Vanzarea imobilului ipotecat. Care sunt conditiile de instrainare?

Blogul agentiei imobiliare New Concept Living
13.07.2021
Vanzarea imobilului ipotecat. Care sunt conditiile de instrainare?


Pe piata imobiliara exista o multime de locuinte de vanzare care au fost achizitionate cu ajutorul unui credit bancar si pot fi recumparate tot printr-un astfel de ajutor. Cu alte cuvinte, acestea sunt ipotecate la o anumita banca. Multi proprietari sunt sceptici cu privire la vanzarea imobilului in cauza, considerand ca mai intai trebuie sa achite datoria respectiva si abia apoi sa isi puna locuinta la vanzare. Fiindca orice problema are si o solutie, trebuie sa stii ca instrainarea unui imobil pentru care ai un contract de ipoteca se poate face cu ajutorul bancii la care ai apelat.

Articolul de azi iti prezinta cateva informatii despre ce presupune un credit ipotecar si cum ar trebui sa abordezi situatia atunci cand decizi sa vinzi.

Creditul ipotecar este un mijloc financiar prin care o persoana fizica sau juridica imprumuta o anumita suma de bani in scopul de a achizitiona, a construi sau a renova un imobil. In majoritatea cazurilor, perioada de timp in care se returneaza banii este mai lunga, maximul admis fiind 35 de ani.
Un aspect important de retinut este ca ipoteca nu presupune deposedarea proprietarului de imobil.

Pot fi ipotecate:
• cotele-parti din dreptul asupra imobilelor;
• dreptul de superficie;
• imobilele cu accesoriile lor;
• uzufructul acestor imobile si accesoriile.

Semnarea si autentificarea contractului de ipoteca

Contractul de ipoteca reprezinta actul care cuprinde toate conditiile si spetele unui credit ipotecar si se incheie de catre notarul public, iar cele doua parti cuprinse in contract sunt: debitorul ipotecar si creditorul ipotecar.
Contractul trebuie sa fie autentificat la un notar autorizat, fiind necesare cateva acte (actele de identitate, actele de proprietate, certificat de atestare fiscala, extras de carte funciara de autentificare, incheiere de intabulare a dreptului de proprietate, acordul bancii) pe care trebuie sa le prezinti in original in momentul semnarii contractului.

Cum se poate vinde un imobil ipotecat?
Exista cateva variante prin care iti poti vinde imobilul ipotecat:

Contractul de tip punte
Acest tip de contract iti ofera posibilitatea de a uni cele doua credite ipotecare, daca iti doresti sa te muti dintr-un imobil achizitionat prin credit si sa cumperi tot in acest mod. Astfel, nu vei plati doua rate separate, ci una singura, insa valoarea va fi mai mare.

Transferul creditului la cumparator
Exista si varianta in care cumparatorul este de acord sa achizitioneze imobilul impreuna cu rata pe care o ai. In aceasta situatie, cumparatorul va avea obligatia de a plati restul de credit ipotecar. Daca se realizeaza o astfel de tranzactie, ea trebuie sa aiba acordul bancii deoarece exista cateva operatiuni ce trebuie facute inainte.

Rambursarea anticipata a creditului
Printre cele mai utilizate metode, aceasta presupune gasirea unui cumparator si rambursarea creditului cu ajutorul sumei obtinute din vanzare.

Anularea contractului de ipoteca
Se poate solicita aceasta anulare, iar datoria sa fie platita dupa ce ai vandut imobilul. Exista posibilitatea ca suma obtinuta in urma vanzarii sa nu acopere toata datoria pe care o ai catre banca si sa fii nevoit sa platesti diferenta din surse proprii sau sa soliciti un nou credit (de tip imprumut bancar). Anularea contractului de ipoteca aduce cu sine si anumite costuri pe care trebuie sa le platesti.
Un material de Mirela Ionita

Foto credit: google.ro
Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare Sibiu.
Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.
New Concept Living - agentie imobiliara Sibiu