Extrasul de carte funciara. De cate tipuri este si cum il obtii?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
11.08.2021
Extrasul de carte funciara. De cate tipuri este si cum il obtii?


Toate detaliile si informatiile referitoare la un imobil sau teren se regasesc in cartea funciara. Cu alte cuvinte, cartea funciara tine o evidenta tehnica, economica si juridica a tututor imobilelor si terenurilor. Este un document oficial care cuprinde numele proprietarului (persoana fizica sau juridica) si aspecte referitoare la imobilul sau terenul pe care acesta il detine (locul, vecinatatile, suprafata etc).

Toate unitatile administrativ teritoriale au un registru de carte funciara. Pentru ca este un document public, orice persoana poate cere informatii despre un imobil sau teren de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara de pe raza fiecarei unitati administrativ teritoriale.

In functie de scopul pentru care sunt eliberate, exista mai multe forme de extras de carte funciara:
1.Pentru informare
Acest tip de extras are doar caracter informativ si nu poate fi folosit pentru a incheia o tranzactie imobiliara. Pentru ca nu are valoare juridica poate fi solicitat de catre oricine. Extrasul de carte funciara pentru informare cuprinde date actuale referitoare la:
• Imobil: suprafata, numarul de incaperi, dependintele sau cotele parti comune (daca este cazul), cotele de teren, numarul cadastral etc.
• Proprietar: date generale, actul pe baza caruia s-a facut inscrierea proprietatii, relatiile dintre proprietari (daca sunt mai multi) etc.
• Situatie juridica: date referitoare la posibile procese, ipoteci, promisiuni de vanzare cumparare etc.

2.Extrasul de carte funciara in extenso
Cuprinde toate informatiile si detaliile regasite in extrasul de carte de funciara pentru informare, dar la acesta se adauga si istoricul imobilului sau al terenului de la constructie si pana in prezent, chiar si informatii despre fostii proprietari.
Nici acest act nu are valoare juridica, ci doar caracter informativ, insa poate fi utilizat la un dosar de credit sau pentru prezentarea imobilului sau terenului drept garantie bancara. Mai poate fi utilizat si la eliberarea actelor personale, in stabilirea succesiunii sau in alte situatii stabilite de lege.

3.Extrasul pentru autentificare
Este singurul dintre cele trei tipuri care sta la baza unei tranzactii imobiliare si poate fi solicitat doar de catre o persoana autorizata. Notarul public poate sa solicite in numele titularului extrasul, iar solicitarea se face printr-o cerere care are semnatura si sigiliul unic al notarului.
In situatia in care un imobil sau un teren a fost pus la vanzare si este achizitionat de o persoana, notarul cere documentele, iar cartea funciara in cauza este blocata pana la finalizarea tranzactiei. Pentru a se evita eventuale fraude, pana la finalizarea tranzactiei nicio alta persoana nu mai poate avea acces la informatii despre imobil sau teren,
Acest extras este valabil 10 zile de la momentul eliberarii si este singurul document care atesta schimbarea proprietarului.

Cum se obtine extrasul de carte funciara si cat costa?
Extrasul de carte funciara pentru informare si cel in extenso se elibereaza in urma unei solicitari facute fie de catre o persoana fizica, fie de catre o persoana juridica, publica sau privata, care doreste sa afle toate informatiile despre un imobil sau un teren, iar cel de autentificare doar de catre o persoana autorizata.

Tarifele percepute pentru acestea sunt: 20 de lei/exemplar pentru extrasul de carte funciara pentru informare, 5 lei/pagina pentru extrasul de carte funciara in extenso si 40 de lei/exemplar pentru extrasul de carte funciara pentru autentificare. Se aplica si o taxa de urgenta, care poate varia de la 100 la 200 de lei.

Timpul de eliberare a oricarui tip de extras în regim normal este de doua zile lucratoare, pe langa ziua in care este depusa cererea. Solicitarea se poate face direct la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara de pe raza unitatii administrativ teritoriale din care faci parte sau online, pe site-ul www.ancpi.ro.
Un material de Mirela Ionita

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu