Cladiri cu istorie - 5 cele mai vechi case din Sibiu

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
02.02.2022
Cladiri cu istorie - 5 cele mai vechi case din Sibiu


Istoria este un bun de care ne bucuram nelimitat. Stim istoria lucrurilor, strazilor, cladirilor din jurul nostru de la cei mai in varsta, din carti sau din multe alte surse. Cand vine vorba de istoria cladirilor dintr-un oras, unele si-au pierdut renumele odata cu trecerea timpului, dar altele inca pastreaza vie imaginea frumusetii si farmecului de alta data. Sibiu se numara printre orasele cu cele mai multe cladiri vechi, care dateaza de sute de ani, si ale caror detalii s-au pierdut treptat.

In articolul de blog imobiliar de astazi sunt prezentate 5 dintre cele mai vechi cladiri din Sibiu si evolutia lor in timp.

1. Sala Thalia
Inainte sa se transforme in primul teatru din tara, Sala Thalia a purtat denumirea de Turnul Gros (secolul XVI). Turnul avea un rol de aparare, adapostind o varietate de arme necesare unui razboi. Dupa secolul XVIII, cand este transformat in teatru, nume mari ale Europei au jucat aici si multi muzicieni au trecut pragul teatrului, printre care: Johan Strauss, Joseph Joachim, Franz Liszt etc.


2. Casa Artelor
Este un exemplu al frumusetii si al economiei prospere de altadata. Cladirea a fost atestata in anul 1370, iar la aceea vreme apartinea breslei macelarilor. Ulterior, a fost folosita si de breasla cojocarilor. Astfel, pana in secolul al XVII lea cele doua bresle folosesc casa pentru diferitele activitati economice si administrative, iar apoi a fost transformata in depozit de ovaz. Dupa 1970 este folosita pentru evenimentele culturale ale orasului, evenimente ce ii confera si numele de casa Artelor.


3. Casa cu Cariatide
Casa a fost construita in secolul al XVIII lea si denumita de locuitorii orasului ,,La virginele de piatra”. La ce se refera aceste cariatide? Ele reprezinta doua femei stand in picioare si sunt un element de sustinere. In aceasta cladire a locuit in trecut Sebastian Han, cel mai cunoscut argintar din oras. Astazi, casa este folosita ca internat pentru vorbitorii de limba germana din oras.


4. Casa Generalilor
Este cunoscuta ca una dintre cele mai mari cladiri din centrul orasului. Numele ei vine din secolul al XIX lea, cand venirea mai multor militari habsburgi la Sibiu a reprezentat o problema din punct de vedere al spatiului de functionare si desfasurare a administratiei militare. Dupa secolul al XVIII lea, Magistratul hotaraste sa ridice o cladire pe care sa o dea in folosinta Comandamentului General al Trupelor Austriece din Transilvania.


5. Casa Albastra
Singura cladire localizata in Piata Mare care nu a fost denumita dupa vreun proprietar. Poarta acest nume inca din anul 1819, datorita zidurilor sale de culoare albastra. Cladirea nu a avut o singura intrebuintare in timp, ci mai multe. De-a lungul anilor, a functionat ca sala de spectacole, sediu al Academiei de Drept, laborator de restaurare etc. In prezent, in interiorul ei sunt adapostite Galeriile de Arta Romaneasca ale Muzeului Brukenthal.

Un material de Mirela Ionita


New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu - oferte imobiliare complete din Sibiu si zonele limitrofe.
Urmareste-ne si pe pagina noastra de facebook, instagram sau youtube. Postam continut nou zilnic.
Photocredit: google.ro