Esti pregatit de anul 2020? Iata cum au fost preturile in anul 2019

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
26.02.2020
Esti pregatit de anul 2020? Iata cum au fost preturile in anul 2019

După ce 2019 a adus cu sine majorări de 20-25%, se preconizează că 2020, fie va mai liniști apele tulburi în domeniul imobiliarelor, fie va adăuga la valoarea prețurilor. De asemenea, mulți dintre specialiști caracterizează prețurile actuale ca fiind ireale, chiar la nivelul de dinaintea Crizei Financiare din decembrie 2007. Totuși, analiștii atestă că acum, contextul este diferit față de perioada respectivă, iar că pericolul unei noi crize financiare este aproape inexistent. De fapt, mesajul concret se referă la cererea din ce în ce mai mare care a dus la creșterea prețurilor locuințelor.
Clujul a fort primul oraș ce a depășit, în 2019, valoarea consemnată înainte de criza lui 2007, întrecând în prețuri inclusiv capitala. Analiștii sunt de părere că anul acesta va aduce o scădere a cererii de locuințe față de anii precedenți. . Unul dintre motive ar fi chiar modificările condițiilor de accesare a fondurilor prin programul național de creditare Prima Casă. Mai mult, se estimează că în anul 2020 bugetul disponibil în cadrul programului va fi diminuat.

Început pe minus
Pe luna ianuarie, la nivel național, au fost trecute în registru circa 30.000 de vânzări de imobiliare, cu 30% mai puțin decât ianuarie 2019. Bucureștiul s-a bucurat de excepția de la această regulă. Aceste scăderi sunt puse de către specialiști pe seama prețurilor mari al locuințelor, dar și pe modificarea condițiilor de creditare.
În același raport 2019-2020 se află și numărul de autorizații de construcții, ceea ce denotă precauția ce se mărește în rândul constructorilor de ansambluri rezidențiale.
Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, accesează Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.
Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta este orientat spre necesitatea consumatorului. Încă un plus este faptul că motorul de căutare al imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil. De exemplu, puteți găsi apartamente de vânzare în Timișoara direct de pe telefonul dumneavoastră.
Astfel, începutul anului păstrează trendul de scădere din luna decembrie 2019, moment în care au fost înregistrate cu aproximativ 30% mai puține tranzacții față de noiembrie. Involuția tranzacțiilor imobiliare a fost provocată de creșterea ROBOR de pe parcursul anului trecut și de intențiile BNR de a modifica condițiile de creditare în cadrul programului Prima Casă. Așadar, cumpărătorii s-au speriat de evoluția dobânzilor și au decis să amâne achiziția de locuințe, înregistrându-se o cerere mai mică.

Ansamblurile noi de locuințe cresc prețurile
În alță ordine de idei, creșterea prețurilor poate fi cauzată și de construcția noilor locuințe și ansambluri rezidențiale. Realizate cu precădere în orașele mari și în zonele cu potenţial crescut de dezvoltare economică, acestea aduc noi standarde în ceea ce privește o locuință. Totuși, nu de puține ori, cumpărătorii preferă locuințele aflate în ansambluri imobiliare vechi în detrimentul celor noi.

Locuințele din blocuri vechi, mai scumpe
Potrivit unui studiu realizat de Flatfy.ro, pentru luna ianuarie a anului 2020, prețul mediu per metru pătrat pentru apartamentele situate în blocuri vechi este mai mare decât cel al locuințelor noi. Astfel, prețul mediu/mp într-un ansamblu rezidențial nou din București este de 1.070 euro, în timp ce pentru imobiliare vechi este 1.150 euro. Situația se repetă și în alte orașe importante, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Iași. Cea mai mare diferență se înregistrează în Cluj-Napoca, acolo unde prețul mediu/mp la o locuință nouă este de 1.200 euro, iar pentru apartamentele vechi ajunge chiar și la 1.400 euro.

Prețurile locuințelor în 2020
Piața imobiliarelor noi și cea secundară se află constant într-o comparație realizată printr-o serie de metodologii. În cazul imobiliarelor, se folosește prețul minim pentru metru pătrat, primit direct de la dezvoltator.
Piața secundară se construiește pe colectarea anunțurilor de pe cel puțin 1.000 de site-uri imobiliare. În momentul în care se estimează mediile, nu folosim grupări de anunțuri duplicate, dar folosim întreaga bază anunțurilor.

Orașele prospere atrag investiții
Cluj-Napoca rămâne unul dintre cele mai prospere orașe și în anul 2020. Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială în colaborare cu Comisia Europeană, 15,32% dintre persoanele chestionate au spus că s-ar muta în orașul de pe Someș. Următorul oraș ca și grad de atractivitate este București cu 14,46%, în timp ce pe ultima treaptă de pe podium se află Timișoara cu 11,88%. Cluj-Napoca atrage în continuare investitori și cetățeni datorită calității vieții, a serviciilor de sănătate, a mediului cultural artistic dinamic, dar mai ales pentru industria farmaceutică și IT.
În România, construcția de ansambluri imobiliare noi este tot mai întâlnită, cu precădere în orașele cu potențial de dezvoltare economică. Potrivit datelor oficiale ale Institului Național de Statistică (INS), în prima parte a anului 2019 s-a înregistrat o creștere de 7,6% a numărului de autorizații pentru construcția de clădiri rezidențiale față de aceași perioadă a anului 2017.

Sfaturi de achiziție a unei locuințe
În principal, problema care apare la achiziția unei locuițe constă în alegerea tipului acesteia. Alegerea trebuie făcută în funcție de nevoile și bugetul dumneavostră. Dintre opțiuni putem enumera : un apartament sau o casă dintr-un ansamblu rezidențial vechi sau nou.
Ansamblurile rezidențiale noi prezintă mai multe avantaje : compartimentarea modernă pentru a utiliza spațiul într-un mod cât mai eficient, durata de viață mare, adaptarea după noile trend-uri, care să ducă, în esență, la comoditate sporită. Totuși, în multe cazuri locatarii ansamblurilor rezindențiale noi s-au plâns de calitatea contrucției și de faptul că pereții despărțitor sunt prea subțiri, neexistând o izolare fonică ce ar trebui să împiedice auzul zgomotului făcut de vecini.
Dacă apartamentul este situat într-un bloc vechi, puteți să cereți de la asociație un istoric al plăților lunare la întreținere și, tototdată, să vă asigurați că proprietarul nu are restanțe de plată. Interesați-vă cu privire la anul construcției blocului. Cele de după 1980 vor prezenta o mai mare rezistență la cutremure.
Vrei să știi ultimele noutăți despre imobiliarele din țară ? Korter.ro este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.
Foto credit: shutterstock.ro