1. Spune-ne cum a început povestea City Flowers și de unde ideea acestui business?
În urmă cu mai bine de 10 ani am intrat în contact cu acest domeniu, în atelierul magic al lui Darius Dadoo, care avea pe atunci cea mai frumoasă florărie din Sibiu. De atunci m-am îndrăgostit iremediabil de flori și am realizat apoi că nu mă mai văd făcând altceva în viață, deși eu studiasem muzica timp de 15 ani și eram profesoară de pian de vreo 3 ani.
Nu m-am considerat niciodată un om de business, dar pentru că trebuia să-mi câștig cumva și existența în timp ce munceam în acest domeniu, am învățat pas cu pas ce înseamnă să-ți transformi pasiunea într-o afacere.
La început am lucrat ca voluntar, pentru că mă fascina acest domeniu și-mi doream foarte mult să învăț, apoi am fost angajat, apoi asociat, după care a urmat o experiență minunată în Londra unde am lucrat jumătate de an cu mari floriști. Acum aproximativ 7 ani m-am întors în Sibiu să deschid City Flowers by Ioana, entuziasmată fiind de tot ce învățasem acolo.
2. Ai mentori în domeniu care te inspiră?
Cel căruia îi datorez primele emoții legate de flori și care mi-a pus efectiv prima dată un buchet în mână a fost Darius Dadoo. Îi sunt recunoscătoare vieții că am avut privilegiul să-l cunosc, să lucrez cu el atâția ani și să învăț ce înseamnă să fii cu adevărat pasionat. Cu el am stat trează prima dată în viața mea pentru 72 ore ca să pregătim toate nunțile din acel weekend, iar oboseala parcă avea alte dimensiuni pentru că adrenalina și plăcerea cu care lucram mi-au anesteziat simțurile. Darius a trecut acum în neființă, dar va exista pentru totdeauna în sufletul meu și va trăi prin toate florile ce-mi trec zilnic prin mână.
În prezent, floristul român pe care îl admir cel mai mult este Nicu Bocancea, cel care împreună cu familia sa deține Florăriile Iris din București. Este un exemplu de determinare, muncă, profesionalism și talent. Îl consider cel mai bun florist român din acest moment și foarte valoros pe plan internațional. Este o sursă inepuizabilă de inspirație și a răspuns pozitiv, cu bucurie, ori de câte ori i-am cerut sfaturi, iar intâlnirile cu el sunt de fiecare dată un impuls pentru activitatea mea. Am învățat foarte multe de la el și continuă să mă uimească cu fiecare proiect pe care îl realizează.
3. De ce Sibiul? Ce face, după părerea ta, din Sibiu, “ACASĂ”?
Pentru că aici e familia mea, prietenii, aici am învățat, am crescut și aici sunt majoritatea oamenilor valoroși din viața mea. În plus, Sibiul s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme și din punct de vedere economic, turistic, cultural e în topul celor mai apreciate orașe din România. Deși am primit mai multe propuneri de a mă muta la București, am ales de fiecare dată, fără să ezit, Sibiul.
4. Ai fost dintotdeauna pasionată de acest domeniu, sau ideea a venit pe parcurs?
De când eram mică mă atrăgeau activitățile ce implicau creativitatea. Îmi plăcea să merg la Clubul elevilor din Cisnădie la cursuri de artă aplicată, pictură, împletituri, ceramică, muzică. În clasa a V-a m-au înscris părinții la Liceul de Artă și până la terminarea facultății am studiat muzica, devenind apoi profesor la Liceul de Artă Sibiu. În tot acest timp realizam împletituri din fibre naturale, diverse decorațiuni de Crăciun, mărțișoare și mă implicam în activități de voluntariat cu copii, susținând diverse ateliere.
Muzica va ocupa pentru totdeauna un loc special în viața mea, însă în momentul în care am descoperit florile am simțit că toate căutările mele au luat sfârșit!
5. Dacă ar fi să ne spui în trei cuvinte ce înseamnă City Flowers pentru tine, care ar fi aceste cuvinte?
Viață, Bucurie, Muncă.
6. Ce aduce City Flowers diferit față de restul afacerilor din domeniu?
De la început am știut că City Flowers e o pasiune nebună, în care am investit foarte mulți bani, enorm de multă muncă, nopți nedormite, eforturi cărora unora le-ar părea inumane, sacrificiul timpului cu cei dragi.
