprietatea fara a o achizitiona. Acesta este cel mai comun si eficient mod de a recupera investitia facuta in aceasta afacere.

Dezvoltarea imobiliara
Dezvoltatorii imobiliari achizitioneaza terenuri sau proprietati existente pentru a construi cladiri noi sau pentru a le dezvolta in alt fel, cu scopul de a le vinde sau inchiria ulterior. Atunci cand achizitioneaza terenuri, are loc procesul de land development (viabilizarea terenului pentru cresterea valorii lui pe piata imobiliara).

Investitii imobiliare
Oamenii investesc in proprietati imobiliare cu scopul de a obtine un profit. Aceasta poate include cumpararea proprietatilor cu scopul de a le inchiria sau cuvinde la un pret mai mare in viitor.

Evaluari si analize imobiliare
Profesionistii din domeniul imobiliar evalueaza proprietatile pentru a stabili preturile corecte de vanzare sau inchiriere, luand in considerare factori precum locatia, dimensiunea, calitatea constructiei. Evaluarile imobiliare sunt un factor decisiv in stabilirea pretului de vanzare al proprietatii.

Cu ce se ocupa un agent imobiliar?

Agentul imobiliar este persoana care actioneaza ca intermediar intre cumparatori si vanzatori in tranzactiile imobiliare. Acesta faciliteaza procesul de achizitie, vanzare sau inchiriere pentru orice proprietate imobiliara si ofera servicii de consultanta, pentru ca tranzactia sa fie un succes.

Iata cateva dintre sarcinile si responsabilitatile unui agent imobiliar:

Evaluarea proprietatilor: Agentul imobiliar poate evalua proprietatile pentru a stabili preturile de listare corecte, luand in considerare factori precum locatia, dimensiunea, conditia si caracteristicile proprietatii.

Promovarea proprietatilor: Tot agentul imobiliar este si cel care se ocupa de promovarea proprietatilor disponibile pentru vanzare sau inchiriere. Acest lucru poate include crearea de anunturi, fotografii de calitate ale imobilului de vanzare, tururi virtuale si prezentari atractive ale proprietatii. Scopul este ca mesajul de promovare sa ajunga la cat mai multi clienti interesati de achizitionare.

De asemenea, agentul imobiliar este cel care cauta proprietati care se potrivesc cerintelor clientilor, le adauga in portofoliu si organizeaza vizionari pentru acestea.

Negocieri: Agentul imobiliar este responsabil de gestionarea negocierilor intre cumparatori si vanzatori. Acesta poate ajuta la stabilirea pretului final, termenilor de tranzactie si altor detalii importante. Un agent imobiliar cu experienta va fi un real ajutor in acest proces.

Gestionarea documentelor: Procesul de tranzactionare imobiliara implica o multime de documente legale si administrative. Agentul imobiliar ajuta la pregatirea si gestionarea acestor documente pentru a asigura conformitatea cu legislatia in vigoare.

Consiliere si expertiza: Agentul imobiliar ofera cumparatorilor si vanzatorilor sfaturi si informatii despre piata imobiliara, tendinte, evaluari si alte aspecte relevante pentru tranzactie.

Reprezentarea in fata tertilor: Daca se doreste, agentul imobiliar poate reprezenta cumparatorii sau vanzatorii in fata altor profesionisti implicati in tranzactie, precum avocati, agenti de creditare si inspectii tehnice.

Vezi oferta noastra de apartamente de vanzare Sibiu si case de vanzare Sibiu AICI.
Urmareste-ne pe facebook pentru a fi la curent cu ultimele oferte imobiliare Sibiu.