Comuna Ciugud - Un exemplu de bune practici

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
31.01.2022
Comuna Ciugud - Un exemplu de bune practici


''Vesnicia s-a nascut la sat..'', spunea candva Lucian Blaga. Cine a copilarit sau traieste la sat stie ca toata frumusetea si bunatatea de acolo vin, iar daca toate facilitatile si nevoile ar fi asigurate, nimeni nu ar mai pleca. Daca vorbim de modernizare, un model bun de administratie sau investitii locale fructuoase pentru cetateni si mai ales pentru tineri, comuna Ciugud din judetul Alba este cel mai bun exemplu.

Ciugud este un fondator al conceptului ''smart village'' in tara noastra si un reper pentru celelalte comune din Romania. Aceasta comuna a implementat in ultimii ani numeroase proiecte menite sa ajute cat mai mult cetatenii si astfel sa imbunatateasca calitatea vietii. La sfarsitul anului 2020, comuna a fost premiata la Gala Smart City Industry Awards, pentru toate solutiile inteligente propuse si implementate in cadrul comunitatii. Printre solutiile inteligente existente la Ciugud se numara: automate de plata pentru impozite si taxe, aplicatii si o platforma cu servicii publice digitale pentru toti cetatenii, iluminatul public inteligent, sistemul smart de supraveghere video folosit pentru evitarea faptelor antisociale sau utilizarea unui autoturism electric.

Pe langa toate serviciile smart mentionate mai sus, o parte din electricitatea comunei este asigurata prin intermediul unei microcentrale eoliene si a unor panouri fotovoltaice. Tot ''smart'' este abordata si tema protejarii mediului inconjurator, iar Ciugudul este comuna cu cele mai multe statii de incarcare a autovehiculelor electrice, din tara, raportat la numarul de cetateni.

Un proiect demn de lauda implementat in comuna, se refera la ''Ciugud Smart School''. A fost inaugurat in anul 2019 si a insemnat prima scoala smart din mediul rural din tara noastra. Proiectul a inclus aprovizionarea scolii cu table si ecrane interactive, manuale digitale, biblioteca digitala si punerea la dispozitie a unei platforme menite sa usureze interactiunea dintre profesori si elevi. Totodata, iluminatul in cladire este inteligent si se adapteaza in functie de lumina de afara, iar ventilatia in functie de conditiile din interior.

Pentru ca am prezentat mai sus atentia acordata de catre administratia locala tinerilor din Ciugud, mentionam ca exista aici si ''Primaria Copiilor''. La inceputul anului copiii din comuna si-au ales, urmand pasii unui scrutin normal, primarul, viceprimarul si consilierii locali. Astfel, ei sunt invatati inca de la varste fragede despre obligatiile si drepturile pe care le au si de asemenea, au la dispozitie un buget pentru a implementa proiecte destinate tinerilor.
 

Un material de Mirela Ionita


New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu - oferte imobiliare complete din Sibiu si zonele limitrofe.
Urmareste-ne si pe pagina noastra de facebook, instagram sau youtube. Postam continut nou zilnic.
Photocredit: google.ro