Nu am privit City Flowers de la început ca pe o afacere, lucru care nu a fost în avantajul meu dacă judecam la rece. De fiecare dată, tot ce câștigam investeam în cursuri cu mari designeri, participam la expoziții, concursuri și eram prezentă la cele mai importante evenimente floristice internaționale.
Însă, cred că această pasiune fără discernământ, împreună cu ajutorul oamenilor care au fost alături de mine m-a adus la modul în care e perceput City Flowers acum în Sibiu.
7. Lucrezi într-un mediu creativ, cum îți găsești inspirația în viața de zi cu zi?
Primesc de multe ori întrebarea asta...Pentru mine inspirația e un lucru atât de simplu și natural...nu mi se pare că trebuie să o căutăm, sau să o învățăm, sau să o forțăm, ea există în noi.
Atunci când toată atenția ni se îndreaptă spre telefoane, televizoare, sau spre lucrurile neplăcute din jurul nostru, inspirația dispare.
E atât de simplu...uitați-vă pe cer, în ochii copiiilor, plimbați-vă prin natură, călătoriți, iubiți și inspirația vine.
8. Cum te-ai promovat?
Promovarea a fost în general un alt aspect al afacerii căruia nu i-am dat importanța cuvenită. Am lăsat lucrurile să decurgă natural și pe parcurs am început să înțeleg că trebuie făcut ceva și în această privință.
Mai întâi mi-am creat o pagină de facebook pe care postam poze cu lucrările mele, apoi am muncit enorm la primul site de prezentare, care a devenit “învechit” destul de rapid. Au urmat mici reportaje și interviuri de la diferite evenimente, scriam articole pe blog, am reinvestit într-un site mai nou și mai performant, mi-am cumpărat un aparat foto nou, am urmat cursuri de fotografie și Photoshop ca să pot să-mi pregătesc singură materialele pentru promovare.
În momentul de față lucrăm la a patra versiune a site-ului, cu magazin online, pregătim campanii de promovare pe Google, colaborăm cu un fotograf și videograf pentru materialele de publicat și avem un specialist în marketing care construiește o strategie pe temen lung.
La toate acestea, cred că cea mai valoroasă metodă de promovare este munca noastra însăși. Când oamenii primesc flori de la noi și le plac, se uită pe etichetă și ne contactează pentru a face și ei o bucurie la rândul lor, comandând flori cuiva drag.
9. Știm că ai câștigat Cupa României de Artă Florală și locul I la Concursul Național de Aranjamente Florale de la București și dorim să te întrebăm ce te-a determinat să participi în fiecare an, până la rezultatul mult dorit?
Cupa României este un concurs complex cu juriu internațional și criterii de jurizare foarte complexe și exigente. Un astfel de concurs stimulează creativitatea unui florist la maxim, este o provocare cu care nu te întâlnești în viața de zi cu zi la o florărie. Așadar, am acceptat provocarea și am profitat la maximum de această experiență.
La Concursul Național am participat de vreo 5-6 ori până am câștigat pentru că aveam de îndeplinit o “promisiune”. Darius Dadoo a fost câștigătorul celei de-a doua ediții și când l-am sunat să îl felicit, mi-a zis: “Ioana și tu trebuie să vii anul viitor să câștigi concursul ăsta!”. De fiecare dată eram pe podium, dar niciodată prima. Ultima dată mi-am propus să particip de câte ori va fi nevoie până voi câștiga. Următorul an am luat locul I și Premiul de Popularitate oferit de către Ambasadoarea Olandei la București.
10. Ce îți dorești pentru City Flowers în viitor și care sunt proiectele pe mai departe?
Îmi doresc ca noul sediu în care ne-am mutat să devină un loc cunoscut, în care oamenii să vină cu drag și să plece bucuroși. Îmi mai doresc să dezvolt echipa cu oameni pasionați, serioși și implicați ce vor să pună umărul la dezvoltarea acestui proiect. Voi începe curând și o serie de cursuri acreditate pentru adulți, dar și ateliere pentru copii la care îmi doresc să participe cât mai mulți iubitori de flori.
Mai avem și alte planuri, mai mari și mai îndrăznețe, dar știți cum e…e bine să rămână “in house” până se împlinesc.