Acasa este locul unde iti petreci cel mai mult timp si din acest motiv acasa trebuie sa fie si locul care iti aduce confort. Majoritatea persoanelor pun foarte mult pret pe finisajele si amenajarile locuintei lor si incearca sa organizeze totul astfel incat sa aiba cat mai mult spatiu la dispozitie. Astazi, sistemul de incalzire pe care il alegi iti poate asigura atat confortul termic cat si un spatiu generos. Incalzirea in pardoseala este un astfel de sistem si o alegere din ce in ce mai folosita.
Pe langa aspectul aerisit de care se va bucura locuinta ta, mai exista cateva avantaje ale acestui tip de sistem.
• Caldura se va distribui uniform in fiecare incapere, de sus in jos;
• Pentru ca se bazeaza pe acoperirea pardoselii, are un randament mai mare fata de alte sisteme;
• Consumul economic obtinut datorita temperaturii moderate a agentului termic;
• Mai mult spatiu disponibil pentru mobilier, datorita lipsei caloriferelor.
De asemenea, incalzirea in pardoseala are si cateva limitari sau dezavantaje.
• Presupune un cost mai mare la achizitionare, la care se adauga costurile cu manopera;
• Pentru a ajunge la temperatura dorita, aceasta are nevoie de mai mult timp;
• Mobilierul trebuie pozitionat in functie de traseul instalatiei, pentru a nu fi afectata eficienta ei.
Cate variante sunt si cum functioneaza?
La inceput, acest tip de incalzire exista doar in varianta cu tevi (incalzire hidraulica). Mai tarziu, a putut fi implementat si cu ajutorul circuitelor electrice (incalzire electrica).
Incalzirea hidraulica. Foloseste apa ca sursa principala, iar pentru implementare utilizeaza tevi din polietilena. Acestea sunt conectate fie la centrala termica, fie la rezervorul de apa calda al instalatiei cu panouri solare. Daca optezi pentru aceasta varianta, trebuie sa stii ca ea impune ca izolarea sa fie facuta cu ajutorul unui strat special care sa combata pierderile de caldura, pozitionat sub instalatie. Pe traseul instalatiei nu se poate amplasa mobilier.
Incalzirea electrica. Elementele caracteristice acestei instalatii sunt conductorii electrici, amplasati pe toata suprafata podelei, intre sapa si materialul de acoperire. Conductorii electrici functioneaza pe baza unor rezistente electrice. Acest tip de sistem nu are nevoie de foarte mult timp pentru a produce caldura, spre deosebire de incalzirea hidraulica, dar consumul de energie electrica este mare. In ceea ce priveste mobilierul, acesta poate fi amplasat oriunde.
Cum se monteaza un astfel de sistem?
Montarea sistemului se face pe baza unui proiect de implementare. Acesta se stabileste dupa ce finisezi peretii, montezi tamplaria si hotarasti unde va fi amplasat mobilierul. Dupa ce este montat, sistemul de incalzire in pardoseala rezista mai mult in timp, iar in cazul unor reparatii, acestea se pot rezolva usor, doar in locul unde exista problema.
Pentru instalatia hidraulica, este predomninata instalarea umeda, ce include amplasarea dispozitivelor sub sapa. Procesul se bazeaza, asa cum am specificat mai sus, pe planificarea in detaliu, dar si pe ajutor specializat. Instalatia trebuie sa fie implementata tinand cont de suprafata locuintei. Totusi, exista si posibilitatea implementarii in sistem uscat, adica amplasarea tevilor sub pardoseala care se transforma într-un panou radiant.
Montarea instalatiei electrice se realizeaza mai usor fiindca utilizeaza un kit care vine la pachet si cu accesorii pentru masurare si taiere. Elementele indispensabile acestui kit sunt: plasa de suport, senzorii, tuburile de protectie si cablul electric. Cablurile sunt montate respectand o distanta egala intre ele, iar la jumatatea spiralei sunt amplasati senzorii. Acestia din urma comunica cu termostatele si opresc alimentarea cu energie electrica in momentul in care s-a ajuns la temperatura dorita.
Un material de Mirela Ionita
Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe
pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu