Craciunul in alte tari - Culturi diferite, traditii diferite

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
22.12.2021
Craciunul in alte tari - Culturi diferite, traditii diferite


Traditiile sunt parte din trecutul, prezentul si viitorul fiecarei tari. Cateva momente din an sunt intampinate cu diferite traditii, iar Craciunul nu face exceptie. Schimbul de cadouri, impodobirea bradului, pregatirea preparatelor culinare ori vinul fiert cu scortisoara sunt simbolurile pe care tarile lumii le asociaza acestei mari sarbatori. In cultura multor popoare, exista traditii cel putin interesante, iar unele pline de umor.

In articolul de blog imobiliar de astazi sunt prezentate traditiile specifice unor tari.

1. Spania
Conform unei traditii spaniole, pe 8 decembrie copiii aranjeaza un bustean denumit „Tio de Nadal”. Acest ,,Tio de Nadal” se transforma intr-un fel de animal de casa, pe care cei mici trebui sa il ingrijeasca pana la ajunul Craciunului. Il hranesc cu fructe uscate si au grija sa ii fie cald, acoperindu-l cu o paturica. Apoi, in 24 decembrie, copilasii se uita sub paturica lui Tio de Nadal pentru a descoperi cadourile pe care le-a adus Mosul.

2. Suedia
In Suedia, o traditie cunoscuta este Yule, o capra construita din paie. Traditia isi are radacinile intr-o poveste veche care spune ca zeul nordic, Thor, se plimba prin ceruri cu o trasura trasa de doua capre. In secolul al XIX-lea, capra Yule erau barbati deghizati care aduceau cadouri.

3. Norvegia
In noaptea de Ajun, norvegienii ascund maturile inainte de a merge la somn deoarece o superstitie spune ca spiritele rele si vrăjitoarele vin pe Pamant pentru a face rau. Tot norvegienii cred si in Nisse, un pitic care pazeste animalele de la fermele din diferitele zone. In ziua de Craciun, copiii lasa un castron cu terci de ovaz pentru Nisse, daca nu vor ca piticul sa le faca glume in anul urmator.

4. Ucraina
Una dintre traditiile cel putin bizare al ucrainienilor este decorarea bradului de Craciun cu paienjeni si panze artificiale. Traditia a luat nastere de la Legenda Paianjenului de Craciun. Aceasta spunea povestea unei familii sarace, care nu isi permitea decoratiuni pentru brad, iar paienjenii au decorat bradul cu panze, salvandu-le Craciunul.

5. Germania
In perioada sarbatorilor de iarna, nemtii obisnuiesc ca inainte cu 4 saptamani de Craciun sa foloseasca o coronita de “Adventskrantz” care se traduce “Vine”, pe care se sunt asezate 4 lumanari. Lumanarile se aprind pe rand, in fiecare duminica de Advent, pana la Craciun.

6. Franta
Francezii nu incep sa manance in seara de Ajun pana ce o lumanare aprinsa nu este trecuta din mana in mana si ajunge la cea mai tanara persoana de la masa. In alte zone ale tarii, oamenii ard un butuc, superstitia simbolizand bunastarea pentru noul an.

7. Islanda
In Islanda nu vine un singur Mos Craciun, ci 13. Mosii se numesc Yule Lads si locuiesc in munti. Ei vin pe rand in oras, in cele 13 zile dinaintea Craciunului si lasa in ghetutele celor mici cadouri daca au fost cuminti sau rosii stricate, daca au facut nazbatii.

8. Elvetia
Elvetienii se bucura si ei de o traditie aparte, si anume "Parada Ridichilor Luminate". Confrom traditiei, trebuie decorata o ridiche mare alb-violet, asa cum sunt decorati si dovlecii de Halloween. In mijloc ei se aseaza o lumanare, ridichea urmand a se folosi pe post de lampion.
 

Un material de Mirela Ionita

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu