Instalatia sanitara din locuinta ta. De ce, cand si cum o schimbam?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
06.08.2021
Instalatia sanitara din locuinta ta. De ce, cand si cum o schimbam?


Atunci cand vorbim despre o instalatie sanitara ne referim la toate conductele si tevile dintr-un imobil, la sistemul de incalzire folosit, la circuitele de apa, dar si la sistemul de colectare a apelor uzate. Putem spune ca este motorul locuintei si din acest motiv este esential ca instalatia sanitara sa fie pusa la punct, astfel incat sa raspunda tuturor nevoilor membrilor familiei.
Daca locuinta este veche atunci cu atat mai mult trebuie sa se faca o revizuire a acesteia si, daca este cazul, chiar si schimbarea ei. In majoritatea situatiilor, lucrarile sunt realizate de un specialist in domeniu care cunoaste foarte bine toate materialele si mecanismele.

Din aceste motive, mai jos sunt prezentate cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere daca te hotarasti sa schimbi ceva la instalatia sanitara din locuinta ta.

Instalatiile sanitare pot fi interioare sau exterioare. Instalatia sanitara interioara faciliteaza circuitul apei din interiorul locuintei, iar cea exterioara este utilizata pentru nevoile din exteriorul casei.

Elaborarea planului instalatiei sanitare
Pentru ca vorbim de schimbarea instalatiei sanitare, primul pas si poate cel mai important este proiectarea.
Pregatirea proiectului, selectarea componentelor potrivite si demararea lucrarilor trebuie realizate de catre un specialist autorizat, pentru ca toate modificarile sa fie facute in siguranta. Acesta va fi de mare ajutor deoarece va verifica instalatia existenta si in functie de proiect va stabili cum trebuie sa arate instalatia noua.

Materiale utilizate pentru instalatia sanitara
Fiecare circuit de apă indiferent de intrebuintarea lui, trebuie sa tina cont de doua aspecte pentru o functionare optima: tevile si materialele utilizate. Materialele trebuie sa fie potrivite pentru fiecare profil, iar tevile se aleg tinand cont de temperatura si presiunea apei.

Exista cateva tipuri de tevi:
Tevi din plastic
Sunt cele mai accesibile din punct de vedere al pretului, dar instalatiile realizate din tevi de plastic au o durata de viata mai mica, in jur de 25 de ani. Sunt flexibile si rezistente la coroziune.

Tevi din polipropilena
Sunt potrivite pentru instalatia de apa menajera (calda sau rece) deoarece acest material sinstetic este mai rezistent la temperaturi ridicate, iar durata de viata este mai mare (pana la 50 de ani). Sunt non-toxice si rezistente la inghet sau depuneri.

Tevi din cupru
Chiar daca au un pret ridicat, tevile din cupru sunt folosite de multa vreme in realizarea instalatiilor sanitare, fiind intalnite in majoritatea timpului la instalatiile din locuintele vechi. Se pot modela usor si sunt rezistente la diversi factori ce apar de-a lungul timpului.

Tevi din pexal
Tevile din pexal sunt alcatuite din trei straturi de materiale: plastic la interior, metal la mijloc si din nou plastic la exterior. Toate cele trei straturi protejeaza tevile de coroziune. Pexalul nu permite pierderi mari de energie si se aseamana cuprului, din punct de vedere al igienei.

Cum alegi instalatia sanitara potrivita?
Pentru a face alegerea corecta, presiunea si temperatura apei sunt indicatorii de care trebuie sa tii cont. In functie de acestia, tevile pot fi utilizate pentru presiune sau pentru scurgere. Pe langa cei doi indicatori, mai trebuie luate in considerare:
• suprafata locuintei;
• numarul de persoane care vor utiliza instalatia;
• PH-ul si duritatea apei;
• tipul de centrala termica.

In final, nu uita ca procesul de schimbare a instalatiei sanitare presupune de asemenea spargerea peretilor si a pardoselii, scoaterea celei vechi, schimbarea circuitului de apa, inlocuirea tevilor si in final, demontarea si montarea obiectelor sanitare.

Un material de Mirela Ionita

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu