TVA. Impozite si taxe. Noutatile fiscale ale anului 2023 in imobiliare

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
03.01.2023
TVA. Impozite si taxe. Noutatile fiscale ale anului 2023 in imobiliare


Cu siguranta economia Romaniei ar fi mult mai stabila si mai prospera fara numeroasele modificari fiscale care isi fac aparitia an de an, fara toate legile modificate de partidul care este la conducerea tarii. Lipsa echilibrului din acest punct de vedere impacteaza in mod egal atat sectorul privat, cat si cel public.

Cu totii ne-am obisnuit cu numeroasele schimbari din punct de vedere fiscal, iar acestea au fost aduse in prim plan si la inceputul anului 2023. In materialul de astazi vorbim despre cele mai importante modificari care vor impacta si piata imobiliarelor.

Plafonul neimpozitabil de 450.000 RON a fost scos

Pana la finalul anului 2022, orice persoana fizica tranzactiona un imobil mai ieftin de 450.000 RON era scutita de impozitul pe venit. Dupa incheierea unei tranzactii imobiliare, vanzatorii (persoane fizice) aveau de achitat un impozit de 3% doar pentru sumele care depaseau plafonul de 450.000 RON.

An nou, impozite noi

Incepand cu luna ianuarie a acestui an, statul roman percepe un impozit diferit pentru tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice. Pentru imobilele detinute o perioada de pana la 3 ani inclusiv, impozitul este de 3% si se aplica pentru tranzactionarea constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii.
Pentru imobilele mentionate mai sus, detinute o perioada mai mare de 3 ani, proprietarii vor scoate din buzunar 1% din suma tranzactionata pentru a achita impozitul pentru tranzactia imobiliara.

TVA de 5% pentru achizitia unei singure locuinte

Pana la finalul anului 2022, orice imobil cu pret mai mic de 450.000 RON avea TVA de 5% inclus, fara limita pentru numarul de imobile achizitionate. Pentru imobilele cu pretul cuprins intre 450.000 RON si 700,000 RON, se aplica tot un TVA de 5%, dar putea fi achizitionata o singura proprietate de aceiasi persoana. Inceputul anului vine cu modificari si in acest sens.
Imobilele cu pret de pana la 600.000 RON pot fi achizitionate de persoanele fizice tot cu TVA de 5%, insa doar pentru achizitionarea unei singure locuinte de catre aceiasi persoana. Al doilea imobil achizitionat va avea TVA de 19% inclus in pretul de tranzactionare.

NOTA: Pentru toate imobilele pentru care s-a semnat antecontract pana in 31 decembrie 2022, conditiile de impozitare sunt cele valabile incepand cu acest an, iar regulile de aplicare a TVA-ului raman cele care au fost valabile anul trecut.

Vezi aici oferta noastra imobiliara completa.
Urmareste-ne pe social media si vezi cele mai noi oferte imobiliare: facebookinstagramYouTube.