Impozitarea chiriei in 2023 - Care sunt taxele si ce au de facut proprietarii?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
05.01.2023
Impozitarea chiriei in 2023 - Care sunt taxele si ce au de facut proprietarii?


Zilele trecute am postat un articol vis a vis de impozitele aplicate tranzactiilor imobiliare. Dar inceputul de an a adus modificari si in sfera impozitarii chiriilor.
Stim deja ca toti proprietarii care au venituri din chirii trebuie sa le declare la ANAF si sa plateasca impozit pe venit. Pana in acest an, acestia puteau da o declaratie unica pentru inregistrarea chiriei, fara sa fie obligatorie inregistrarea efectiva a contractului la ANAF.

Citeste in acest articol de blog imobiliar detalii despre modificarile din Codul Fiscal vis a vis de plata impozitelor pentru veniturile realizate din chirii.

1. Inregistrarea tuturor contractelor de închiriere este obligatorie. Toti proprietarii persoane fizice trebuie sa inregistreze contractul la ANAF. Asta este bine, toate contractele semnate si stampilate la ANAF sunt executorii de drept. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca daca ai probleme cu chiriasii sau daca trebuie sa ii evacuezi, acest lucru se va face foarte usor.

2. Termen de gratie pentru contractele deja semnate anul trecut. Proprietarii care au semnat contracte de inchiriere pana la finalului anului 2022 au timp pana in luna martie a acestui an sa isi inregistreze contractul la ANAF.

3. Cota de 10% de impozit din valoarea bruta a chiriei ramane la fel, dar prin eliminarea cotei forfetare de 40%, suma achitata de proprietar creste de la 6% din valoarea totala a chiriei la 10% din valoarea totala acesteia.

4. Impozitul pe venitul realizat din chirii in anul 2023 se va achita pana in luna mai a anului urmator.

5. Contributia la sanatate a fost plafonata in 2022 la 3060 de lei pe an in cazul in care chiria neta era egala sau mai mare de 30,600 RON/ an. În 2023 se plateste 1800 lei contributia la sanatate de catre proprietar daca suma incasata din chirii este cuprinsa intre nivelul de 6 salarii minime brute si 12 salarii minime brute. Daca veniturile se incadreaza intre 12 salarii minime brute si 24 salarii minime brute, proprietarii vor achita 3,600 lei/an. Iar daca veniturile depasesc 24 salarii minime pe economie, proprietarii vor scoate din buzunar 7200 lei anual pentru a achita contributiile la sanatate.

6. Daca un proprietar are mai mult de 5 contracte de inchiriere semnate si inregistrate la ANAF, incepand din anul urmator acesta va intra in sfera veniturilor din activitati independente. Mai simplu spus, nu mai este doar un proprietar care isi inchiriaza spatiul, ci un proprietar care dezvolta o afacere in acest sens.

Vezi aici toate ofertele noastre.
Urmareste-ne pe social media si vezi cele mai noi oferte imobiliare: facebook, instagram, YouTube.